Коментари - Ubuntu вече и за смартфони (видео) | IT.dir.bg
назад

Ubuntu вече и за смартфони (видео)

Canonical официално обяви нова, мобилна версия на операционната си система Ubuntu. Компанията не спомена никакви партньорства с телекоми или производители на смартфони, но въпреки това основателят й Марк Шътълуорт заяви, че потребителите могат да очакват първите Ubuntu смартфони в края на 2013 г. или в началото на 2014 г., съобщи IDG News Service.

Обратно в новината

Коментари - Ubuntu вече и за смартфони (видео) | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да, до голяма степен съм съгласен с други от коментиралите - Ubuntu поне няма да е своеобразно присвояване на отворен код с една доста постна обвивка отгоре. Все пак редно е да признаем, че Google не прекали - остави нещата отворени в общо взето достатъчна степен и най-важното създаде алтернатива на кретенския затворен подход на Епъл, който после безумно беше последван от Майкрософт. Това последното безумие от компания, която поддържаше универсална ОС десетилетия наред остава малко забравено от хората следващи рекламата, но е по-знаменателно отколкото простотиите на Епъл. Епъл пригепцаха BSD и макар, че понаписаха и тук-там нещо смислено отгоре предложиха търговски модел, който може да убие смисъла на компютрите, но Епъл от десетилетия не са нито майнстрийм, нито са въжделение на хората създаващи софтуер - това място се дели най-вече от Линукс средите и Майкрософт и когато едните последват път като този на Епъл ефектът върху всички замесени за години напред е плачевен, а резултатите са все още в бъдещето. Ако Гугъл не бяха закърпили положението с относително нормалното си поведение ефектите може ха да са катастрофални. Така, че нека им отдадем заслуженото - може да не заслужават чак възхищение, но все пак трябва да сме благодарни, че не станаха и те проводник на същата лудост.

Надявам се да потръгне. Андроид се оказа в известна степен боза.

Най сетне една добра новина.

това звучи интересно. хем имаш телефон, хем като му вържеш монитор и клавиaтура става пълноценен комп. любопитно ми е дали ще работи бързо както обикновено убунту. иначе убунту ползвам от версия 6.06.

Че и с андроид е така, разлика няма много. Просто различна (linux/minix) дистрибуция...

Не е точно така. В Убунту ще имаш възможност да използваш десктоп апликации без да ти се налага да го "отключваш, хакваш и т.н." т.е. няма да си губиш гаранцията и няма да се бориш с него като прасе с тиква. Най-вероятно ще има и директен достъп до терминала, което ще позволи да си го настроиш пак без да правиш допълнителни глупости.