Коментари - Тайните комбинации на клавиатурата | IT.dir.bg
назад

Тайните комбинации на клавиатурата

Знаете ли, че вашата клавиатура има тайни комбинации, които могат да ви улеснят?

Обратно в новината

Коментари - Тайните комбинации на клавиатурата | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не знам защо ама аз години наред си мислех, че се пейства с Ctrl+V, а с Ctrl+P се печата... Горкия аз...

Всеки клавиш на клавиатурата си има някакъв идентификатор и може да се определи дали е натиснат или не. За ефективна работа, за тази цел се пише програма, която обработва кои клавиши са натиснати и връща определен набор от нетайни клавиши и комбинации на клавиши, вкл. и статуса на клавиши като CapsLock. Натискането на клавиша S, може да има варианти като резултат, например 'S' плюс номера на клавиша или 's' плюс номера на клавиша, "Ctrl-S', "Shift S" и т.н. От друга страна 'S' може да се въведе и чрез цифровата клавиатура като това би могло да се обработва от програмата, която чака тези клавиши по различен начин.

Толкова погрешна статия, че просто не е истина. Клавиатурата има определен набор от клавиши и комбинации на клавиши, които може да се комбинират и с статуса на някой клавиш (например Caps Lock, Num Lock). Втората част е дадена програма, какви точно клавиши, комбинации и т.н. ще обработва и как ще ги обработва. В статията му безумен начин е писано само за втората част, т.е. за програми, които обработват дадени клавиши, при това изобщо не са се сетили да напишат, че става дума само за Microsoft Windows и за кои точно програми на Microsoft пишат, защото и при тях има разлика как се обработва един и същи клавиш или комбинация от клавиши.

Не съм предполагал че Win бутона е таен....

Ctrl + D = Add to Favourites

Ctrl - Z - Undo

А да сте чували за нещо различно от тъпия Windows

Да сте чували за "мишка"???

Колко много клавиши имате! Аз съм с тъч.

Аз тоя уиндоус клавиш го нямам. Дали съм се прецакал?

Аз и Уиндовс нямам. Прецакването е пълно.

аз като гледам какво са писали по-долу, няма да сме се прецакали много.

Тайната е разкрита, сега ще трябва да променят комбинациите!

По-тъпа статия не бях чел. Фактологически грешка още в заглавието! Клавиатурата, в зависимост от колко бутона е, има банята повече клавишни комбинации:) за пермутации не сте чували май

В статията е объркано "а с Ctrl+P ще пейстнат". А част от посочените неща не правят това или са при определени условия. Например: - Ctrl+N отваря нов браузър - Ctrl+T отваря нов подпрозорец в браузъра Се ловят от самият браузер, но не ли той активният тези комбинации не правят това. А Ctrl+Shift+N бе за приватен режим на Chrome. На FireFox май бе Ctrl+Shift+P. Не малка част от комбинациите на Win 10 не правят написаното. Иначе има много. Shift+Insert също пейства - работещо и на места където CTRL+V не се разбира от програми - например за отдалечен достъп до Линукс. ;) Иначе трикчета имаше. Даже в старите Notepad на латиница ако напишеш "tova e mnogo kofti greshka" и после като отвориш файла стояха кубчета. Но го няма по новите. Явно някой българин се е проявил там. ;) Имаше в Notepad ако почва с .LOG вътре, всеки път при отваряне на добавя текущата дата. Във Word пък ако напишеш на нов ред: =rand(3,4) И Enter. И ти изкарва безмислно повторено изречение на съответния брой абзаци ибройка на абзац, според числата отзад.

Shitf+del Изтрива диреткно без да отива в кошчето. Разбира се информацията остава на носителя. Windows не изтрива пермаментно нищо.

Вдигат се флагове, че даните са изтрити. При следващо писане не се съобразява с тях и пише върху тях. А за по-стар Windows направо отиваш на кошчето и го забраняваш. За 10-ката не знам. Но винаги кошчето съм го забранявал. Като триеш - триеш.

Ctrl+Alt+Del е най полезна за бозата

Format C: /

Не знаех, че дира отварят нов дял БЕЗПЛАТНИ КУРСОВЕ по информатика. Само че кой нормален вече ползва spy win на микромеките...

Ползва се от много. Ще се учудиш.

Не се учудвам! Винаги зомбитата са били повече от нормалните! Винаги овцете са повече от ВЪЛЦИТЕ!!! Ако се досещаш......

