17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След много години в една далечна галактика.

Повечето мрежи от национално значение както и тези на банките са затворени и нямат външен достъп. Демек тоя магически квантов компютър може да си го заврат от зад за момента.

Интернет банкирането от браузър?

на мен ми е много по-интересно да видя как би изглеждал кодът за квантов компютър и на какъв език ще е той? c?

ми няма цикли и ифове . по скоро е някакво декларативно което се пуска и всичко работи паралелно и без бранчове. също така не може да си пишеш какво то си искаш ами трябва да нагаждаш твоята задача към РЕШИМИТЕ от кв. компютър задачи, които хич не са много.

petrovito

пълни глупости, просто ще се ускори всички да минат на квантови или поне там където не искат да ги хакнат. ше го духа, както винаги обикновенният човек

Банките ще излязат с техни диджитал валути и биткоинът и другите подобни пирамидки ще изчезнат

Биткойните ще се сринат и в крайна сметка ще изчезнат! Един квантов компютър би могъл да разчовърка полето за "нула време"! Биткойнът започна като игра преди години и така ще свърши. Кой еб@л - еб@л...

Врели некипели, квантовите компютри могат да разбият пароли и криптиращи кодове квадратично по-бързо от конвенционалните компютри, но това не означава няколко секунди.

сегашните са съизмерими по скорост на конвенционалните

Смешници . То така става лесно. Айде тогава хакнете главния сървър на Каноникал щом е толкова лесно да се изключат правителствени компщтри. Тва да не ви е Джам ОС или МакОС.

Това, че богатите са станали двойно по-богати през пандемията е достатъчно. Технологиите трябва да са за благото на хората, а не за сметката на този, които го ги разработва. Язък, че не съм толкова умен и с връзки.. Всичко щях да подаря и дам за хората, технологично. Ето например, крадат се сумати милиони, после, държавата в дългове.. народа плаща, а на старини с болки в краката на студа и на опашки броящи стотинки вместо в някоя резиденция за това, че са си дали живота да живеят нормално и да спазват правилата.

И тогава за какъв XYZ би седнал някой нещо да разработва? Никой не работи за чест и слава. За това и се срина комунизЪма.

Аз съм съгласен да няма никви тайни. То ако лош човек иска да разбере нещо ще намери начин да го направи. Ма поне тия дето има кво да крият няма да могат, както и трябва да е :) А колкото до криптовалутите, да се махат, тока е важен за човечеството, не за банковата сметка

Тази статйка ни подгрява за кибер атаката,която ни готвят глобалистите с която ще хакнат уж банки,енергетика,всичко,и ще наложат тотален контрол уж за наше добро.

Щом тъпака мъск е най богатият, начи е време да се закрива кочината земя

Най-лесно е да се самоубиеш и да се оттървеш от "кочината земя".

ами не е той, Путин е, но си крие златото извън интернет.

При това положение....носете си новите дрехи, момчета.

Ало, това ли е телефонът на ДАНС за анонимни сигнали? - Да, Австрия! Кажете!

Може да се декриптира нещо което така е замислено, да може да се декриптира. Добре направеният алгоритъм е невъзможен за декриптиране с каквото и да е. Да ама не е удобен. Иска се: Вие да не можете пък ние да можеме. Е нема такова животно

Е като го криптираш така че да не може да се декриптира - какво ще го правиш бе умник ?

В Австрия, под една такава новина в обикновен новинарски сайт, никога няма да се появят толкова изчерпателни и професионални коментари. Браво! Радвам се, че има толкова умни и интелигентни хора у нас... А може би пишат от чужбина? ;-)

Засега квантовият компютър прилича повече на българският казан за ракия и работи с тука има-тука няма, в които неща сме доста добри. Българинът не случайно е обявен за интелигентен от световна величина, все по новините обявяват там или онам краднали я парола, я източили банкомат, че дори и на чичо Бил му краднаха от картата.

както квантовите компютри могат да декриптират, така би трябвало да криптират по нов метод. тоя учен да яде бахура.

еми да де, т.е ако един такъв компютър влезе в употреба - в Китай примерно- после целия свят трябва да си сменя системите за сигурност, защто който има предимсво в тази сфера ще може за кратко да си прави каквото си иска, ако конкурентите нямат подобни технически средства Отделно че ще се държат и цените височки.. А колко ли 'трилиончета ще коства този преход на трилионерчетата, смятай банки правитексва военни, ... за това е драмата и "апокалипсиса" - Новостите и напредъка в Човечество поставено в КОНКУРЕНТНА среда винаги крие рискове при такива напреднали технологии.

