Коментари - Какъв е ”срокът на годност” на човешкия мозък | IT.dir.bg
назад

Какъв е ”срокът на годност” на човешкия мозък

Способността на човешкия мозък да възприема нова информация и да я обработва не е еднаква през различните години от живота на хората. С възрастта тя намалява.

Обратно в новината

Коментари - Какъв е ”срокът на годност” на човешкия мозък | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Статията е нелепа. От моя, субективна гледна точка. Не се занимавам с игри. Ползвам компютъра като пишеща машина. Занимавам се с `копирайт` и `криетийв`. На почти 50 съм. Правя това от 20 години. Оставете натрупаните контакти и връзки ... в момента се срамувам от нелепиците, които съм правил на 30 години ... не са работили за клиентите ми. Та ... опита драги, опита е безценен.

В някои моменти едното е за сметка на другито

Много ме кефят псевдонаучните новини. Оправят ми настроението за деня. Съвет към журналистите, които измислят такива "научности" - Наздраве!

Аз съм сериозен геймър над 30, досега не съм усетил нито забавяне на реакциите, нито затъпяване. Играя дота, там се изискват бързи реакции, стратегическо мислене и работа в екип. Тенденцията е играчите да стават по-добри с възрастта. Е, това е за по-сложните игри. Иначе има FPS-та, където много мислене не се иска, типичен пример е gungame.

явно толкова си геймър щом не можеш да усетиш забавянето си. Преди време по клубовете беше много показателно, сега като си дремете по къщите как да сравните. За замата стратегия - може и да ставаш по-добър, но за време за реакции, не ми говори че се забързваш.....

засега компенсираш но като минеш 40 пак ще си говориме

Ами да ни дават пенсия от 24 годишна възраст. Пенсионирване от 24 годишна възраст. Ще има много търтеи по света,но ще си живеем добре :-)

Царе са тези отвъдокеански специалистки по нищо-откриване! Явно навсякъде академичната раблота се сътои оснвоно в "усвояването" на едни пари. Четете научните новини в североамериканската преса и ще установите , че периодически (с тенденция на скъсяване на периодите) се опровергават едни или други "открития" и "ползи" от хр. и фармацевтичн продукти, които преди това са рекламирани и продавани като вършешти едва ли не чудеса.

...................

Ебати глупостите, по-добре да ми бяха дали парите за наука на мене. Много ясно, че по-опитен играч ще изражодва малко повече време, защото той има много повече комбинации в глават си, които трябва да претегли преди да действа.

Глупости! Скоростта на взимане на решения е критична, правилността не е от никакво значение, особено когато задачата е дефинирана във определен интервал от време и той вече е изтекъл. Някой да не се заблуди, аз съм на 42. Баща ми е гросмайстор, но когато го попитах защо не играе вече по турнири ми каза: нямам търпение за тази игра бавен съм.

... това са известни истини... възрастовите промени се отразяват на работата на мозъка... най-вече в бързината... не и в дълбочината на анализа който се базира на натрупаната информация от знания и опит... това наистина е съвсем индивидуално, но бързината си е бързина... тя е функция на кръвооббръщението, на склероза в различна степен което съвсем пряко има отражение на бързината на мисловния процес... най-елементарното сравнение колкото и да е грубо би било едно елементарно надбягване... кой ще тича по-бързо по принцип???...

Бързината и нистинктът приъсщи на младостта не могат по никакъв начин на компенсират дълбочината, въображението, опита и способността за отвлечено мислене и прозрение на индивида над от 35 год нататък. Тази статийка е толкова елементарна, та чак подвежда. В нея не се казва нищо ново. Енергията и бързината на младостта трябва да се впрегне и развие, за да даде най-доброто на което е способна впоследствие. Но ако използваш младостта само да изстикаш силите й (няма значение какви велики пари й даваш през това време), без да я отглеждаш в перспектива (както се прави от сегашните работодатели) на 35 г. имаш изхабени хора, които не подлежат на по-нататъшно развитие, което е трагично.

