Коментари - Пътна карта за 100% чиста енергия в 139 държави | IT.dir.bg
назад

Пътна карта за 100% чиста енергия в 139 държави

Амбициозна „пътна карта”, изготвена от американски учени, ще доведе до преминаване към 100% възобновяема енергия в 139 държави по света.

Обратно в новината

Коментари - Пътна карта за 100% чиста енергия в 139 държави | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тая година имах щастието да ида до Гран Канария, и там енергията е само от вятър и слънце, дори обезсоляват водата от океана с тази енергия. Дали е 100% еко енергия, не мога да кажа.

Ми, яко! Но, те нямат никаква индустрия. Само хотели и магазини. Плюс това са в зона на относително постоянни ветрове.

"Вятър ги вее на бял кон тия учени!" ПП Имат много поздрави от урагана Хенри!

САЩ и Китай са най-големите замърсители в света. Отделно, в САЩ живее около 5 процента от световното население, а се потребяват около 50 процента от добитите в света горива. Сега, след като без да питат света си подредиха държавата (в смисъл, че никому ненужна американска бабишкера се чуди в кой точно автомобил, джип или ван от всичките си да се качи, за да се разходи и да види какво е положението), сега ще учат света как се добива и потребява еко енергия.

Н. Тесла сигурно се смее от онзи свят, макар и тъжно...

Да разгледаме сметките за фотоволтаика(ФВ): 1. За 1 ват трябва инвестиция 1(едно) евро = 2лева! Средно, без да се смятат сезоните, за България ФВ може да работи не повече от 8 часа на ден. Един неподвижен ФВ от 1000 вата максим. мощност за 1000 евро не може да даде повече от 300 в/ч за ден и ще произведе приблизително 2,5 кВ, 75кВ за месец и 900 кВ/годишно. Тези 2,5кВ/ден, ако не ги употребите, или не ги акумулирате за останалите 16 часа, или не Ви ги изкупят ще утежнят сметката. 2. За да имате достатъчен запас от енергия за денонощието, ако можете да я акумулирате, ще ви трябва три пъти по-голяма мощност 3000 В. 3. За целта са нужни акумулатори, преобразуватели на правия ток в променлив ток, поддръжка на акумулаторите, помещения и други и тези инвестиции са над 40% от стойността на ФВ , допълнително оскъпяващи проекта. Узаконяването на проекта и борбата с бюрокрацията, монтажът и пускът на цялата инсталация са над 40% от вложените до този момент инвестиции. Ето и сметката по точки: 1. 3000 В по 2 лева е 6000 лв. 2. 6000 лв по 1,4 е 8400 лв. 3. 8400 по 1,4 е 12160 лв Малко дълга е задачката, но който се решава да строи фотоволтаик със собствени средства и ако му е изгодно: 1. ДА ГО ПРАВИ! 2. Ако Не ДА ЗАБРАВИ!

добре де за село например, ако си вкл, компютрите, рутерите, мониторите, и телевизор що да не става, и една водна помпа най много....ще ги празня батерите ежедневно..

Период на полуразпад на U235 - 700 милиона години. Назначи един пазвантин на хранилището на минимална заплата за този период и кажи резултата. Или в Магадан тази сметка я пропускат? Светлото бъдеще да я плаща.

Я пробвай да потърсиш used nuclear fuel в комбинация с думички като processing / reprocessing, repurposing, recycling. Оказва се, че хората от десетилетия работят над проблемите и имат няколко доста добри решения. :) Отдавна ядреното гориво не се изхвърля, а се обработва и се връща в употреба като ново ядрено гориво. Руснаците дори са започнали да си прочистват старите хранилища за ядрени отпадъци. Явно технологиите са доста перспективни.

