Коментари - AMD пуска 8-ядрен процесор на 5 GHz | IT.dir.bg
назад

AMD пуска 8-ядрен процесор на 5 GHz

AMD обяви първия в света комерсиален процесор с тактова честота 5 GHz. Чипът FX-9590, предназначен за геймърски машини, ще дебютира заедно с модела FX-9370, който работи на честота 4,7 GHz.

Обратно в новината

Коментари - AMD пуска 8-ядрен процесор на 5 GHz | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вместо 8-ядрен, направо да пускат термо-ядрени да се приключва...

АМD загубиха играта откакто Intel въведе Core - архитектурата и hi-k/metal-gates технологията от 2007 насам. Затова са и fabless. Да му мислят Samsung и TSMC в мобилния маркет!

От доста време съм фен и ползвател на AMD - просто работят. Може и да отстъпват по производителност тук-таме, но съотношението цена/качество при тях е много добро. Последния модел който ползвам е Phenom X6 1090t Black Edition. Преди няколко месеца брат ми си купи нов процесор Intel Core i5 с 4 ядра. При рендване на 3D модели, AMD е с 20% по-бърз. AMD се посъживиха напоследък и много се радвам, че Xbox и PlayStation ще ползват техни процесори, а Apple техните видео карти за Pro серията. AMD имат нужда от такива сделки, за да продължават с иновациите и конкурецията им с Intel.

Истината е, че ако АМД закъсат, Интел ще ни одерат кожите с многократно по-високи цени. Вероятно и обратното е вярно.

Аз си карам с един лаптоп Селерон M 1,5 Ghz - 2007 година. Върши си ми идеална работа - за Интернет и Excel. Наското му изчистих праха около решетката на вентилатора, щото прегряваше. Тръгна като нов, даже си цъкам Half Life 2 без да ми забива. Пара за нов компютър не давам, докато този не изпуши. Ако ще и 100 ядрени процесори да пуснат.

Крайно време е да се раздвижи малко пазара на процесорите. Някъде към 2000 година стъпиха на 3 Гхц и оттогава не са си вдигали тактовата честота. Тогава казаха, че не било важно честотата ами колко ядра имало. И почнаха с глупостите дуал коре, куад коре, и балъците си мислят, че ядрата карат компа им да лети пък то кво - няма софтуер, който да ги използва пълноценно. Между другото АМД въведоха многоядрените процесори, а Интел ги последваха. Сега и Интел, ако не искат да продават само АРМ шитове за тамагочита и таблети, ще трябва да изкарат някой 10 ядрен звяр с тактова честота 10 ГХц.

synergie

Нещо за мозъчната неврохирургия да имаш да кажеш и по конкретно защо още се ползва скалпел като и преди 20 години са ползвали или там не се чустваш чак толкова запознат от работата ти като продавач на дюнери за разлика от познанията ти за процесори?

Доста тъпо изказване.

С удоволствие бих отговорил на въпроса ти, стига разбера какво се опита да кажеш току-що :) ???

Просто стигнаха лимита на честотите, при които тока е ток а не електромагнитна вълна. 5-6 гига. За нагоре трябва друга технология и друга елементна база и други материали. Затова увеличиха ядрата.Друг е въпроса, че съвременните компютри надхвърлят възможностите на софтуера.

Вече всички лаптопи бягат с интел, а за по-постеливите един като най-много три модела с амд и да им е честито на печалившите с амд немогат си инсталира и една мозила.

Моят Compaq EVO N1015V надживя своите събратя,деца и внуци.Дори към днешна дата работи като швейцарски часовник.Ела да видиш каква производителност има?Неговият конкурент с Intel N1020V отдавна е в историята,че даже не остана и един жив за музея :).

Истината е , че ако не бяха АМД преди 13-14 год. с техните Дурон и Атлон, сега още можеше да купуваме Р2, Р3 и целерони до 500Мхц за по 1000-1500 долара в конфигурация.Представете си колко биха стрували съвременните процесори на Интел ако ги нямаше АМД.

Боно, много ти тича икономиката нещо, явно си голема клечка у вази и измежду другарчетата.

