Новооткрита звезда впечатли учените

Обекта се намира сама на 130 светлинни години от Земята, но е забелязан от астрономите едва сега

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Разстояние 130 ly при взрив на свръхнова май ще е проблем.

Не е твърде ясна оценката за това. От 30 до 1000 ly се считат за потенциално опасни дистанции , зависи от конкретната експлозия.

в конкретния случай ако е имало свръхнова то тя вече се е случила отдавна

Трябва да се отчете обаче, че всичко се движи. Ако се отдалечаваме един от друг, по време на експлозията може да сме достатъчно далече. Но пък друга система с потенциална свръхнова може да се доближи. Няма безопасно място в тази Вселена.

то за отчитане да може да се отчете, само че нашата Слънчева система се движи с около 200 км/с спрямо центъра на галактиката ни, а експлозията на свръхновите със скорости 15-40 000 км/с. С други думи избухне ли свръхнова някъде или не ни засяга или лош късмет за човечеството. Не разчитай слънцето за се уплаши и да избяга. единствената утеха е, че все пак светлината се движи доста по-бързо и със сигурност ще знаем, че края идва години може и векове преди него. напълно реалистично е един ден астрономите да излязат с новина: Свръхнова избухна на 20-30 ly, вълната и края на човечеството очакваме след около 300 г. +/-100тина години.

Така е. Слънчевата система обикаля около центъра на галактиката за около 250 милиона години, другите звезди също имат своите орбити около центъра на галактиката. Освен това, има и осцилаторно- подобни движения в равнина перпендикулярна на плоскостта на галактиката, като при тях се минава през по- гъсто и по рядко населени със звезди участъци на галактичния ръкав в който сме.

Тия да речем 200 км/с драги, ако са в курс на отдалечаване от свръхновата и тя избухне след да речем един сравнително кратък от космологична гледна точка период от 50 милиона години, можеш за домашно да си изчислиш на колко светлинни години ще се е увеличило разстоянието между нас, така че взрива да е безопасен. Не е необходимо никъде да бягаш изпреварвайки взрива.

Здрасти "хм" с малката буква! Не разбирам как ще се скриеш от свръхнова бидейки предуппеден, че е избухнала, като най- опасното са гама лъчите от нея, а те се движат със С. В момента в който видиш, че е избухнала и ще си мъртъв. За протокола, ти природно тъп ли си или просто не си доучил?

Слънчевата система се движи. "Епицентъра" на свръхновата също се движи. Т.е. експлозията не тръгва от статична точка в космоса. Ударната вълна, облаците прах и газ също се движат, следвайки орбитата на обекта, от който са тръгнали.