17-11-2017 20-11-2018

Коментари

като му гледам работата последните 5 години, изхабил се е ....след иФоне 6 няма особено подобрение, МБПро тата са в деградация. Новият им монитор ... добре че му хаправиха много дупки и цена като за 2 компютъра... съмнявам се освен за гъзария някой да го купи, ще е фиаско докато цената му не стане $1000, стойката ще си е само за красота! а за новия имак да не говорим, изглежда като по-предното поколение с което хората си правят пейки, може ако малко разбираш да си сглобиш същия за 25 процента от цената му и да си инсталираш един Апъл ОС.

корабчето бавно но сигурно потъва...прогнилото дъно на ркадеча бай Стиви не сапсява вече...

миналата година смених стария си служебен айфон 6 с айфон 8 (пак служебен разбира се,никога не бих броил толкова пари за ...телефон) и останах приятно изненадан след като старото китайско калъфче (което си закупих за 20лв) пасна идеално на новия телефон.Това е разлика към 2-3години. Та толкова до дизайнерската иновация.Иновация беше 2007-2008. Сега всички са като с калъп правени.

ма мной служебни огризки ва мноу нящу...

няма как да пасва старото калъфче, това го разправяй на някой друг, ако ставаха, щях да си взема 8ца вместо XS (и моите са служебни) , за телефон повече от 500лв не се дават. Както написах преди малко, да, и за мен са в застой и не си заслужават парите тъй като освен от вътре отвънка нищо ново.

Последната "петилетка" и дизайн са две много различни неща за Apple, че и notch-а го откраднаха като дизайн, очевидно не си е вършил работата последно време.

Изгониха добрия човек, завалия ...

ися ко? нема вевче "иновативни" заоблени ръбове, блестящи алуминиеви капаци и пр....за лилави снимки, грешен джипиес и пр нее негова вината де...))))

За който разбира от бизнес, сега е момента да се купят акции от новата му компания.

преди 20-на година бях на 1 обучение в Швеция в Ericsson. Попаднах случайно на 1 прощално парти на служител на фирмата. беше работил там 20-на години, Като го питах защо напуска човека ми обясни - стигнал съм такова ниво, че ericsson вече не могат да ми плащат в рамките на вътрешните им правила и ми казаха - напусни, направи си фирма и ние ще ти станем първия клиент веднага. Човека беше софтуерен дизайнер . Шведска им работа:)

Надявам се все повече и повече инжернери и дизайнери да последват примера на Айв и да напуснат корпорациите, в които са просто едни служители. Сътрудничество вместо подчинение. Свобода в творческия процес, вместо покорство и изпълнение на дебилните идеи на тъпи меринджеи. Пътят напред не е комунизъм (въпреки мераците на крайно левите), но не е и капитализъм във вида, в който е в момента.

И къде другаде ще има подобно поле за изява на творческите си идеи, освен в корпорация с практически неограничен бюджет?

Въпросът ти е грешен на толкова много нива, че ми е трудно дори да започна да отговарям :D Но, нека кажем, че ако твърдението ти беше дори малко от малко вярно, Зукърбърг, Дейвид Карп, Еван Шпигел и компания щяха да работят за, примерно, Google вместо да правят свои компании. Всъщност, Google може би нямаше да го има, защото Сергей Брин и Лари Пейдж, заедно с Елон Мъск (работещ над PayPal по онова време) щяха да работят за Microsoft, които в края на 1990-те бяха най-големите. То и съществуването на Microsoft и Apple би било под въпрос, защото Бил Гейтс, Стив Джобс и Стив Возняк щяха да са в HP или IBM.