честно казано и леко дистанцирано от възрастта, предпочитам да съм от тези хора , които знаят какво и как да направят и да го постигнат - нека е веднъж , да е точно, ясно и конкретно в целта, после подминаваш и даваш напред към новия проблем отколкото да съм бърз и изтъкан от неуспешен опит след неуспешен опит...

А дано, ама надали. Мозъка на младия човек е в пъти по-бърз от по-възрастния. Казвам го със съжаление. Като млад бях като попивателна. Трябваше ми само веднъж да погледна нещо и го възпроизвеждах. Сега колкото и да го гледам, цъ нищо не влиза.

Не на всички младежи мозъка е бърз, а на днешните въобще.Те алкохола цигарите,чалгата и простотията не прощават.

Запри и се осъзнай! Тъкмо затова става дума, че попиваш като попимателна и стова общо взето се изчерлпва интелектът ти. Недейте да реагирате таак първосогнално. Има време, ще пораснете и ще се смеете над младостта и нейните лекомислия. Учете се и използвайте сега времето си докато сте млади, за да натрупате нужната информация , която с годините ще осмисляте и ще използвате продуктивно. Няма мъдрец на 24 г.!

На това му се вика мързел. Той мозъка не е някакъв самостоятелно действащ независим орган. Какъвто си ти такъв е и той. Ако не виждаш смисъл в нещата и си ленив няма как да стане.

Карах магистратура на дърти години. След 30+ да отвориш учебник, да учиш нещо ново и да ходиш на изпити е много по-различно, отколкото ми беше като бях на 21. В някои аспекти статията си е вярна.

Това е защото мозъка ти е нетрениран. Ако цял живот работиш нещо, което изисква постоянно обучение, няма никакво значение на колко си за работата на ума (като изключим разбира се пределните възрасти).

Ха дано , ама надали. От личен опит. Вмествам се в параметрите ти.

Цял живот раборя. Ама говориш за неща, които не си пробвал. п.п. Що не запишеш една магистратура ;)

Е механичнот овъзприемане на информация, което няма нищо общо от интелектуалния труд и критичното усвояване на полезна информация. Освен това (и най-важното) цялото образование ( в св. мащаб), което имаш предвид е с толкова съмнителна стойност, че не си заслужава човек да се губи времето, а да вземе и да се образова сам. Затова е прав този тук , дето твърди, че тази статийка е "невинно" подвеждаща и хвъэрляща прах в очите. Много отдавна е казано , че тожва което човек трябва да знае, не може да се преподаде, т.е. да се научи в учебните завадения като цяло. ПП. Търсете, черпете знания и се учете от първоизточника и оригинала. Учебните програми са създадени , за да отглеждат "висококвали- фицирани" и удобни изпълнители и дотук. Човек трябва да поддържа съзнанието си отворено и ума независим, за да бъде полезен на себе си и на останалите и за да се налага и да има стойност като личност с това , което знае и може. Вярно, няма бъде винаги удобен, но не е това целта!

Like.

глупости на търкалета, по-тъпи от професионалните геймъри са само овцете.

Не обиждай овцете

Това явно не им пречи да правят 20 пъти повече пари от теб и в същото време да наричат "играенето" на игри "работа".

А колко са професионалните геймъри в света, и колко време си практикува професията?

Глобализацията, на която образованието ни сляпо се подчинява, започва да създава хора с технологични познания, но без ценности, чиято мисъл е способна да измине сложните маршрути на техническото, но не и тези на духа. А те са дори по-важни за способността да бъдеш част от този свят, все едно в коя негова точка се намираш.

Не е така. Хора без ценности се създават главно в България и страни като България. В развитите страни има сериозни научни списания, в които пишат сериозни статии а не глупости както имат навика да преписват от жълтата чужда преса у нас.

