Коментари - Телекомите губят 300 млн. души заради роуминга | IT.dir.bg
назад

Телекомите губят 300 млн. души заради роуминга

94% от европейците, които пътуват извън собствената си страна ограничават ползването на роуминг заради високи такси.

Обратно в новината

Коментари - Телекомите губят 300 млн. души заради роуминга | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Оле, кво яко гадже.

Някой знае ли защо когато си в Турция плащаш почти 7 лв на минута, в Сърбия - също, а в Португалия - 56 стотинки на минута? Веднага ще ми кажете, защото е Португалия, и заради това тя и другите членки на ЕС имат споразумение, но все пак, идете до Одрин в Турция, примерно, на 5 км от нашата граница и същия ден до Орестиада в Гърция, на 20 км от браздата и говорете по мобилката си. Резултатът е: от Одрин 7 лв, от Орестиада - 56 стотинки????? Това не е ли рекет на нашите оператори, най-вече на МТел?

А защо трябва да има роуминг за данни? Защо трябва местният оператор да препраща всичко до държавата, откъдето е GSM-а и обратно данните и после да дере за тая "услуга"? Защо просто не се използва трафика на данни локално? Не е предвидено сигурно в GSM стандарта, но може да се поправи. Само че е по-изгодно да се скубят хората. Друг въпрос е, че всеки който толкова има нужда може да си вземе предплатена карта за няколко дни докато е в чужбина - роумингът е полезен само да те намират, ако е спешно - за останалото си има местни сим карти.

Трафикът трябва да премине през бг централа, за да може и бг ченгилите да го проследят. плащаме многократно за следене и подлсушване - един път в милиард лева от бюджета за милиция, която пази само властта, и втори път - в сметките за телефония и интернет. Е, по-добре да не се работи и плащат данъци в абсурдистан тогава.

Не съм специалист за да кажа има ли икономическа логика в роуминга или не. Но поне в едно отношение той е добър. Прави разговорите по-къси и не толкова вредни за здравето на ползващите GSM.

А ти защо реши, че разговорите по GSM са вредни? Досега няма изследване, което да потвърждава това.

Е не, ще има официално изследване което да застраши по някакъв начин печалбите на операторите ...

Имам възможност да говоря на 1 пенс на минута /2.35 стотинки/ до България от мобилен телефон до мобилен или стационарен. Това е най-евтиното на острова. До скоро Ориндж ми вземаха към 30 пенса на минута и за това ги изоставих. Евтините в момента са Lyca Mobile, Giff Gaff и Vectone. Lyca са най-евтини за разговори от UK за навсякъде по света. До България е 1 пенс за мобилни и стационарни. Giff Gaff са добри за вътрешно ползване с добра оферта за Неограничен мобилен интернет и 500 мин. - мисля, че е 15 лири на месец. Vectone - за 10 лири на месец получавате 1000 мин. 1000 СМС, 1000 Мб интернет. Разговорите до България са на 7 пенса и на 1 пенс вън от пакета. Ползват мрежата на Orange.

Пени пич, пени. Едно пени, много пенс. One penny, two pence :-) Оправи английския, че ще ти е по-лесно ;-)

Освен английският трябва да оправиш и българският. В статията става дума за роуминг. Ако знаеш пиши колко "пенс" ще струва разговор от България до Англия с твоя велик оператор.

Дадох ви достатъчно полезна информация, а вие ме оплювахте! На кратко ви дадох информация която ще ви е полезна и включва РОУМИНГ и вътрешни цени също! Щом знаете английски бихте могли сами да намерите оставащата част от информацията която търсите. Ай сиктер и със здраве!

Като чете статията човек ще каже, че ЕС ни цакат с цените на мобилните услуги, а всъщност е точно обратно - добре, че са те за да спрат малко спекулата на телекомите. Примерно от другия край на континента в Дания звъня с Мтел-ска карта до ЕС за има-няма левче на минута, но ако мръдна на 100 километра от София до Сърбия или до Македония изведнъж цените стават 7 лева на минута.

Те ако може и 70 лева на минута ще сложат ... ама няма как. Ето това е единственото истинско нещо което ще спечелим от ЕС, да няма роуминг в съюза.

Сърбия и Македония от кога са в ЕС пичага?!

Не са. Именно това казвам - от статията човек ще реши, че роумингът в ЕС е на някакви страшни цени. Напротив, страшните цени се получават като говориш извън ЕС.

Тази азиатка много обичат да я слагат от Дир-а ... няма лоша ..става за гледане :)

абе не само за гледане става ...сещаш ли се ;)

Тази на абонамент ли е ... или на предплатени минути? хаха

Азиатките са като китайската кухня ... сладки и евтини :-)

Преди четири години пътувах в Китай и знаейки страшните цени за разговори до страни от 4та зона, се въоръжих освен със скайп, още и със SIP приложение, което да ме свързва с фирмената IP телефонна централа през интернет. Така на цената на градски разговор за сметка на компанията ни, разговарях с когото си поисках в родния ми град от другия край на света. Прекарах последните два часа на летището в Гуангжоу в приказване по телефона. Да живеят безплатните wifi по летищата в чужбина! Само тук кретените не пускат безплатен нет, и трябваше да хаквам системата на летище София, добре че беше лесна за хакване :)

и къде на западни летища има безплатен уай фай...??аа ти за 10-15 мин май ми говориш...и не ги мери с Китай тия скоро че ни излапат с парцалките

Хамбург, Торонто, ЛА, Франкфурт, Мюнхен... Това за загрявка, отворко.