Корпоративният плъх дори не може да си представи живота извън корпоративната канализация :D

ъхъм!, всъщност човекът е прав. Големите корпорации имат ресурса да позволят свобода на творчеството. Е, ако искат, разбира се. Малките първо се борят да станат големи, за да могат да си позволят да правят това, което искат, а не това, което в момента се търси. А дали си представяш какво ще се случи с фирмичката на чичо Айв, ако сключи договор с Епъл за нов дизайн на поредната им джаджа, но пропусне уговорения с договор срок или пък, да речем поради недоглеждане, се окаже издънка (примерно прилича на фалос под определен ъгъл). Чичо Айв ще го съдят с парцалите барабар. А твоите аргументи са смешни. Особено предвид факта, че основателите на Гугъл са искали да продадат алгоритъма си за търсене на Яху. Сайтът Гугъл е основан, за да демонстрира възможностите на търсачката и след като Яху отказва да ги купи, те започват да разработват сайта, отначало с надеждата някой друг голям да ги забележи. Предполагам, че в началото на ФБ Зуки също не би протестирал ако някой голям му беше предложил да го купи за няколко милиона.

до Мхм: Всъщност, всеки знае кой е Джони Айв, така че Джони Айв може да си избира клиентите и може да си избира условията, при които да работи; може да си избира бюджетите, както и хонорарите си. А, глупостите за безкрайните бюджети в големите корпорации ги остави за ламерчетата. В корпоративното право, ИД (CEO) е задължен всяко решение да взима в полза на инвеститорите, т.е. акционерите. Дотук Apple са изхарчили над $350 милиарда за обратно изкупуване на акции и за дивиденти. Никой, никъде и никога не е работил с безкраен бюджет и без крайни срокове. Но, ако приемем, че имат безкрайни бюджети, за Айв сега е още по-добре, защото може да работи с безкрайните бюджети на няколко корпорации, не само на една. Относно Гугъл - предвид, че ЦРУ са от първите и най-щедри инвеститори, последвани от NSA, подозирам, че историята с Яху е за парлама. Но, дори да не беше, пак логиката ти е неадекватна. Всички изброени от мен, са били г-н никой, но са направили компании и милиарди. Джони Айв е доказано име, при него няма риск да създаде своя фирма. Клиенти ще има винаги, и всички ще са готови да плащат много.

до .. Никъде не съм говорил за безкрайни бюджети. Още по-малко пък за безкрайни срокове. Ставаше въпрос за поемане на рискове. Апъл могат да си позволят да експериментират с макбуците, понеже и да се провалят, няма да е съкрушителна загуба за тях. Малка фирмичка, изхранваща се само с един продукт, не може да си позволи това. Е, може, но рискуват да загубят всичко и да изчезнат. За гугъл, предвид че първите 2-3 години не беше нищо повече от бяла страничка с поле за търсене и две бутончета и нямаше претенциите да става доминираща компания, а и не беше ясно дали ще оцелее въобще, струва ми се, че тая рабута с ЦРУ-то и АНС са партенките. Андроид още не беше започнат даже, а смартфони никой не беше и сънувал. Дори мобилните телефони едва прохождаха. Та малко по-полека с конспирациите моля. А на чичо Айв му пожелавам успех. Само да не се окаже, че цените му за изобретяване на правоъгълници с нови заоблени ъгли са неосновано надути за някои от потенциалните му клиенти.

