Исландия може да е върхът на потънал континент

Дебелината на земната кора под острова може да се обясни най-добре с теорията за изчезнал континент

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Исландия може да е върхът на потънал континент А може и да не е... Кво праим тогаз с тези бръщолевения? М?

ей сега датчаните си дъвчат ушите, че им дадоха независимост :)

Атлантида?

Също може да е изплувало дъно на океана. Да ви имам и заглавията.

земната кора под океаните не е 40 километра в дебелина... Поне така пише в дебелите книги.

Всички търсят Атлантида, логично е да е близо до Европа. Ако падне голям метеорит в атлангическия океан, ето ти унищожителна вълна върху Исландия.

Те и Нова Зеландия я изкараха част от друг континент.

Да, континентът се казва Зеландия. Тоест, потъналия континент Зеландия.

Исландия е върхът!

До сега разправяха точно обратното, че Исландиа е гореща точка, т.е. с тънка кора. 40 км кора не е чак толкова много, под Хималаите твърдят, че било 70 км.

Е как ще потъне континент - това е невъзможно! Той континетът се състои от гранит, който плува върху базалта в магмата. Океанското дъно е базалтово и се получава от съприкосновението на океана с магмата. Следователно континент не е възможно да потъне, но е възможно да се залее от повдигналрата се по някаква причина океанска вода. Що се касае до Исдландия то тя никакъв континент не е - стои върху разлом на атлантическото океанско дъно и магмата, която напира нагоре е образувала острова, така че островът е по-скоро част от океанското дъно, повдигнало се нагоре

тектоничните плочи се движат в посока обратна на разломите. е те няма къде да се дянат на сферична планета, следователно има места където две съседни тектонични плочи се движат една срещу друга. Реално едната потъва под другата. Следователно напълно реалистично е да кажеш, че континент може да потъне.