Коментари - Операционните системи на Apple са най-уязвими | IT.dir.bg
назад

Операционните системи на Apple са най-уязвими

През 2014 година в операционните системи на Apple са засечени повече пропуски в сигурността, отколкото в Linux или Windows.

Обратно в новината

Коментари - Операционните системи на Apple са най-уязвими | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз какво да инсталирам на компютъра си вчера си го купих

Ако си геймър или графичен дизайнер - бозичка, за всичко друго - линукс. Няма да се тревожиш за вируси, всичко е код, проверяем по всяко време от обществото и по тази причина не е контролиран скрито и манипулиран от корпорации - за всяка издънка открито се коментира и проблемите ссе отстраняват, а не се замазват. Сървърите през които минава интернета ти в огромното си болшинство са под линукс точно защото работата си изисква надеждна и сигурна ОС. Това не е малък мотив все пак. Другото хубаво е, че вече инсталационните програми са много по-потребителски ориентирани и отдавна не се изисква да си някакъв луд geek за да го инсталираш и настроиш като хората. Просто си пущаш в тубата как се инсталира, а после 20 (25 или 30 беше - не помня) неща след като инсталирам ubuntu/centos/mint... и си снабден с работеща ОС със съответните програми, както реално постъпваш и при джамове ОС - само че без неограничения брой вируси, с много по-леко работещ хардуер и доста по-завишена сигурност. А- щях да забравя - даже и за геймърите - wine (win emulator)имаше някъде списък с програми - кои win програми може и кои не да пусне под линукс. Не че много ще ви притрябват де. А автора на оригиналната статия наистина е чел избирателно и меко казано има още доста какво да се желае. Но това е рекламния отдел на М$ - от тях какво друго да очакваме?

Егати пичагите тук. Правел си хакентош системи.. Ти си бил много гоуем бе баце шапка ти свалям.. А за бека с ботовете - смях се от сърце... Ма така е като говорим за милиони ти трябва стабилна ishitnq щото иначе колегите ти от лудницата няма да те възприемат сериозно

Тази статия за пореден път показва това, с което от Apple винаги са спекулирали, а именно, че са най- стабилни и непробиваеми. Apple произвежда скъпи продукти, чието качество е силно завишено от огромните маркетингови кампанни за да си мислят потребителите, че си купуват най-най-най. И естествено да се хвалят с това, че притежават съответния продукт.... Пример: iPhone 6 е продукта с абсолютно гейски дизайн, имплементиран от Тим Кук, който си призна, че е гей и бил горд с това - телефона е прекалено тънък със заоблени ръбове.. Нежен... Идеален за жени и гейове. Със здраве!

забавлявам се много. явно има някакъв админ в дир-а, който особено много не е съгласен с написаното от мен, криейки го... дано да взима поне едни 2,000 лева завалийката, че ми е на грижа как ли се изхранва? какво ли яде? явно кара на windows, че по ефтино, нещо графично, от това няма... разтревожен съм много.

Явно има защо да не харесва това, което пише. И тия 2,000 лева със сигурност са повече от мизерната заплата, която получаваш. Ти си просто един прошляк с претенции.

Аз съм с няколко виртуални Windows 2008 R2 машини качени на основен първичен Windows 2006 R2 Еnt с Hyper-V. Едната от тях е конфигурирана като VPN сървър - Routing and Remoting Services и DNS. Друга виртуална машина съм я нарочил за бази данни. Обновявам редовно, главно събота и неделя през 3-40 дни. Не знам как са другите системи, но Windows 2008 R2 върши добра работа за това което го ползват потребителите ми. Мисля Майкрософт са много напред когато става въпрос за бизнес информационни инфраструктури. Да са живи и здрави!

Толкова са напред, че едно 8-9 сървъра от 10 са линукс.

Дали е така или просто така ти се струва на теб?

слагам 7-8 MetaTrader4 на windows-ите ти. пускам един елементарен робот и ще забравиш напълно, че някога са можели и да работят... толкова за тая тор! то едно елементарно копиране и/или преместване на файл отнема цяла една вечност в сравнение с ябълката. а за линукс изобщо и не трябва да го намесваме... почнах да работя прав. че докато го чакам win - правя клякания или се разхождам в стаята....

Хахахаха, какви роботи, бе, какви машини? Нали си шеф, що обикаляш разни стендове? Баси простото парче си, сам си показваш тъпотията и се оплиташ в лъжите си.

Къде сте бе Ейпъл фенчета? Да обясите как "злия" Windows не става за нищо. :)

Не става, разбира се. Ако искаш стабилна система, отговорът е OSX, или Линукс. Никой не ползва Бозата, когато става въпрос за истински сериозна работа.