Хехе, AMD са се засилили да настигат Intel по производителност... Интересно колко ще грее това и каква част от козлодуй трябва да го захранва?

Хайде и язе да изокам :) Та така - първом - за всички, що мрънкат от АМД - един от основните проблеми в случая с БГ пазара е, че бидейки обикновено евитни решения, компютрите с тези процесори често се окомплектоват с евтини дъна, захранвания и пр. и ей ти проблемите след половин година. През ръцете ми са минали хиляди (да-хиляди) компютри на крайни клиенти и мога да твърдя, че това е по-голям проблем, отколкото процесорите. А пропо - досега имам повече изгорели Интели. Като вземеш спънато дъно и 24-ядрен да му го туриш-няма спасение-все пак закъсненията при обръщение към перифериите са много по-съществени за усещането за производителност при нормалната употреба на компютър. Веднага се сещам за някои чип-сети за сокет 754, които са съизмеримо пъргави и еластични с доста от модерните набори. Та не бързайте от това, че сте притежавали това-онова и сте или не сте доволни да давате генерални изводи.

За да коментираме, погледнете тук ... link А и самото заглавие е пълна лъжа ... Още i7 2600К работеха на около 6 GHz (шест гигахерца )...

Да - при оувърклок. дънна платка Maximus IV Extreme и рампамет Corsair Dominator GT - тогава се говори, че е ДОСТИГНАЛ 6GHz, а не, че РАБОТИ на 6GHz. Айде стига, че имам работа ...

Тя, мисълата ти е толкоз бавна, че докато сложиш палтото и то лято дошло.

Здравейте безпарични фенове на фамилията КОТЛОНОВИ. Признайте си най-накрая че немате кинти за интел. Поне бъдете откровени. Защото ако имаш кинти в изобилие и си пред дилемата дали да си купиш най-доброто амд или най-добрият интел, СЪМНЯВАМ СЕ ЧЕ ЩЕ ИЗБЕРЕТЕ ПЪРВОТО. Затова бъдете честни и не ме занимавайте с глупости от рода на цени и производилност. Лъжете така само себе си.

Факт, ако ти трябва най-доброто и най-мощното, интел води... ама е факт и че на 99% от потребителите не им трябва, съответно могат да си направят сметката... ако ще цъкаш интернет и ядосани пилета, и старичък таблет за 300 кинта става...

То и на теб не ти трябва ама го искаш. Сърбят те пръстлетата да пипнеш И7 с яка графика 690 и да разцъкваш. Ама кинти немаш баце, кинти.

Se taia

Аре пак генерални изводи. Имам пари да си купя и Мак, но просто не ми трябва. Това, за което ползвам машината използва в момента около 45-50% от ресурса и. Не мисля, че трябва да правя ъпгрейд само за да се фукам колко съм як. Това единствено може да покаже колко комплекси имам да избивам :)

Името ти bksi означава КАКЪВ БЕК СИ. Купи си мак ако искаш, между другото и те работят с интел. Нали готин :)

Пич, много си зле! В работата съм с Интел, къщи съм с АМД, натоварвам ги еднакво никаква разлика. А, извинявай, разликата е че в работа е 4-ядрен Интел, а АМД-то ми е 2-ядрено. И пак няма разлика. Та разликата в цената не винаги значи разлика в качеството.

В кой век живееш пич? AMD отдавна не са "котлони". Удари си един шамар и влез в 21 век. Ако имах чак толкова много пари, изобщо нямаше да ми дреме за процесори. Щях да си взема една виличка на някой остров, да си пия биричката и да си гледам кефа. Тръгнал той да ми казва какво съм щял да направя, ако съм имал пари .... Алооо??

Кога ли хората ще спрат да се самозалъгват, че могат да получат по-качествено,по-бързо, по-красиво за по малко пари ?!!? Хмм всъщност тази илюзия я създават хубавите реклами може би в това е проблема. В крайна сметка грубата истина е че не все има възможност да избере най-хубавото просто е трудно да си признае, че няма възможност и цената е определящя затова и се самозаблуждава, че е по-добро, по-красиво и най-вече на по-добра цена.