Ако си правиш сам запас и ползваш лично не се нуждаеш от разрешителни и борба с бюрокрацията.. След като дефинирахме товара, трябва да определим и неговата дневна почасова работа: 1. Осветление 6 х 18 W LED 5 часа за летен период, 6 часа за пролет и есен и 7 часа за зимен период. 2. LCD телевизор, два лаптопа, малка аудио система 300 W 3 часа за всички сезони. 3. Хладилник 600 Wh/ден за всички сезони 4. Други електроуреди 1000 W 0.5 часа на ден за всички сезони Поради естеството на слънчевата енергия, за всички ни е ясно, че най-тежкия период е зимния. Тогава, заради късия ден се повишава количеството на нужната енергия за осветление, радиацията е по-слаба, а и ъгълът на слънцето спрямо земната повърхност е по-малък. Поради тези причини е задължително фотоволтаичните модули за автономни инсталации да се монтират под ъгъл около 45, за да могат да събират повече зимни слънчеви лъчи. След като направих необходимите симулации за една средностатистическа година, за район в България със средни стойности на слънчевата радиация, оразмерих фотоволтаична инсталация, която да подържа този товар през 99% от годината. Тя се състои от фотоволтаични модули с мощност 1,44 kWp, които се разполагат на площ от 10-11 кв.м.; нужни са ни и 10 акумулатора 12V, 100 Ah; контролер на заряда и автономен (островен) инвертор 1600 W AC. Или иначе казано, успяхме да направим една автономна инсталация, която в момента би струвала около 11000 лева и би ни задоволявала основните нужди от електроенергия. Освен това, през летните месеци ще имаме излишъци от по 100 kwh всеки месец, което означава, че можем да захранваме допълнителни товари като помпи за поливане и др.

При електрозахранването се държи на т.нар. коефициент на едновременност на включване на товарите. Пускаш една мини водна помпа s параметри: 300W, 230V AC, смукателна дълбочина 5м, на повърхността имаш 20л/мин. С увеличаване на височината дебита пада и при 30м клони към 5л/мин. С толкова вода можеш да си поливаш теменужките и пусковия ток на ел. мотора е от порядъка на 5 до 6 А. Хладилникът 100 литров, ако е компресорен, се нуждае от 600Wh/ден, а при вкл. "дърпа" до 200W. Компютър - 250 до 350 W, лаптоп - 90 W, LCD tv - 60W. Audioamplifier с RMS 300W e около 100W. Сумата е: 300+200+300+60+100+100(лампи) =около 1100 вата. В това време и едно кафе не можеш да си направиш, защото ще претовариш инвертора и той може да "изпуши". Да не говорим за котлонче за приготвяне на храна, което е минимум 800W,или да стоплите малко вода за едно изкъпване - 3 часа по 1000W за един човек. Въобще очите трябва да гледат постоянно един А метър и при консумация над 5А да не се вкл. нищо друго.

Питаха ли еврейското световно правителство в сянка? Май не.

Всъщност, точно те седят зад тия малоумия. На възобновяеми източници можем да минем само след рязко подобряване на технологиите за съхранение (т.е. батериите) и ефективността на слънчевите панели. Има доста перспективни разработки, но са на прекалено ранен етап, за да се правят планове.

Ако ръководител на екипа е (((Марк Джейкъбсън))), т.е. Моше Яков.

Цитат: "Амбициозна пътна карта, изготвена от американски учени, ще доведе до преминаване към 100% възобновяема енергия в 139 държави по света." Да започнат от САЩ, че да дадат добър пример! ;) Доскоро най-големият замърсител на планетата. Наскоро ги изпревари Китай и не знам за Индия.

Дано да не успеят. Това би било кратя на великославянските ни мечти за една славянска държава от Тихия океан до Пиренеите

Пак само глупости. Не би ли било прекрасно и т.н. Просто няма достатъчно енергия за събиране по този начин, най-ефикасният познат ни начин за събиране на слънчева енергия е чрез фотосинтеза, работил е мнооого преди нас да ни има та има складирано известно количество - което е крайно и доста пушещо. Единственият ни шанс за намаляване на CO2 ползвайки налични технологии е ядрената енергия.

ядрената енергия е най-простия не единствения начин за намаляване на СО2.

Всъщност е единственият познат ни вариант да намалим CO2 без да се обезглавяваме, т.е. намалявайки харча на енергия.

ПЕТРОЛНИТЕ КОМПАНИИ ЩЕ СПАТ ВЯТЪРА !