Само ще помоля екипа на Дир.бг да посочи линк към оригиналната статия, че не намирам подобна в сайта на Телеграф? Има една интересна за хак на БИОС-а на Маковете, но не виждам нищо за тези уязвимости?

Se taia

Опитах се да поставя линк към оригиналната статия, но ме орязаха.

Не се прави на дете. Напиши в Гугъл operating systems vulnerabilities 2014 и отвори първият линк към статията на GFI.

Странни работи пишат онлайн медиите напоследък. Добре поне че не е на хартия че щеше да е зян хартията (за която са изсечени дървета) и мастилото. Ползвам OS X от 2008-ма година и то не на истински Mac, правя си хакинтош системи и това ми носи радост в живота, а и определено спестява пари от скъп хардуер :) Мисля че през 2009-та все пак сложих Northon Antivirus за да видя аджеба какво става след година ползване на OSX-а. Намери вирус, но по-интересното беше че беше на windows-кия дял. Тогава все още ползвах и Windows 7 докато се убедя че все повече софта на микромеките не ми върши работа. Правете си изводи, некои от вас са умни хора :)

Наскоро четохме за шпионски софтуер при Андроид,сега е време и при Епъл и другите да има пропуск.Няма ОС която да няма никакъв пропуск и да не ни знят на още 100 места.

Значи си пропуснал статиите, в които се описват разни неща като как 2 пъти всеки ден всеки i-Гриз изпраща неизвестно къде - спекулира се името на една Несъществуваща агенция - файл на име consolidated.db съдържащ маловажната GPS информация къде се е разхождал телефона и вързания за него "собственик". Там е и описано как освен ВСИЧКИ агенции също и сума детективски агенции ползват задните вратички на телефона, продаван от компания, чийто шеф призна пред всички, че е горд да му чукат на задната врата и да му разорават задния двор. Можеш да поровиш в интернет за това, това все пак изисква да се поровиш, тъй като по непонятни причини нито компанията, нито несъществуващите агенции имат интерес подобни информации да стигат до ушите на щастливите прас..., ъ, така де, клиенти на Фермата, където всички животни са равни, но някои са по-равни от останалите.

не е толкова въпроса, колко "дупки" се намират, а колко бързо се фиксат. за осх не знам, но за линукс, още преди да е излезнала подобна статия, вече има ъпдейт.

Насам нареодееее! Най-качествените ябълки са с червеи!

Хахахахахахаха ще се пукна от смях хахахахахахха няма толкова платена статия на света . Даже Ауто-билд биха по покупка ! хахаххахахахха

Se taia

Не виждам какво му е смешното, но.. смей си се :) Ако потърсиш, ще видиш същите статистики и в нета. Относно приложенията водещ по уязвимости е Internet Explorer

Както казваше преди много години учителката ни по математика на една съученичка "Смйейеш ли съ Снйежкйе, на тъпотията ли си съ смйейеш"... :D

И ти само това ли чу от математичката? Тъпак!!!

Можи да и скъпо, може да е бъгаву, мъ пъ и шаренку !

ам пък са "иновативни" вие пък сте седнали тук да се заяждате ...пък са и евтини де...)))хи хи

въъъ, богохулство!! сквернословие. Анатема. Как може да се напише такова нещо. Това дори не бива да се мисли. Нашата секта е най-великата, най-иновативната и най-сугурната. Вервайте ми. хахах :-D

Понеже не ползвам ейпъли да попитам ползващите за коментар?

Да бе, баш така е! За това Mac-а, който ползвам от 2011-та без антивирусна, няма никакви проблеми, а другия ми лаптоп с Windows 7 трябва да го чистя постоянно.

dirddd@

Много просто. На единия не гледаш порно, а на другия го правиш постоянно ;);)

След като си БЕЗ антивирусна, откъде знаеш, че нямаш проблеми?!? Да не мислиш, че вирусите сега мигат и подскачат по екрана както преди години. Сега си стоят кротко и цоцат цялата ти информация и може никога да не разбереш, че са там. ;-) Но надявай се, да няма, нищо че не можеш да провериш, хахах :-)

Знам, защото скоро му сложих антивирусна и не намери нищо. Не се прави на разбирач, когато не знаеш фактите.

Не ставай смешен :) Вируси се хващат от кракове, порняга и мейли, които отварят само завършени идиоти :) Явно или ползваш пиратски софт, или прекаляваш с порно сайтове или отваряш прикачени файлове без да мислиш.

