Коментари - Учени създадоха ”вечна” 5D памет | IT.dir.bg
назад

Учени създадоха ”вечна” 5D памет

За първи път учени успяха да запишат информация на кварцово стъкло в пет измерения и след това да я прочетат. Технологията позволява съхранение на огромно количество данни в малък обем за "следващите цивилизации".

Обратно в новината

Коментари - Учени създадоха ”вечна” 5D памет | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нище не е вечно. Един чук и стъклото заминава за скрап...

Ти си настоящ българин! Познах те по отрицанието, с което започваш. Ако беше по-умен или не българин, пак щях да те позная - по положителното мнение. Като си толкова умен, се свържи с екипа и им кажи, че стъклото може да се строши с чук. Но само ако е в твоите ръце! Хем ще се прславиш, хем пари ще ти дадат, хем ще си на Запад, а не в окаяна България, дето такива кто теб, са "под път и над път" - с лопата да ги ринеш, цел живот нема да стигне за изчистване!

Миличка, с това ограничено мислене и злоба, не ти завиждам... Горката небългарка...и такива като тебе, за съжаление, с лопата да ги ринеш... Липсата на чувство за хумор е симптом за сериозни увреждания. Прегледай се!

Все пак може да е5D. Ако гледаш порно на 3D, като прибавиш вкус и мирис, може да се получи 5D!

Рони

вкус, мирис, както и цветовете ако щеш и звуците :) са стойности на функцията. Променливите са x, y, z, t.

Е добре де защо се правим че не сме учили поне мааааалко математика и физика. Много ми е интересно как вкуса и мириса ще ги изразиш като фубкция в който променливи са само пространството и времето? Ми то по твоята логика в света не може да се намери функция с повече от 4 параматъра, недей така. А що се отнася до статията не се хващайте буквално за нещата, просто имаме функция стойноста на която зависи от 5 параметъра и затова хората са я нарекли 5D, ти ако искаш я наречи по друг начин важен е смисълът, аз обаче смятам че този подход за създаване на памет не е правилен за развитие в бъдеще.

някохора тука дори и доста начетени/може би?!/ бъркат измеренията- ПОЗНАТОТО ни пространство с "характеристики"-което е отличителен белег за материалния свят! все пак ПОЗНАТИТЕ ни измерения са 3 + евентуално времето, което щом неможем да контролираме, не ни върши никаква работа като измерение напрактика, щом можем да се преместим наляво или надясно, но не и напред във времето. но теоретично може да се допусне,че е четвърто измерение, а петото е глупостта на човека/на някои/ който вярва на рекламите и обещанията на политиците

Малко пояснения триизмерна координатна система е едно, 5D се означава 5 степени на свобода, но това си е пак триизмерно пространство. В случая се има предвид 5 степени на свобода. Преводът е неточен поради техниченското незнание на преводача.

Че това руснаците го откриха и направиха преди десетина години!

Някакво доказателство? Или това е поредната болшевишка пропаганда? Едно е да говориш за нещо, друго е да го направиш! Руснаците цяло столетие приказват за велики нещо, но факта, че не са направили поне един автомобил като хората, е абсолютно виден, дори за комунделите с най-промито възприемане!

Стъкло, кристали... Това ще ме накара да изгледам всички епизоди на "Старгейт" отново.

5 D!!! Глупости! Да вземат да престанат с тези 4 и 5 Д "технологии" , че ще почна да мисля за извънземни! "Информацията е била поместена във вид на точки на три нива, разположени на разстояние 5 микрометъра едно от друго по дебелината на стъклото.". Отново е 3 Д!!!

Тц тц ... срам за учените, че не са се допитали за експертно мнение до теб - пионер в науката! Т*пак!

Рони

Много ясно, че не е правилно да се нарече 5D. Ако беше пет дименсионална, трябваше функцията да има стойности за f(x, y, z, size, orient), а тя просто има комплексна стойност (size, orient) за f(x, y, z).

Самия корен на думата "измерение" означава нещо което може да бъде измерено. В случая съвсем разбираемо дори са изброили петте параметъра които се използват, и всеки от тях може да се измери.

В случая, просто искат да си направят една голяма реклама.

Аз мога и 55 параметъра да ти изброя за едно нещо, но това не го прави 55D

Прави го ако това са независими параметри.

Да , още в началото си мислех , че кварцовите черепи са квантови компютри , за които още нямаме акъла да ги използваме.

компютърът не се състои само от памет. отвори някой учебник по информатика за средното училище, че там е обяснено с големи картинки и прости думи. ;)

Време е да се изследват кварцовите черепи май :)

Руснаците примерно изследват най-обикновенно стъкло. И са стигнали до извода, че колкото повече намаля запаметеното количество водка в едно стъклено шише,склоността за изключване на мозъчната памет се увеличава. Така, че паметите са взаимно свързни и взаимно включващи и изключващи.

Браво за изобретението (ако не е изфантазирано до голяма степен де), но няма 5 измерения тук. Ние дори не можем да си представим нещо над третото измерение.

Това, че някой не може да си представи нещо, не значи че не съществува.

Не съм казал, че не съществува. Напротив, аз съм сигурен че има, но съвременните опити да изучим други измерения се равняват на опитите на сляп по рождение човек, който се опитва да изучава оптични явления.

Мамин сладък... Ти прочете ли въобще статията? Щото там са описани съвсем ясно кои 5 измерения са използвани. И това не са пространствените измерения, за които говориш ти. Първо се чете, после се осмисля и накрая - ако човек е стигнал до тук, естествено - се пише. Иначе става "чукча не читател, чукча писател"...

Чеки, чеки малко! Дай да се разберем за какви измерения става въпрос, щото иначе говорим на различни езици.

Именно, мамичко - става въпрос за три пространствени измерения и производни на тях величини. Не е правилно да напишеш 5D.

Чети внимателно, че да не ставаш смешен: "При 5D паметта информацията се записва с използване на пет пространствени параметъра: размер на наноструктурата, ориентация и ниво в дебелината на стъклото (по три координатни оси). "

което ни връща на тезата, че 5 измерения "няма" и всъщност технологията използва манипулирането на 5 параметъра за запис на информацията.

Дали компютрите и интернет ще изчезнат или не, не е много важно. Важното е ние - хората да не изчезнем, след като човешкото общество вместо напред, върви към упадък - морален, икономически, духовен, религиозен, а пороците му се увеличават - глад, болести, войни, финансови кризи, бедност, наркомания, проституция, алкохолизъм, тютюнопушене, спин и десетки други пороци! Човечеството върви към упадък, а не към прогрес! Чао, компютри, чао, Интернет!

От изброените по-малко от половината са пороци. И всички изброени неща ги е имало винаги навсякъде по света (дори и за СПИН-а може да се спори дали го е имало преди хиляди години). Особено относно бедност и болести нещата сега са много по-добре. И на мен много неща не ми харесват, но хайде да не говорим така наизуст.

мноу англичан мноу холандец -Джингиу Цханг Питър Казански))))

Аз от малък знам, че нещо от стъкло не издържа дълго време. Чупи се рано или късно. :)

Те няма да ги правят от стъкло и под формата на диск, а най-вероятно ще са кварцови кубчета и тогава вече няма чупене :)))

От доста дълго има стъкла които са по-здрави и от твоите кости.