Начетох се на всякакви мнения. Затова давам обобщено: 1. AMD - на цена до 200 дол. + прилично дъно, видеокарта и памет на 1866 МГхц - за игри и всекидневна употреба - перфектен. 2. Intel - на цена до 350 дол (i5) - с дъно и карта като горния, памет на 1333 МГХц. (този клас не поддържат 1600 и 1866) - за игри перфектен, за обработка на данни - 4- до 10 пъти по-мощен. Разликата в цената CPU + Дъно - около 250 дол. При цена за цяла машина 1000 или 1250 долара, честно казано Intel CPU e за предпочитане. За детето взех за игри с AMD, поради по-ниската цена. За работа ползвам само Intel.

От кога процесора определя мощността на компютъра? Мислех, че РАМ-паметта определя мощността, а процесора - бързината ;) И от там - мощност+бързина дават висока производителност.

Още има да четеш докато разбереш какво е мощност...

Чета тук невероятните глупости на Интел феновете...Не знаех че има толкова много палячовци , безделници без грам понятие от материята ! Четете и се образовайте , че страшно се излагате !

папагал

Да питам спецовете. За линукс предполагам, че е по добре АМД защото има повече ядра. Така ли е?

то не само Сони, но и тези с клъстерите и супер-компютрите за милиарди трябва да са много тъпи - погледнете топ500 - на първо място е клъстер/супер-компютър с AMD Opteron 6274, втория е с Power процесори на IBM, но е с почти 3 пъти повече ядра и пак по-слаба сумарна производителност, а Интел почти не се появяват и в първите 5 изобщо ги няма и е ясно защо - цена/производителност при Интел е твърде висока.

не само Sony в Playstation 4, но и Microsoft нивия Xbox, при това като се вземе предвид, Sony при Playstation 3 ползват процесор за супер-компютри Cell BE на IBM. естествено, като архитектура въпросните процесори на AMD не погат да се сравняват с Cell BE на IBM, но въпроса е, че за цената си са сериозен тласък напред в производителността.

Аз ползвам интел процесори, и до сега проблеми с тях не съм имал. Чувал съм обаче как приятели на amd се оплакват. Интел е по-скъп, но защо да рискувам с друго, като това се е доказало като добро и сигурно...

не разбирам от процесори и за мен е без значение дали амд или интел, но имам 2 компютъра единия е с амд, другия е с интел, двата са с еднакви честоти и ядра, RAM също е еднаква, но интел е осезаемо по бърз от амд. така че за мен интел са по-добрите процесори

ти освен Уиндоус друго като операционна система не си виждал, ловя се на бас!

ква операционна система? ние говорим за процесори, тва дали съм виждал или не няма никво значение но за твое сведение ще ти кажа че аз ползвам само наи-доброто, а не разни аматьорски безплатни програмки :)

Купуваш процесор АМД = първо те лъжат, че не е от процесора проблема, че цикли и забива, а е в охлаждането, добре сменяш го не се оправя след това ти казват пастичката ти е изъхнала, добре купуваш нова и я сменяш след това бам поредния син екран еее тогава е от дъното сменяш и него, ПС-то продължава да зацикля и се чудиш защо подяволите имаш двеста мегахерцоФФФ процесор и висичко върви все едно имаш правец шеснайсе :) сещаш ли се за какво говоря ? Да аз съм през всичко това и говоря от опит и това от 4 АМД-та дори и от новите поколения проблемите са същите ! НИКОГА АМА НИКОГА ПОВЕЧЕ ТАЗИ ГРЕШКА !

То и сегашните им процесори, сток охлаждането им е пълна гавра. Само дето не ти казват, че ако си купиш техен процесор ще трябва да сменяш сток охлаждането. Освен ако не си фен на котлон в стаята си, виещ като бита кучка, когато позагрее (точно така почва да свисти скапания вентилатор на смешното охлждане).

Se taia

Както писах по-надолу, проблема си е в задклавиатурното устройство. От 90те години имам AMD и никога не съм срещал изброените от теб проблеми, но когато купувам процесор (независимо марката) вземам впредвид и дъно и кутия и захранване. Досега максималните обороти, които е имал вентилатора на охлаждането ми са били не повече от 1500, а температурата на процесора не е надвишавала 55 градуса. Ако на това му викате котлон - здраве му кажи. Всичко опира до планиране на покупката и съобразяване на всички останали компоненти.