Всъщност и от порно сайтове не се хващат вируси ако човек внимава - личи си по сайта най-общо казано. (Това до преди да стане популярна дупката през флаш-а, сега просто го държа забранен в wintel телевизора и гледам порно сайтовете през таблет който е disposable). Има неща от които няма отърваване, виждам ги, трия ги с наличните средства и пак се появяват. Опитвал съм практически всички антивирусни, не ги виждат. Въобще не съм видял/чул антивирусна да хване нещо което да не е било поне 5-10 години в циркулация.

Мале, че разбирачи са се навъдили тук! Знаят какъв софтуер ползвам, какво гледам...тц, тц, тц. Само не съдете по себе си за другите, че хич не нацелвате...

Знаех си, че Линукса има повече бъгове отколкото ползватели. Да си сменят пингвина с гръмкото лого: драйвър дай и се скатай, оооо ти юзеро дерзай!

Ех, глупако, глупак ще си останеш. Да беше попрочел малко по-наддолу. Статията, от която този материал е преписан, е съвсем тенденциозна манипулация, насочена реклама на Уиндоус за сметка на останалите операционни системи. Колкото до драйверите, вече сме 2015 г., а не 2000 г. Влез малко в час, посъбуди се.

Se taia

Статията от която дира вземат информация не е напълно преписана от тях. По надолу в оригинала има статистика и за приложенията. Познай от един път кое приложение е с най-много дупки... Правилно - Internet Explorer

Ти дори не се замисляш, но 9 от всеки 10 сайта работят на сървър с Линукс. Това значи, че ти също косвено си Линукс потребител, като и всички, които цъкаме в нета. :-) Да кажеш, че никой не позлва Линукс е направо смешно, след като там където си писал, си го изпозлвал, за да ти "срвира" сайта. ;-)

Se taia

Прав си, но ползвайки web сървър доста по-трудно можеш да омажеш дадена ОС. Не е като да влезнеш с root права и да започнеш да твориш нали :) ? Иначе и аз съм изненадан от тази статистика.

rado_7_6@

Поздрави за феновете ми темата :) Иначе вече е обяснено в коментарите от хора дето са в час, че дето се вика 'ножът е дървен'. Та ще продължа да си ползвам двата айфона, air айпад и симпатичния ми макбук про на който на виртуални машини имам и симпатичен Уиндоус и симпатичен Линукс Минт.

Йей, браво Евлампи! Аз съм един от тия фенове. Кога ще ми дадеш автограф?

rado_7_6@

Всичко с времето си. А времето поне аз откъм след средата на април ще го отмервам на чистак нов ябълски часовник с електриково зелена каишка. Чудя се дали ще му е сигурна операционната система? Ужким щяла да е няква олекотена иос. Дано да е сигурна, че да не вземат да ме хакнат и да загубя представа колко е часът :D

Гхъ-хъ-хъ-хъ-хъ-хъ :))) Браво

Добре, де, ама наистина, къде и ивлампиту дъ нъ свйетни?

Голям майтап :) Излиза, че Уидноус е най-сигурен. По-голяма простотия не бях чел, ако човек си направи труда да прочете оригинала на статията, ще разбере, че изобщо не става дума за пропуски в сигурността за потребителите, а в официално съобщените такива от комапнията-производител. А тези пропуски никой не ги задължава да ги съобщаваш, просто Епъл са коректни към потребителите си, както и авторите на Линукс. Общо взето изследването е оценка на честността на компаниите.

Не мисля, че става дума за коректност а просто за това за кое се е чуло публично. Дупките за които не се е чуло са със сигурност много повече навсякъде, гарантирано има и дупки за които просто още никой не знае, дори и писачът на даденото парче код през което е дупката (при днешното мазане дето му казват програмиране какво друго и да очаква човек).

Освен, че не си в час си и неграмотна. Прочетих оригинала. Ползвай гугъл преводач за по-добри резултати, драга

Е как така? Нали оня ден айфонджиите ревяха, как айфоните са най-защитените телефони, пък андроидите били кат лейки? Нима зомбираните в дир.бг се оказаха по-прости от експерти, провеждали проучване ?