Поздравления за нашенската, точно българска изобретателност и находчивост. Само пропусна да споменеш, че си разговарял чрез IP мобилна телефония, но с адресати - градски стационарни номера. Звънял си на баба и дядо, на домашния им телефон във вашия град :)) Но не си си позволил лукса да звъннеш на мобилен телефон, тук , в България ;)

Не са споменати Skype комуникациите, но на практика в чужбина хората масово ползват Skype комуникация през безплатни WiFi точки за достъп на всяко летище, хотел, Интернет кафе, McDonalds и т.н. Отделно масово са разпространени месечни карти за мобилен Интернет, които могат да се купят във всяка страна и да ползваш евтина локална месечна мобилна тарифа за Интернет, Skype и т.н.

Къде видя евтини тарифи. Явно разполагаш с пари щом ти се струват евтини

Кой ти разправя за България? Да си чувал за либеризация на телеком услугите и за MVNO? Да си чувал, че другите европейски страни имат по няколкостин MVNO във всяка страна и като резултат цените на телеком услугите паднаха много? Между другото автора на статията трябваше да приведе линк към източника на информация (на сайта europa .eu) вместо да ми трие линка. Например може да се види от проучването, че само 5% от българите пътуват поне веднъж зад граница и тогава 73% от тях не ползват роуминг (т.е. си изключват телефона).

алоо Автора, какви са тези "пътеводители" че не съм ги чувал? :) Да не би навигация да имаш предвид, влез в час... в кой век живееш?

Явно ти не знаеш в кой век живееш. Приложения от типа пътеводител (guide) са доста популярни сред пътуващите хора. Навигацията е добре за Голфа, но като кацнеш някъде по-далече от Перник???

В статията става въпрос за ползване на мобилна връзка (гласова и Интернет) в други страни и следователно става въпрос за туристически пътеводители през Интернет. Ако си ходил по чужбина би трябвало да си ги ползвал през Интернет. Например отиваш на Youtube и търсиш tourist attractions за страната/града, които посещаваш и гледаш HD видео пътеводители за интересните места за посещение. Отиваш на Google Maps и правиш същото, виждаш местоположението на интересните места за посещение, поглеждаш ревютата на други хора, линковете към уеб сайта, работното време, транспорта, как да се ползва обществен транспорт или кола до тези места от твоето текущо положение и т.н. Елементарно Уотсън (или palamud, ако предпочиташ) :)

Като отпадне роуминга с кеф ще се прехвърля на някой свестен европейски оператор, ще си подпиша новия договор, ще си взема безплатния апарат, който тука струва 1000 лв. (с отстъпката разбираш ли) и им пожелавам успех на некадърниците тук :).

БРЦК

Нема да си само ти. Тука ще останат само пенсионерите на предплатени карти.

Като отпадне и почнат да им намаляват абонатите сами ще се сетят да свалят тарифите ,поне за Теленор съм сигурен

Пишете ме и мен.

И най-големите наивници в Европа вече не ползват абонаментни планове с телефон, защото телефонът излиза 2-3 пъти по-скъпо, отколкото като си го купиш директно и ползваш евтин договор за сим карта за 2.5 или 3 euro на месец. Напразно прахосани пари и безумно лошо обслужване, ако телефонът ти се повреди или го откраднат... за безумните тарифи на роуминга да не говорим...

в итаЛИя има предплатен план, който ти добавя минути като ти се обаждат от друг оператор. отделно айфон 5 е без пари на 2 годишен договор

едва ли точно така ще стане. за пример ще ти посоча мен: живея от 11 години в uк за iPhone 5s плащам 40 паунда на месец( в цената влизат телефона 500мин.,5000 техт, и unlimited data) с договор да 2 години (или общо 900 паунда=2292лв.) за тукашна заплата от 2000 паунда на месец 40 паунда за телефон не е много но за бг стандарта си е доста скъпо. а и наи-вече се съмнявам че някои западен оператор ще сключи договор с човек които нама постоянен адрес и банкова сметка в страната, защото ще се опасява че ще си плаща съвестно сметките по договора.

точно ама тук тарикатите са от тия дето ривът че "ни им давали жилища")))) те по на запад от цариброд не са ходили ама "шъ скюча аз договор"- смехурани

Да сигурно, то щото тези в западна европа не са същите дето държат и телекомите в България. И на запад е комунизъм, раздават телефоните на всеки срещнат. Щял да сключи договор, ми то и сега можеш, утивай сключвай взимай 10 безплатни iPhonе-а и се връщай щастлив.