Баси и бездарната "статия". Квантовия компютър ще разбие публичната криптография. Най-много ще е засегната сигурноста на интернет трафика. Но затова вече са разработени крипто алгортми които да са устойчиви на квантов компютър, просто е въпрос на време да се пречключи на тях. А симетричното криптиране си остава почти незасегнато от квантите. А колегата отдолу е описал случай на симетрично криптиране, което не може да бъде разбито с квантов компютър, поне в рамките на живота на вселената. Айде със здраве, и не ми благодарете за безплатния урок по криптография.

Затова едно време военните ползвахме телефонни линии и то различни трасета за комуникация. Между Ямбол и София ползвам 4-ри жици телефонни, две през Плевен и две през Стара Загора. И криптирането беше с уникален код от единици и нули който е само в два екземпляра голям ключ примерно 360 Кб ключ който се унищожава при използването му каквато част е използвана от него и за декриптирането се използва същия уникален ключ който се унищожава каквато част е използвана. Всичко беше на дискети тези ключове се генерираха на по две уникални дискети една при приемника една при предавателя и при използване на целия ключ дискетите се изгаряха. Да ходят да разкодират това.

Ти сериозно ли?

Енигмата ряпа да яде!

И как ще генерират няколко стотин трилиона различни пароли към банка ДСК, дори след 3-ти опит трябва да се въвждат цифрички а след 10 опит те блокирват от сайта. Ще им трябва пак цяла вечност да ти намерят паролата. Да може да се използва за разкриптиране на криптирани данни ако са ги намерили тези данни и са ги откраднали но и тази врътка е сложна. Реално няма никакъв смисъл от тези опити и простотии.

Блокиране на акаунта след N грешни опита няма да е никакъв проблем за квантовия компютър ако може да застане между теб и банката, за секунди ще прехване username/password-a ти, Т.е. https няма да дава никаква сигурност. Единственна бариера ще са токените или аутентикация по 2 или повече канала.

Никой вече не разчита на еднофакторна сигурност.

е по силите и на Правец 8...

Какво общо има да докажеш това ти кой си с шифроването на информацията и със способността на компютър да разбие този шифър и да дешифрира информацията?

“Това между тебе и банката (нерегистриран) е по силите и на Правец 8..." Ммм не... Нещо май не позна

Ми ша криптират с квабтови компютри и готово. Същото ниво. Няма дае 256 битов ключ, а 2048 битов.

Това са тъпи изводи. Какво пречи с навлизане на квантовите компютри да се налагат и съответни нови стандарти на криптиране. Всичко е въпрос на технология. Едното като се развива, дърпа и другото.

Моята банкова сметка е изчистена отдавна!

Не се притеснявай, ей сега ще ти направя нова кредитна сметка. даже 5! Щом нямаш налично какво да ти открадна, ще ти открадна нещо което още дори не подозираш че имаш.

По-скоро ще се въведе още по многофакторно оторизиране. 1. парола, 2. пин, 3. отпечатък, 4 ретина.. Да си влезеш в пощата ще отнема по 15 минути :D Реално никой не може да предвиди какво ще стане ако една държава първа успее да вкара такъв компютър в употреба. Може война, може да рухне целия интернет, може компютъра да завземе останалите сървъри по света.. Сценарии всякакви. Според мен ще започнат постепенно да ги вкарват в играта, защото не е лесно да се довериш на съвсем нова технология. Интересното е ако само САЩ или само Китай (понеже това са двата претендента) успеят да го накарат да върши реална работа. Тогава вариантите са нямащият го директно да обяви война на другия, надявайки се на бърза развръзка, имащият го да го ползва тайно и да забогатее неимоверно, да открадне всички тайни на нямащият го. Другият вариант е студена квантова война. Всички се плашат един-друг, че ще си насъскат компютъра и никой не смее да предприеме реални действия. А в един популярен фантастичен филм от черно-белите години, съветския и американския компютри теглиха една майна на хората и започнаха да си сътрудничат срещу човечеството.

"Може война, може да рухне целия интернет, може компютъра да завземе останалите сървъри по света ..." по нататък някакви студени войни ... а вариант просто живота да си продължи горе долу такъв какъвто е сега има ли? странно, че всеки път когато някое изобретение/иновация се зададе на хоризонта и веднага се наизмислят безброй лоши сценарии. Радиото щеше да ни изпържи мозъците, ще ни зомбират през екрана на телевизора, минем ли 30 км в час със кола вътрешностите ни щяха да станат на каша, ядрена / химическа /биологична война ще ни изтреби до крак ... Всъщност като се замислиш, щом нас все още ни има, явно всички лоши сценарии вечно не се случват. Дайте малко по-оптимистично!

Проблема не е в оторизирането, а когато направиш транзакция да е криптирана информацията. За какво ми е ретината ти, ако мога като направиш превод да сменя сметката, на която пращаш...