Обаче ако съм спортист на 39 години и набия канчето на един кекав геймър на 24, аз ще имам предимство от няколко минути, докато се свести!

Е, ти вече си направил всяка гънка на мускул. Не е нужно да го доказваш. Като знам как бг е пълно с 39 годишни спортисти и си представям какво патриархално коремче си пуснал. ;)

Само в областа в която си по-силен. В областта на геймъра, той в играта ще те набие. ;) Реална практичност и от двете няма. Покрай тях може да се научи нещо полезно, но е трудно оценимо.

На 39 гледай да не сечнеш нещо, че то всякакви болежки почват да се обаждат.

То си е ясно, че е така и се вижда. Като млад мислех по-бързо, действах по-бързо и правех повече грешки. Трябваха ми по 2-3 опита за нещо за което сега ми трябва един, може би точно защото не съм достатъчно бърз за да допусна тъпа грешка. Така че няма нищо страшно.

Да измерваш само бързината на вземането на "решения" и да правиш изводи за качеството на апарата, взимащ ги, е чиста глупост. Можеха да сложат генератор на случайни числа, и той щеше да бие всички. В по-долен абзац четем, че по-възрастните били взели по-добри решения, благодарение на опита си. Явно никой не се е замислил, че като имаш по-голям опит ти трябва повече време да премислиш възможните варианти, които опитът ти подсказва. Когато вариантите, които можеш да си представиш, са малко, решението идва бързо, но пък доста по-често е грешно :)

Мислех да го добавя това което ти казваш, като допълнение, но се отказах и сега се радвам, защото иначе нямаше да видя че някой друг разсъждава като мен :-)

и аз мисля така радвам се да прочета че някой го е написал преди мен

"хора, чиято дейност е зависела в голяма степен от бързината на реакциите им. В него са участвали 3305 професионални геймъри, играещи на StarCraft 2." ЕБАТИ ПОРНОГРАФИЯТА!

То зависи.Някои и на 16 са такива дебили,че няма на къде повече.Други на 50 и повече години получават нобелова награда за научна дейност в която определено се изисква много ум и мозък.Уорън Бъфет на колко години е? Според това изследване би трябвало да напълно негоден.А той дублира милиардите по 2 пъти в годината.. Имам чувството,че това изследване се прави за да се подпомогне индиректно узаконяването на педофилията.Един вид- стари са вече на 24.Млади са на по 10-12.Чудничка възраст за ония извратеняци.

с това мислене ти самия си педофил :)

Мозъка ако се натоварва с умствени занимания, остава свеж и услужлив за дълго време. Зяпането на сапунки и всякакви тъпи предавания по телевизията му действа точно обратното- Затъпяващо.

какви са тези глупости - реагирал по-бавно с някакви си милисекунди, и то на някаква игра. да не би всички да си губим времето с електронни игри... някой се прави на учен със "сложно статистическо моделиране"...

Преди да коментираш Стефчо е полезно да прочетеш за какво изследване иде реч... Идеята е да се разбере чрез играта с каква скорост различни по възраст играчи взимат решения. Другото което едва ли знаеш е, че Старкрафт2 е стратегия, която изисква бързи и критични решения за да победиш. Тези, които играят професионално или както ти казваш "губят си времето" участват в турнири с други "губещи си времето" с наградни фондове, изкарват годишно повече от колкото теб за цял живот. Та незнам кой си губи времето....

И какво полезно произвеждат?

Младите действат по-бързо и енергично и правят съответно повече грешки , по-възрастните действат по-умело с по-малко " излишни движения" но за сметка на това по-точно. Затова за 'къси дистанции' младеж за дълги някой по опитен.

Спорно е доколко отслабва мозъка с времето. По-скоро се ориентира към по-друг начин на работа. Някои параметри се влошават, други се подобряват. Все едно да се сравнява хранене в заведение за бързо хранене и в ресторант. Едното е значително по-бързо от другото, но не означава, че е по-добро или по-полезно...