човека иска да тикаже че не може да си овца в тоя живот и да му се радваш като на вълк. разбрали селсак пръчко

Windows e най-хубавата операционна система. Лесна, бърза и удобна. За обикновения потребител вкъщи е идеална. Игри, музика, филми, сърфиране в нета, на родния език, всичко е супер. За какво ми е друга операционна система? Дето ще я гледам като индианец и почти нищо няма да мога да правя на нея. Щото вируси не я ловяли? Затова ли? Голяма работа. Ама заради едните вируси ли бре? Ми карам си с вирусите на windows-a и онлайн покупки си правя и няма проблеми. Живея си екстра с вирусите ако въобще ги имам.

Windows 8.1 ? Че кой го ползва?

А каквя е комбинацията за бързя кражба? CTRL+SHIFT+K или някоя друга? И само за прозоречните компютри ли или има за нахапаните ябълки също?

Мнооого остроумно. Тъкмо се чудех посраните агитатори как така не сте се обадили досега.

Тайни комбинации са CTRL+Insert, Shift+Insert и Shift+Delete. Казано на друг език - Copy, Paste и Cut от времената на текстовите редактори за DOS. Още работят и са много удобни при маркиране на текст с клавиатура, за което се използват други тайни комбинации като Shift + стрелки, Shift+Home/End/PgDn/PgUp, CTRL+Shift + вариации... Не ми се пише за всички поотделно.

Shift i ДЕЛ трият в windows. Нещо си се объркал.

А комбинацията ЩЩД какво прави?

Хахаха тази комбинация много малко хора я знаят :) та та ти та / та та ти та / та ти ти :) Колега :)

xakepxakep

Аз съм бил радист в Мусачево. 120 знака/мин. на букви хващах. Култова комбинация.

Освен с ЩЩД, може да се мине и с ППМ.

Съкращение, използвано в морзовата азбука, означаващо съвсем обикновена широкопопулярна псувня, отправена към отсрещната страна. --.- (Щ) --.-(Щ) -..(д) разделени на по две през средата --(м) .-(а) --(м).-(а)-(т)..(и) = мама ти

Тези описани като "тайни" комбинации първо не са на клавиатурата! Вградени са в операционните системи на "опрозорчените" ви компютри и са развивани с времето /версиите на ОС/. Например една от късно появилите се комбинации е Ctrl+T. Има комбинации, които не сте описали/преписали тук. Съвет към любопитните: Предпочитайте да получавате информация директно от източника!

а нещо за DOS няма ли да кажете ?

Format C: /

zeddd

"тайни" комбинации :D Ако са тайни, защо ги има описани тези, както и много други, на сайта на МС? :) support.microsoft.com/en-us/help/12445/windows-keyboard-shortcuts

Някой смешник е открил топлата вода.

zeddd

А друг смешник не разбира ирония.

Command + Shift + 3 заснимане на екран Command + Shift + 4 + влачене заснимане на избрано поле

Е, не сме много с OSX , но знае ли човек :)

Аз съм със 7 ще карам докато може!

И аз съм така. С win 7 до края, както бе с XP. Няма да сложа никога windows 10. Ще чакам да видя следващия. всички най нови игри все още тръгват на win 7 64 bit

win+x :)

Аз пък от коментарите научих повече, отколкото от статията!

заглавието на новината е подвеждащо.. тези комбинации са само за уиндоус ОS, за макентош дргуи за линукс трети...

Ей на това викам аз новина!

Премиера уведомен ли е?

F5 - рефрешване на екрана F1 - help

Ебаси кефа уе! Сега мацките сами ще свалят гащи, само като им покажа няколко от тези комбинации.

Тоя дето на времето е измислил ctrl-c да е "copy" е за доживотен затвор, одиране и обесване, може и в обратен ред. Толкова не можаха да сложат нещо друго та взеха може би най-масово изпозваното нещо за "break". И без давност разбира се, нищо, че може и 30 години да има от престъплението насам :-). Другият ми любимец години наред беше тоя дето сложи : (colon) на шифт а semicolon без шифт; на времето много го ползвах (драйв номер) и откак стана с шифт клавиатурата току ги чуваше в обратен ред, хвърчали са копчета по тоя повод....

Ка'т ни ти харесва не гоизползвай баси!

мдаааа, ех, кви времена бяха. Аз все още за копи-пейст ползвам ctrl+ins и shift+ins, особено ако съм в конзола.

Аз живея в друг свят та не ги знам тия какви са, но ctrl-c и сега го блъскам постоянно... ctrl-w почти не го ползвам последните 10-15 години, ама и то работи.

Скоро си купих нов КОМП преди бях на win 7 а сега съм на 10 но се случи нещо преди десятката изглеждаше като старата ми седмица а сега някакви квадратчета само на екрана и не мога да си намеря работния плот. Някой знае ли как да го изкарам ?

