Чешки учени създадоха суперхрана
Чешките учени Якуб Крейчик и Марек Хъмпъл твърдят, че са създали авангардна алтернатива на храната, която осигурява всички съставки, необходими на тялото.
Обратно в новинатаКоментари - Чешки учени създадоха суперхрана | IT.dir.bg
Коментари
Че тая храна ако е евтина, на хората няма да им се налага повече да работят, вече няма нужда от вдигане на пенсиите, и циганите ще се изхранват по лесно. Да не объркате нещо световната икономика с тази мана, и да ни докарате 3та световна.
Твърдяха, че и бебешките храни имали всичко нужно, но изследванията доказват ранни сърдечни и другу хронични заболявания при млади хора, хранени изкуствено като бебета. Проблеми със сърцето на 20 и нещо години...
Никак ама никак не ми харесва това.Край на зачервената пържолка пилешкото бутче салатката и.т.н. каквото човек може да си позволи.Край на сладките приказки покрай похапването. Изпиваш една чаша и чао. Не ми харесва.
Ето какво ще плюска плебса през половинчасовата си почивка за обяд, по време на 16 часовата си смяна в завода на олигарха. Ето го бъдещето.
Тази храна не е нова, а отдавна известна, не се казва MANA, a КНЕДЛИК. И всеки чех се тъпче с кнедлики от най-ранна детска възраст и така расте голям и силен като вол. ;-)
Навремето по физиология преподавателят ни разказваше, че са правили експерименти с космонавтите. Хранили са се само със синтезирани храни в продължение на месеци и разбрали, че това с изкуствените храни не става.
"карциногенни вещества"? Не се ли пише "КАНЦЕРОГЕННИ вещества"? :D Апропо - това нещо, наречено "мана" не е "манна", която е предоставена от Бога за храна на евреите по време на странстването в пустинята. "Мана" има по лозите, примерно...
Количеството на калориите и състава на храната не трябва ли да са съобразени с натоварването на организма, или аз съм тъп? Също така, не може едно и също количество да се приема от човек, който е 150см и такъв, който е 190см...
Мое си поръсим салатата с нея, да не ми дудне женицата дома че не съм бил екологичен с тия ракии! А после....то, на супер -салата върви супер порция ракия!...ама няма не искам, баланс трябва да има, балаааанс!
Аз знам една друга храна, вика се пържола
Тея прахчета, преди или след ядене се пият? :D
Разбрахме БЕЗ какво е. А какво има? Белтъци, въглехидрати, мазнини - може да се направи, макар и скъпичко. А останалото? Въобще, бих повярвал на този кьорфишек, само ако създателите му карат поне една година на него. И на гола водица.
"Качеството" на "нормалните" храни става все по-голям проблем. Затлъстяването и недохранването също са все по-голям проблем. Здравословното хранене е важно... за който се вълнува от/за здравето си. Веганството и вегетарианството съвсем не са от най-здравословните. Тази статия прилича на PR акция. Не става достатъчно ясно (научно) какво точно са открили въпросните учени. Храни, отговарящи на такова описание има от много време... :)
това което каваш е вЕрно, но: Бедата на съвременното човечество е че най-масовите и евтини храни съдържат излишо много калории. Има сума ти и теории колко да чдеш на едно ядене, но повечето не отчитат, че ако ги следваш в крайна сметка оставаш гладен и естествената крачка след час-два е да посегнеш я към бейк ролс-а, я към вафла трепач-а я към чипс, снакс и разни други жрупалки, които бъкат от калории. Трябва да се акцентира на храни, които пълнят приемливо стомаха, но не дават излишно много калории. По ред причини иначе евтините и здравословни зеленчуци нанас ни ги продават скъпо. Лятото как да е. Де от село, де намерен евтин зеленчук който някой е произвел над личните си нужди - бива. Но зимата... В края на краищата поне масовият българин яде това което може да си позволи ценово. Здравословното хранене е много хубаво нещо, но даже много от здравословните храни са набъчкани с консерванти и Е_та за да не вкисват по складовете или да имат търговски вид. Много от готварските рецепти буквално насила са "подсилени" я със сметана, я с нещо друго което назорле помпи калории в ястието, а те даже не са типични за нашата кухня.
Много са полезни даже вегетарианство и веганството, стига да се ядат зеленчуците и плодовете сурови и да не се ядат много сладки храни. Лошото е, че имам подозрения, че вече всички плодове и зеленчуци са ГМО, допреди години като почнех за да ям по много сурови зеленчуци и плодове и за няколко дни започвах да преливам от енергия, сега имам чувството, че не са същите зеленчуци вече.
Именно ! Съдържанието на "нормалните" и на "естествените" храни от година на година се отдалечава от "здравословното"... Отделно, че чрез вегетарианството и веганството е много трудно (практически невъзможно) да си набавиш необходимите аминокиселини в комбинация с другите необходими витамини, минерали и т.н....
Истинско откритие ще е когато измислят алкохол на прах - уиски на прах, водка на прах, бира на прах... еххх :)
Освен за специфични медицински процедури и специфични професии, не виждам друго разумно приложение на откритието. Като цяло постиженията на науката ме карат да съжалявам, че толкова рано съм се родил, но новини като тази ми действат изтрезняващо.
в тоя прах ще си овъргалям пържолката преди да я метна на скарата
Аз ям основно, защото ми е вкусно. Най-малкият ми проблем е да си набавя хранителни вещества. Даже си набавям в повече
Яж тогава да ти е вкусно, проблема ти с това какво си ял ще дойде с годините, не се притеснявай...
1000 годишен веган или вегетарианец не съм виждал. За 4-5 години отгоре ( евентуално ) не си заслужава да се мъча с овесени каши примерно.