И нека петро-копейкаджийските мурзилки започнат плюенето сега. Готовиии, СТАРТ!

и тока ке стане кинта и пе'есе за киловатчас ? благодаря , обаче мерси ! ни гу щъ !

Безплатен ще е. Ще има изплащане на инвестицията, ама тя пада с всеки ден и вече се изплаща за под 10 години с тенденция да падне до 3-4 години. След това има само разходите за поддръжка. Реално цената след изплащане е около 1 ст. на кВтч

По-полека с фантазиите :) А, всичките замърсители от производството къде отиват?

рекох да погледна какво планира БигБрадър за нас та надзърнах в изследването им. Реално предлагат генерирането на енергия а стане по следния начин: 21.36 percent from photovoltaic solar plants 9.72 percent from concentrated solar plants 14.89 percent from residential rooftop solar 11.58 percent from commercial and government rooftop solar 23.52 percent from onshore wind 13.62 percent from offshore wind 4 percent from hydroelectric energy 0.58 percent from wave energy 0.67 percent from geothermal energy 0.06 percent from tidal turbine energy с други думи 94,69% от вятър и слънце. Чудно ми е нощем ако не духне вятър как ше компенсираме нуждите от енергия.

Нощем няма да пускаш филмите за възрастни - ще си лягаш след сънчо в спален чувал, за да пестиш от отопление.

Ама как само си се сетил... Браво!

Аха и ако водата спре да тече, ако няма вълни и ядрото на планетата загасне, ако Луната изчезне и приливите спрат. Пък може и Слънцето да загасне...

въпроса хич не е хипотетичен както ти се струва. Прогноза за цялата южна България за довечера - вятър 6-10 км/час. За нормална работа на ветрогенератори колкото съм чел трябват поне 15-20 км/ч, демек Южна България остава на тъмно тая нощ по тая схема. ... пък Луната ако ще да свети!

Ако се направи световна система, слънце ще 24 часа някъде около земното кълбо....

първо. идея имаш ли си от загуби по трасето. второ. представи си ердоган или ким чен ун по пътя на енергията. трето. да си чувал за ПАВЕЦ.

Тия псевдоучени идиоти, Велика Русия питали ли са я? Само си мечтаят и бълнуват. Света все повече зависи от Русия за ресурси и скоро време всички държави ще паднат на колене пред Владимир Путин и ще го молят за парче руда или галон петрол.

Сирьозно ли въ? Въх, чи съ уплашиха сички от мущта на Русията.

Владимир Владимирович, защо така страшно пребледняхте???

Представих си колко отрови ще се излеят за производството на тия слънчеви панели - бромиди, кадмий, тетрахлориди, серни хексафлуриди.

Те тези отрови идват от Космоса, друго си е радиацията. Само се чудя защо 1000 МВт мощност фотоволтаици излизат 500 милиона долара, а един 1000 МВт блок АЕЦ струва 5 милиарда долара.

муахахахахахахахахаха! доктрината на цру за победа на россиа говори чрез тоз "учен". ИСТИНСКИТЕ НАУЧНИ РАЗРАБОТКИ СЕ ТЕСТВАТ ПРИ ВОЕННИТЕ - ПЪРВО! ЩЕХ ДА МУ ВЕРВАМ, АКО РАЗРАБОТВАШЕ САМОЛЕТ ЗА БОЙНИ ДЕЙСТВИА НА ТОК. Стадото отново ше бъде издоено, остригано и убито. време е да се мре.

Самолет на ток вече обиколи земята, бе тъпунгер!

Самолет, чиято маса на излитане е 1600кг (макс 2000кг), движещ се със 70км/ч, задвижван от 4 двигателя от по 10к.с. Ако го бяха направили руснаци, ти щеше да си пъръв да им се подиграваш и да сравняваш със самолета на братята Райт.

sps_hrsf@abv.bg

викаш, тоз слънчевиа, проведе бойни тестове над сириа, свали 30-50 керосинови и те се депресираха и престанаха да летът? очеква се танкове слънчева дивизиа.