.......и кутията...бела, черна, розова и аз като тебе писах само че по-горе кав бек си.

че смени си дъното бе пич,защо си взел евтиньовка аз защо нямам такива проблеми, дори пастичка нямам

То паста не ти и трябва иначе няма да може да стане заварката добре с вентилатора.

Чудо голямо - AMD пуснали били на 5GHz нова печка...

ами чудо е, що не се пробваш да разработиш и произведеш процесор дори на 0.5MHz и може би тогава ще ти стане ясно, не само защо АМД имат милиарди, а и защо труда им е достоен за уважение.

Заяждате се за глупости! Най-интересното в тази новина е "х86"!!!!!!

не са глупости, а пари, т.е. ако имаш ограничен бюджет, в какво е по-разумно като технология да го вложиш. иначе, масовия потребител, ще е още дълго жертва на x86 архитектурата.

Не съм сигурен, че думата е "жертва" Нищо не е по-ефективно от х86! Може би по-нататък... но за сега другото е снобарщина и безсмислено изхвърляне!

новото поколение игрови конзоли и на Сони и на Майклософт са все с процесори на АМД...

На ЦПУ-то, ползвано в тези конзоли, Jaguar, производителността е около 1/2 от това на и7 поколението процесори на Интел. Мотивите при изибране на хардуер, при правнето на конзолите, от страна на корпорациите, които ги правят, далеч далеч не са чисто технически, а са най-вече бизнес такива. Цената там, при положение, че се произвеждат милиони бройки играе ОГРОМНО значение. Ти милиони компютри ли си купуваш?

i7 е високия клас процесори на Интер, т.е. ти продължаваш да сравняваш различни неща и да правиш грешни изводи - я сравни както ти дадох пример по-долу AMD A8-5600K с Intel Core i3-3220, т.е. това дето го слагат от AMD в конзолите, Intel като цена-производителност изобщо го няма...

Сравнявайте процесори с равни цени! Итогава ги коментирайте!

Моля за неграмотниците, не ползвайте в едно изречение АМД и производителност. Такова животно няма от времето на Атлоните и П4. Тогава са последните искри на блясък от АМД на процесорната сцена. Оттогава Интел ги смазват тотално. Като производителност, като консумация, като отделена топлина АМД са много назад от Интел и напъните им да се върнат в играта с нещо друго освен с подбиване на цени са получитави процесори досега са безполезни. Дори ако гледаме смешния критерии производителност цена пак са назад. В днешно време, когато, ако купуваш настолно ПЦ, точно процесора е най-дългосрочната инвестиция, разлика от 20-30-50 долара за, предполагаемо един и същ клас, е смешна при положение, че получаваш много повече производителност от Интел, по-малка консумация на енергия и по-малко топлина. АМД, в момента на ПЦ цпу сцената са ЗЛЕ в сравнение с Интел. Които го отрича или е жестоко неинформиран/без опит или просто го е яд, че трябва да събира от закуски за да си купи НЯКАКЪВ процесор.

ти хубаво си информиран и ни информираш, но практически опит имаш ли - тествал ли си лично различно процесори по ценови категории?! то това е риторичен въпрос дори, защото не звучиш като човек дето го е правил.

Пич, аз с компютри работя от времето на 8 битовите машини. Дори мога да ти кажа защо Атлона беше по-бърз от П4, но ще навляза в много технически детайли, вероятно скучни за повечето хора, а за всики категории тестове си има хора да правят, затова имаш нет в ръцете си, чети и гледай. Няма обективен човек, който да не признае, че АМД са тотално смазани по всички параметри от Интел в момента. Казвам го от личен опит също, като съвет към всички - не си давайте парите за АМД, ОСОБЕНО, ако ще си правите геймърска машина. По-добре изчакайте, съберете малко още някой лев, ако нямате и си вземете Интел. Последните ЦПУ-та на АМД, които си струваха бяха атлоните от времето на калпавия Интелски П4. Не съм фен на марка, фен съм на технологиите и качествените продукти ;)

Има едно нещо което се казва издръживост или живот на процесорите. AMD не са толкова добри колкото показват твоите сравнителни тестове. Това е все едно да сравняваш наточена Опел Инсигния с БМВ 325 и да ми казваш че цените са им едни и същи но Опела го биел по мощност.