ако става дума за бутона "покажи работния плот" е долу в лентата плътно вдясно след часовника иизвестията

Win + D показва десктопа

Пробвах всичко и нищо не помага. Едно време колко беше лесно с моя Правец 8д !

Човек като не чете, цял свят му е тайна. По-рано тези комбинации се наричаха fast keys, а сега - short keys.

ето и от мен една функция но то зи път под linux {fuck} ..

С Windows 7 съм. Пробвах тези комбинации, повечето не работят. Сигурно са за Windows 10.

Като чуя че нещо е тайно и ми става ясно че това е капан за глупаци. Тая статия и тя е такава. Ако бяхте се поразровили в инструкциите на който и да е компютър щяхте да откриете "Великата тайна" която Производителят е "скрил" от вас. Само че на българина му не требе такова нещо. Той е интелигентен по природа. :)

И каква е тайната? Просвети ни, моля те.

Инструкциитр на компютъра хахаха по скпро на операционната система бе гении.

Не стига, че не знаят какво прави Ctrl P, но и не правят разлика между Windows Explorer и Word. Ctrl+N отваря нов браузър в Explorer, но нов документ в Word, Excel или която и да е приложна програма. Ctrl+(BUIPQS) са команди не от Explorer. То бива, бива некадърност, ама... И цялото това е с претенции да ни светнат нас простите.

卐 - още една функция

тази я има само на клавиатурата на Путин и на няколко украински..

Колко Жалко за евреите е, че няма комбинация "fuck the EU!"

Хората са измислили мишката за тази работа...

С Ctrl+P най-много да си отвориш екрана за печат ....

Ctrl+V = paste; Ctrl+P = print

отворихте ми очите, благодаря сърдечно

Хихихихи n00bS, кви са тея комбинацийки? Друго си е Ctrl+Option+Command+ Media Eject Или Shift+Command+

дреме ми. аз още не знам какво е т'ва компотър или както там го зовете.

За комбинации за компоти станало дума.

Това са комбинации, които не са тайна за онез, които използваха компютри още от началото на компютризацията на света. За които Нетскейп бе алтернатива на крадеца на мишката - "великият" гаражен мишкар на ЦРУ - в случая бил гейс. Мишкарите днес не знаят нищо друго освен цъкане с мишката. Те не могат да помнят комбинации, както и потребителите на смартфоните не могат да запомнят с кого са били без селфи.

Боже, колко е паднало нивото в тази държава! Аз се смятах за юзър от ниско ниво, практически ламер, а като прочетох тази статия се оказва, че спрямо някои хора съм Кевин Митник повдигнат на степен Линус Торвалдс!! Това ви го казва човек, който МРАЗИ компютърните технологии, счита ги за вредни и създаващи повече проблеми, отколкото решават. Засрамете се, бе, хора! Това не е невежество, това е... дори не знам как да го нарека... котката ми сигурно знае тези комбинации! RTFM, редакторе! И не присвоявай на българите "знанията" на американците- все още сме една-две идеи над тяхното ниво като цяло.

Евала! С тая информация вече станах компютърен гений!

bolyarin

Не сте написали най-известната след Ctrl+C и Ctrl+V, а именно ALT+Shift с нея си сменяте от български на английски и обратно. Да пишете с кирилица или с латинските. BG или EN иконката долу вдясно. За да не я цъкате с мишката, че е по-бавно. Ето като пиша коментара за да сменя на английски за да напиша ALT+Shift натискам точно ALT+Shift и после пак за да върна на кирилица за да си допиша коментара. :) Бързо, лесно и удобно. Само от контролния панел, регионални настройки трябва да си оставите на Bulgarian само Български другите две да ги изтриете и Английски.

bolyarin

По точно за контролния панел - иконката: "регион и език" , от там на "клавиатури и езици" после първото "смяна на клавиатурите" отгоре си е Английски - САЩ - международен. Това е като Ви стартира компютъра да е винаги на EN клавиатурата. И отдолу на BG Български (България) под клавиатура трябва да пише само Български! Ако имате други две ги триете. Те само объркват, фонетики и простотии. И отдолу на EN под клавиатура си е САЩ - международен. Това се прави още като си преинсталирате компютъра. За да имате само BG и EN долу в дясно на иконката. И после да си ги сменяте лесно или с мишката или с ALT+Shift. Разбира се трябва да сте свикнали да пишете по клавиатурата и с българските букви и с английските. Много по лесно се свиква да се пише с българските букви,а т.нар. маймуница или шльокавица отдавна я отказах и съм доволен. С английските само ако пиша на английски или потребителски имена и прочие.