Тъпичък си Владко тъпичък ;;;))))))

dirddd@

Искам някой просветен apple "фен" да ми разясни, как така, аджеба, Ericsson ДНЕС е завела искове срещу Apple за нарушени, забележете, 41 патента, които са от решаващо значение за много аспекти от устройствата на Apple. Също така, нещо много интересно, от Apple отхвърлили лицензионното им споразумение и отказали предложение съд да определи справедливи условия по лицензиране :) Но най-забавното е, че компанията, която съди който се сети, за нарушаване на патенти, най-накрая ще бъде избомбена доста жестоко. Не ми се смята и мисли, изобщо, какви неустойки и изобщо пари като цяло ще се наложи да платят :)

dirddd@

Цъкайте ми минуси, това са финансовите новини от 2 без 10 xDDD

хахахах, поредно доказателство, че Android > iOS :grabs popcorn:

Нищо ново под слънцето - според експертите Apple са 10 години след Microsoft когато става въпрос за сигурност - сега започват да разработват мерки, които Microsoft приложиха преди 10 години... Тяхното "предимство" е, че Apple компютри се ползват само за в къщи и за обучение, докато разработчиците на вируси ги правят за заразяване компютрите на корпорации, където има само Microsoft OS... Но като започнаха кражби на интимни голи снимки на кино-знаменитости и други подобни издънки, се разбра, че Apple може да причини много неприятности и когато се ползва в къщи... да им е честито на хакнатите (с голи снимки)!

Направих си труда да намеря оригиналната статия в GFI. И е доста интересно да види човек за пореден път как журналистите манипулират информацията, за да правят сензации. Самият автор на статията в коментарите дава източника на данните от National Vulnerability Database (NVD) с линк към точната страница, където методиката е обяснена. Там си е обяснено, че данните са от Vulnerability Vendor Statements statements provided by vendors regarding a particular flaw affecting within a product. По-надолу е обяснено как точно са събирани тия Vulnerability Vendor Statements: "NVD provides a service for software development organizations to submit "Official Vendor Statements" on vulnerabilities that apply to their products. Organizations can submit statements by contacting the NVD staff at nvdnist.gov. More information is provided on the vendor statement page." Т.е., ако компанията, разработваща дадена ОС докладва дадена уязвимост, тя ще бъде публикувана. Ако не я докладва - журналистите обявяват дадена операционна система за сигурна. А Microsoft са пословични с това да замитат гафовете си под килима. При това журналистът, написал статията хванал, че не писал за операционната система Linux, а за Linux Kernel! И то с извинението, че имало прекалено Linux дистрибуции, а дори не е погледнал XML файла на страницата, предоставен от самите NVD. Този файл съдържа докладваните уязвимости и дори версиите на операционните системи... При това не се уточнява дали там са включени и тестовите версии на ядрото. Изобщо пълна порнография, наречена "изследване".

Пропуснах да добавя, че в случаите с Linux операционни системи има официални страници с бъг-репорти, които са достъпни за всеки. Дори не е нужно данните да бъдат докладвани на която и да е организация.

дали Майкрософт са спонсорирали този "отчет"?

Браво за коментара!

Браво за разясненията! Аз лично с пренебрежение се отнесох към статията понеже липсваше статистика колко от тези важни пропуски са били решени и за какво време. Аз лично бих заложил повече на сигурността на ОС която има примерно 10 пропуска и 9 решени своевременно, но колкото 3 пропуска, но все още не пачнати.

То така и баба може да направи класация. Нека да кажат колко са важните пропуски, колко са маловажните. Само по бройка е малко тинейджърско, нещо като да си броиш гаджетата по целувки, ама никога да не си се докарвал до по-нататък. :):):);) ПП не че ми пука кое на първо и кой на второ място, ама така не звучи сериозно.

Има го в нета: link/blog/most-vulnerable-operating-systems-and-applications-in-2014/

Да вярно "кърти мивки" особенно, че на майкрософтските виндовси имат НУЛА уязвимости от нисък ранг.

;-) м$ уиндоус - най-сигурната система. Виц ли е това? Или ПР статия на Майкрософт

Просто доскоро нямаше стимул да се правят вируси за други неизползваеми ОС. Макар Уиндоус-а да не е правен за сигурност по начало.

Къде е онова малко, глупаво мом(и)ченце Евлампи Попдимитров? Да дойде да ни каже как това не е вярно и Епъл са най-добрите.

Най-накрая някой да се осмели официално да каже истината за прехвалените боклучави ОС на Епъл. Но 100% не са включили "официалните" задни вратички, нарочно оставяни за следене навиците на потребителя (уж с цел "повишаване качеството на предлаганите услуги")... Последното важи с двойна сила за бозите на Google...

Операционните системи и по-голямата част от потребителския софтуер на Гугъл са с отворен код. "Официални задни вратички" няма как да бъдат оставени.

Ха, Ха, Ха, Говориш неверни неща, ха ха ха, Прочети си поне Юзър агриймента поне, там е леко загатнато, ако не вярваш на мен :)

Пълни глупости!!!

Невъзможно! Аз обичам ябълки. Те са фиешън.

Андроид ги няма в тази класация. Дали понеже са неуязвими или просто са платили да не са там? Как мислиш?