До .. .. Гугъл можем да го оставим настрана за момента. Дори да приемем, че съм в грешка и наистина са искали да се продадат на Яху, примерът ми от по-горе си остава напълно валиден - който иска да постигне нещо забележително, прави своя компания. Не, че не мога да ти дам един куп примери как Гугъл още далеч преди да монетизират търсенето под формата на реклами, много преди Андроид, изкупиха един куп компании (включително тази, която днес е Google Maps) и вече раздаваха 6-цифрени заплати на добри инженери. Но, не това е целта на този разговор. Та, да оставим на страна. Темата беше новата компания на Джони Айв, който няма да произвежда продукти. Джони Айв ще предоствя услугите си в сферата на индустриалния дизайн. По света има много дизайн студия, далеч не ги съдят, далеч не работят само с един продукт, и прочее. Не вижам защо изведнъж един от най-известните индустриални дизайнери в света ще се окаже в позиция да има само 1 клиент и да работи над само 1 продукт, че и да го съдят ... А, относно т.нар. патент за правоъгълника със заоблени ъгли - това се наричат дизайн патенти - целта им е да защитят един продукт от прекалено близко копиране, както бяха направили Samsung. Този патент, всъщност, съдържаше изключително много детайли, за да описва iPad 1 и 2, но не и по-новите iPad-и, нито iPhone. Това ясно показва, че не е просто "правоъгълник със заоблени ъгли". Всъщност, дори видяхме защо се издават такива патенти - когато Samsung нарушиха този патент, като изкопираха 1:1 iPad, много потребители в САЩ са се бъркали и са купували боклуците на тия, защото са се подвеждали по вида. След като на Samsung се наложи да променят малко дизайна, но запазвайки правоъгълната форма със заоблени ъгли, изведнъж продажбите им на таблети удариха дъното. Просто продуктите им станаха разпознаваеми, хората спряха да се бъркат, че са iPad, и спряха да ги купуват. Дизайн патенти има издадени за всякакви продукти, включително автомобили, перални, хладилници и прочее. Да не би да ми казваш, че някой е издал патент за правоъгълен паралелепипед със заоблени ъгли?! Та, за уменията на Айв предлагам сериозно да се въздържаш, защото дори Дитър Рамс многократно се е изказвал положително за работата на Айв и лично е казвал, че е щастив, че собствената му работа е вдъхновение за толкова продукти на Apple. Наблягаме на вдъхновение, не жалко копиране, както правят едни други.

Смартфоните са играчки за залъгване на плебса, онези недосегаемите 1%, се занимават със социален инженеринг, докато плебса се залъгва. Джони Айв е занаятчия, който изпълнява поъчките на социалните инженери. Дали ще е в Епъл, или друга копмания - това са подробности.

Кои са те недосегаемите? Едни смъртни човеци, които утре ще заемат по един парцел два на един или ще излязат през комина на крематориума. Ама като вземат някои да се правят на безсмъртни и на богове са направо трагични. Социален инженеринг ала бала. Бог им отпуснал малко края и им гледа сеира докъде ще стигнат в шизофренията си, но те не го разбират това и се правят на господари на Вселената.

Явно е напуснал заради дизайна на айфон XI. Или не го е преглътнал или защото го е създал.

Ще създава стойки за монитори, по 900$, че да подбива цените на епъл :D

Какъв дизайнер??? Той отдавна е умрял, някъде в 90-ре. Тъпи правоъгълни " телефони". едно време имаше дизайн. Сега новия модел.. като стария - правоъгълник. Последния модел също -правоъгълник. Айде моля, нема нужда. Друго си е Нокията - 2081, малка, нежна, компактна - телефон с главно Т.

Боже колко си тъп...

Боже, колко сте зомбирани!

Хубаво е от сутринта да приемаш медикаменти !

НАй- редовно - ГРОЗДОМЕЦИН. Затова ми е кеф от сутринта и не ми пука за вас - зомбита, а ти?

Е да де, сега ще направят телефони с уникален дизайн - триъгълни и кръгли! А може шестоъгълни и други многоъгълници! Ще утепат рибата! Между другото виц по повода: Как се стрижат овце? Като пуснат нов модел на iPhone на пазара...

То има и друг виц: -Как се мачкат червеи? -Като пуснат нов модел на iPhone на пазара...

много пъти съм го чувал точно този коментар, но всъщност не си даваш сметка че телефоните на нокия от 90те бяха 90% с форма както им викаха шоколадчета (като любимия ти 2081) с различни пропорции , 5% шоколадчета с някаква форма на отваряне и 5% други срамни разочарования които не намериха трайно място на пазара. и ако iphone предъвква подобен дизайн вече 10-15г, то твоята нокия 2081 на тема дизайн претопля манджа от преди 30 години. не виждам какво се оплакваш.