75 години от дебюта на първия модерен компютър

ENIAC e е първата електронна цифрова електронноизчислителна машина

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

_stankow

Горе-долу - добре. Не е чудно, защото тази статия се преиздава от около 50 години, през 2-3 години. Само една грешка има - не са "вакуумни тръби", а "електронни лампи". Една грешка не е много, при толкова много други понятия ...

Нее грешка Vacuum tube е наименованието на електронна лампа. А и на български нито едното нито другито отразяват точно какво има вътре.

Интересно с какви компютри американците са управлявали ракетите до Луната и обратно, а сега с тези развити технологии не могат пак да идат до там и обратно?

_stankow

Бордовият компютър на Аполо го има в мрежата. Подробна схема. Изграден изцяло с TTL схеми И-НЕ. Иначе си е както съвременните микропроцесори - същите блокове.

Интересна статия, но това че даже през 80-те имало чипове по няколко грама, които били по-мощни от този компютър. Ами сега има телефони, които са по-мощни от флагманите за РС от преди десет години. От 40-те до 80-те години са минали 40 години. Преди 20 години масовите процесори бяха на 400-500 мегахерца, сега са с по 4-6 физически и няколко логически ядра. Ама карай ... Разсмя ме коментар, че Джон Атанасов бил българи. По тази логика Кенеди е ирландец, Вонегът е немец ... Атанасов си е американец, роден, образован там. Произхода няма значение.

Еми Джон Атансов си е българин а Кенеди си е ирландец....

Около 30% от първите европейски емигранти са германци, много от учените арестувани в края на ВСВ и работили 8а САЩ са германци, когято фактите говорят.....

"електронна цифрова електронноизчислителна машина" Без да се заяждам за правописа, кое му е цифровото на ЕНИАК?

Правописа и стилистиката*

И при тебе правопис-ЪТ и стилистика-ТА не са на висота. Тиретата са поставени за яснота, че са в пълен член, защото изпълняват ролята на подлог в изречението! Пълният член в мъжки род се пише когато съществителното Е ПОДЛОГ!

Ай да се върнеш в 5ти клас да си изясниш кое е подлога в изречението : Без да се заяждам за правописа и стилистиката,...

_stankow

Цифровото му е двоичната логика, с която работи. Лампите му работят в ключов режим, не в аналогов. Всяко число се кодира с двоични кодове, не с напреженово ниво.

Вакуумни тръби? Божкееееееееее...

Едва ли списвача е виждал истинска вакуумна стъклена радиолампа. Както е превело гуглето, така и го е постнал. И през ум не му е минавало за обратна проверка на превода.

По това време повечето американски радиолампи са с метален балон - за да могат да се използват за военни цели! Мога да ти изброя няколко десетки типа от тях. Само аз имам в junkbox -а си над 30-тина такива!

_stankow

На снимките се виждат и лампи със стъклен балон. Може да е имало и метални.

Американски съд на 19 октомври 1973 прави патента на Eniac неалиден, защото е краден от Джон Атанасов. Чак толкова невежество, а са малко хората от български произход, с които можем да се гордеем. Жизнерадостното невежество води до там, че ако българин каже, че го крадат някои от великите като Майкрософт, Гугъл всички смятат, че е луд, а България си остава все така бедна.

Един от "изобретателите" на ENIAC прекарва две седмици на гости на Джон Атанасов, който му показва компютъра си и му обяснява как действа.

Айде стига патриотарски глупости! Все пак, в материала става въпрос за първият действащ компютър, доближаващ се до съвременното му предназначение. А и Джон Атанасов е толкова българин, колкото и марсианец. Човека си е чист американец - роден, отрасъл, образовал се и просперирал в САЩ! По вашата логика не би трябвало да има американци, тъй като дори и индианците са доказани преселници от Азия! Смехурковци.

I. 1. Машината ... и е дълъг -> ...и е дълга I2. Макар да не е първия -> Макар да не е първият 3. микро чипове -> микрочипове 4. микро чип -> микрочип II. Пише, че има 6 коментара, а виждам само 2. Къде са останалите 4?

Това са били пионерите, поклон!

_stankow

Чак пък поклон. Но едно голямо браво - заслужават ! :)

в днешни дни тия снимки повече приличат на тайна ферма за биткойн в двора на ТКЗС