Se taia

Ти погледна ли каква е разликата в цените на сходни по производителност Intel и AMD? Много странно е да казваш разлика от 50-100 долара при условие, че разликата е почти 2 пъти. И това е само за процесора. Айде сега да погледнем и разликата в цените на дъната... Интересно, но май цената става в ПЪТИ по-висока. Не всеки може да задели 1500-2000 лв за дъно с процесор :). Не казвам, че Интел са лоши. Наистина са далеч по-напред, но в края на краищата потребителя го интересува основно цената на продукта. Както по-надолу Див капитализъм спомена, По производителност първия АМД е на двадесет и някое място, но ако погледнеш предните процесори, на 10 от тях цената им е над $1000 а на АМД е около $200. Говорим за средно 5 ПЪТИ по-висока цена, докато производителността на топ процесора Intel Xeon E5-2690 е около 1.8 пъти по-висока на цена около $2000 (10 пъти по-висока). Направи си сам сметката.

добре казано, но няма начин на някой дето са стои и чете статии, а един тест не е направил сам да му налееш акъл, какво пропуска между редовете при четенето на тези статии.

зивея в щатите и тази година купих на сина ми геимарски пц с процесор амд 8 ядра 4.0 гхз всяко ядро.искам само да каза че е толкова мощен че ваобще не усеща и наи-тезката графика.в уса интел и7се смята за по-добар процесор но цената му е до небето за сащата мощност интел струва около $1000 а за процесора на амд платих само около ч00 долара, говоря само за цената на процесора а не за цената на целя компутар.не мога да си представя какво сте баде с 5гхз

TDP: 220W - ужас

това число, ако не си разбрал е спекулация, слух, който не е потвърден официално от АМД, очаква се истинското число да е 150W

150W за 5GHz е изключително добро и ще е голяма новина - факта, че все още не казват по-скоро намеква за нещо не толкова изключително - по-скоро за 180-200W, но съм сигурен, че няма да е смешка като 250W - никоя сериозна компания, а АМД е все още така, няма да анансира такъв продукт иначе.

тхе руморс оф а 220в тдп хаве провен труе. анандтеч цом *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

220W е слух, който ще се окаже верен ! факта че няма официално обявен TDP - го прави много вероятен ! справка link

Дали е първият в света? Преди 5 години излиза POWER6 с варианти с тактова честоти от 3.6 до 5.0 GHz

ПРОЦЕС ЗА ШИРОКАТА ПУБЛИКА !!!! Научете се като четете да разбирате информацията!

Прочетох внимателно. Написано е "първия в света комерсиален процесор", а не "за широката публика". POWER6 също е комерсиален.

Земи инсталирай уиндоус на него, като е комерсиален. Или си купи дънна платка за него, много ще ми е интересно. По-лесно ще си намериш Нещо за Итаниум на пазара.....

Беше ми приятно колеги, но отивам на работа.

Стой бе! Няма всеки четвъртък да работиш я.

за мен важното е съотношението цена-производителност, наскоро купувах нови последно поколение Интел и АМД на приблизително еднаква цена, резултатите от мойте собствени тестове са, че АМД-то е много по производително за същите пари, така че не сравнявайте процесор от няколко хиляди с процесор на нормална цена и казвайте Интел са по-добри.

и какво му е на Celeron G1610, кажете ми в ценови клас кой процесор на АМД го бие в момента, кажете с какво амд отвръща на този процесор на интел който е от тази година, няма с какво, бях с амд и винаги съм бил но сега си купих интел

До всички болни фенове на амд - всички проблеми на марката като загряване, изпържване на дъното вследствие от първото, бъгване на уиндолса и т.н. ГО МОГАТ ЕДИНСТВЕНО ОТ АМД.