ами всъщност, точно затова много системи на мвр, военни, разузнаване и др. не са част от свързаността с интернет, тогава се вижда защо, и няма да има такива мрачни сценарии.

Те критичните межи не са свързани с интернет, например компютрите които управляват ядрените реактори не са свързани в интернет.

Колкото и мощен да е един компютър, винаги може да се измисли достатъчно сложна задача, която да не му е по силите за разумно време.

Както и стотици задачи, които все пак ще успее да преодолее.

Криптирането на съвременните криптовалути са изградени на основа криптография с елиптична крива (ECDSA hash/curve pairs),. ECDSA е съответно по-труден за разбиване, но вероатно не би било проблем за квантовите компютри. Най вероятно биткойн и другите блокчейн валути ще преминат на QKD в скоро време.

_stankow

Повечето от алгоритмите за криптиране са обратими. Така че ако квантовият компютър подпомогне дешифрирането, той ще усили и шифрирането. Ще се наложи обаче всяко шифриране/дешифриране да се прави от такъв компютър, каквото и да представлява той. Ще трябва да има допълнителен модул към всеки класически компютър.

BajMihal

Е, може да се ползва и уеб сървис. Няма нужда до всяко PC да има допълнително желязо :)

А връзката до този сървис, криптирана ли ще е, или как? :)

BajMihal

Ми криптирана разбира се! Ти какво очакваш? Цялото уеб пространство ще се промени с квантовите компютри. Нали не мислиш, че до всяко PC трябва да стои по един квантов комп, за да може да се върже в мрежата? Ако това са мислите ти - отивай да копаш на село, за друго не ставаш.

Тапак си бай михалеее.

Първо ще го тестват на биткойна. Ще си избият всичките инвестиции за 1 минута.

Ще избият, ако има на кого да ги продадат. Иначе ще си останат с едно нещо, записано в една памет.

Отговорът е QKD (Quantum key distribution). Разпределението на квантовия ключ (QKD) е защитен метод за комуникация, който реализира криптографски протокол, включващ компоненти на квантовата механика (процесът на изпращане ключа е базиран на случайна информация генерирана от фотонното състояние в оптичното влакно, вместо математическки алгоритъм). QKD позволява на двете страни на IPSec тунела да създадат произволен таен ключ, известен само на тях, който след това може да се използва за криптиране и декриптиране на съобщения.

това не работи обаче за криптиране на архивирана информация (върху някой носител като хард диск или флашка).

QKD не е решение защото е много скъпо да се подмени цялата инфраструктура на интернет. Пък и има ограничение на дистанцията. И защо да се харчат трилиони за QKD след като има вече разработени крипто алгоритми, устойчиви на квантова атака. QKD е много интересна технология защото работи по теория на вероятностите и е почти като от научнофантастичен роман, но има много ограничения и ужасно скъпа за да замени цялата инфраструктура на интернет. Може би след стотина години, бавно и постепенно да се наложи. Но дотогава може и да не ефективна вече.

Това с "квантовите компютри" е скротум работа. Правим квантови компютри ама им сверяваме резултатите с конвеционални, че то квантите си правят каквото им скимне. Тя дори квантовата физика е още с много въпросителни. От половин век се опитваме да овладеем ядрения синтез, правим модели, изчисления и все нещо ново ни пречи. Вкарваме новия проблем в изчисленията, но изниква друго. И така 50+ години. Та и с квантовите компютри натам отиват нещата.

Ще разберат че тегля по една на много хора. Но това го дават и по телевизията

BajMihal

Ми да се замислят за криптиращи алгоритми за квантови компютри и готово, решението го има. Само някой трябва да го имплементира.

няма неразбиваем сейф, няма непробиваема защита, няма такова нещо като 100% сигурна защита ... дори и днес всяка парола може да бъде "разбита" със случайно писане на символи от първия път. Въпроса не е в това защитата да е непробиваема, а какво би ти коствало да я пробиеш. Квантовите компютри днес са единици, а резултата от изчисленията им често непредвидими, неповторими и непонятни. Хакване със кватнов компютър ... звучи като правя нещо не знам какво с техника която в момента не съществува, а може и никога да не заработи смислено. Колко струва правенето на нещо неизвестно, с технология която не съществува? Много! Викат му наука! Хакерите да се занимават с наука ... ще е нещо ново в бранша им!

Тези неща вече отдавна се правят. Просто ще стане по-масово, защото все повече организации ще имат достъп до такива мощни системи. Да му мислят тези които имат какво да губят. Другите отдавна сме роби.

Разликата е в "още по-"

Алчни корпорации, технологични гиганти и правителствата на силни и авторитарни държави биха използвали технологията, за да следят още по-зорко потребителите и гражданите си - ха ха ха Аз разлика от сега не виждам.

и Путин..

Какво Путин? Само той ви е в устата!