Ал

Абе, ти си болен от омраза. Пък и информацията ти е на поне 10 години.

Много си неграмотен! :) И то не само по български език. ;)

Имам AMD машина от 2003 г. Тийнейджърка виси на него почти денонощно и продължава да работи. Сменял съм захранване, ЛАН, диск, но дъно и професор си стоят оригинално фиксирани за винкела! Изказването ти е леееко глуповато...

Май си пропуснал времето на Prescott-ите и ОСОБЕНО Pentium D.

Да ама ако АМД излязат от играта няма да има реална конкуренция и познайте кво ще стане с цените. Аз като едновремешен Интел фен преди 10г. минах в другия лагер и само АМД. Също АМд имат по добро съотношение цена-производителност. От над 2 години съм със Phenom 2 X6 1090t... нямам оплаквания никакви и на клок стабилно работи на 4 Ghz със всичките 6 ядра пуснати с въздушно охлаждане и без да грее драматично...

Ал

Все пак АМД понякога дърпат пред Интел и имат наистина добри серии.

По долу го написах - на 20 място след най-лошият интел. Луди фенове, немож им обясни, че има официални данни.

Ал

Миличък, бъди коректен и сравнявай производителност / цена.

Стига с тия статистики, нищо вярно няма в тях... ако беше вярна поговорката "писаното от умни хора е вярно", то колата ми нямаше да гори 10 а 6... така че да ви имам и ОФИЦИАЛНИТЕ данни.

абе трябва да има конкуренция.

Имал съм 4 ПС-та с АМД и съм се заклел да не си купя АМД никога повече ! Няма толкова долнопробни процесори проблемни прегравят циклят НИКОГА повече АНАТЕМА ! Страшни боклуци не се подвеждайте по цена и Мегахерци !

Ал

Проблемите ти са от охлаждането и дъното, не от процесорите. Трябва да бъдеш коректен.

Посъветвай колегата ако иска и да си сложи трифазен вентилатор, белким си разхлади хаемдето.....не ми казвай, че си и фен на епъл.

Se taia

Очевидно проблема е в задклавиатурното устройство. Трябва да си правиш елементарна сметка когато вземаш процесор и дъно, колко ще ти се нагрява процесора. Откак съм почнал да ползвам AMD (90те години) досега не съм имал никакви проблеми с прегряване, а повярвай ми, товаря ги достатъчно сериозно.

ами, какво да ви кажа, има си процесори от вида на амд атлон х2 ВЕ-2300, работи си на 45W, никога не ми е прегрявал, а лятно време даже не си отварям кутията

Аз пък и зимата не си я отварям...

В CPU Benchmarks първият АМД който се поевява като резултат е на 20 място след най-лошия интел. Така, че болните фенове на АМД колкото и да пишат - файда няма. Това са официални данни.

Друг е въпроса ако нямаме парички за интел. Тогава амд-то е финансово решение.

Хаха А тоя CPU Benchmarks Някой от рекламния отдел на Интел ли го е писал? Колкото сте нахакани, толкова (че и повече) сте наивни! Не гледайте какво пише в списанието, а вижте кой го финансира!

Първоте 20 струват по 2-3-4-5 пъти повече от този АМД, който е 20. А Бенчмарка се прави за едно ядро, където Интел са по-напред. Обикнжвино АМД се дънят от към драйвери. Но пък без да си взимаш процесор с подобряването на драйверите можеш до 10-15 % да вдигнеш роизводителността

Проблем ли имам, че ти нямаш кинти, а аз ДА.

"Именно турбо режимът позволява на AMD FX-9590 и FX-9370 да работят на толкова високи честоти." Демек не могат и осемте да работят на 5GHz едновременно, т.е. реалната производителност ще е мнооого по-малка от очакваната. Пак трикове, пак гръмки цифри... но последните се отнасят само до цените :( Иначе съм фен на AMD, щото интелите правят по-бавни, по-горещи и адски прекалено ненормално скъпи процесори.

Да си чувал за АМД-Котлон или Атлон беше :) ;)

Да бе те подобните интели изобщо не грееха...

Виж тук CPU Benchmarks и не ми пиши неграмотности за интела.