Коментари - Китайски суперкомпютър е най-бързият в света | IT.dir.bg
назад

Китайски суперкомпютър е най-бързият в света

Китайският суперкомпютър "Тянхе-2" постави световен рекорд по мощност и измести на второ място в специализирания рейтинг "Топ-500" американския "Титан".

Обратно в новината

Коментари - Китайски суперкомпютър е най-бързият в света | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Що е то китайски суперкомпютър? 33 милиона китайци с моливи HB смятат задачи.

А що е китайска противотанкова бригада? 10 000 китаеца с гаечни ключове.

Всичкото панелни комунисти-комбайнери в бг станали новоизлюпени китайски фенове

Мда,от Дирът го знаят и за това им пускат такива претоплени манджи. Да се плюнчат от кеф таласъмите панелни,докато дращят поредния,громящ империализъма,пост. Китайците ,че могат да влязат в подобно класация -няма нищо чудно. Основното е скалиращата т-ия и от там нататък редиш нодове до безсъзнание. Най-важното е пък софтуеарът,който ще се клати на желязото.

За пореден път се убеждавам, че тука пишат един отбор юнаци, дето и хал хабер си нямат от темата, ама дори не могат прочетат повече информация. Фронтенд системата се състои от 4096 Галакси ФТ-1500 процесора, производни на СПАРК, разработени и произведени от НУОТ. Всеки ФТ-1500 има 16 ядра и работи на 1.8 гигахерца. Чипа има производителност от 144 гигафлопа и консумация от 65 вата. Интерконект системата се казва ТиЕйч Експрес-2, разработена е от НУОТ, използва топология от тип Дебело дърво с 13 комутатора, всеки с по 576 порта. НУОТ - Китайски Национален Университет по Отбранителни Технологии. Когато в България постигнат и 1/10 от постигнатото в Китай, елате да пишете отново глупости. САЩ не ме интересуват, така че си спестете коментарите.

ОС-а на суперкомпютъра е Килин Ликус, отново разработен от НУОТ.

То е голямо постижние да си направиш своя линукс дистрибуция.

Не ме разсмивай. Голяма е "мощ" китай. В топ 100 компании на света има 7 китайски и ... 56 американски компании. Това означава, че 2/3 от бвп на китай е от американските заводи там

т.е. по комунистическата. да направим паметник на човешката глупост, но да е НАЙ-ГОЛЕМИЯ, че да се гордеят пролетариите с китайската комунистическа партия

Къде в темата или коментара става въпрос за комунизъм бе, господа "демократи"? Чудите се какви глупости да пишете. Какви са постиженията на България? Хайде пишете отново за комунизъм и за САЩ, понеже няма какво друго да напишете.

Едно време в НРБ и ние си правехме наши процесори за световни известния компютър правчо 82

Ако хората по света мислеха като теб, никоя държава нямаше да мръдне от пещерите.

Що ли не се учудвам, че руснаците нямат притеснения по тази тема. ;) Дори не участват в подобни конкурси за мерене на чурки.

А интересно за какво им е този компютър. Или са го направили просто ей-така, за да се фукат. И то при условие, че има милиони мизерстващи китайци.

Предсказване на времето (проблем в китай са наводненията), моделиране на ядрени взривове (без разходи), биологични модели (ваксини, лекарства, генетика), моделиране на военни конфликти (учения без войници), проиграване на икономически модели, 3D сеизмични модели (търсене на газ и нефт). Каквото правят и американските суперкомпютри, такова и китайските, какво друго ? Важно е да се прави, да се стремиш да напреднеш. То се знае, че някой все ще е по-напред, но поне не се отказват, като нас.

за колко взема 100 метра

"В "Топ500" са попаднали 233 суперкомпютъра от САЩ, 73 от Китай и по 30 от Великобритания и Япония. Франция има 27, а Германия - 23." - ОБАЧЕ НАЙ-БЪРЗИЯ БИЛ В КИТАЙ, ХАХАХАХ, ЧЕ ТОВА СИ Е ТОЧНО ТОВА НА КОЕТО ПРИЛИЧА, ОТКРАДНАХМЕ ТЕХНОЛОГИИ, ИМАМЕ РОБИ, ДОКАЗВАМЕ НЕЩО НА СВЕТА, СТРОИМ. А за Получовекия нямам думи, имат по-малко от балканите, но пък там за какво ли са им кампутри. Понеже работя на суперкомпютър да кажа, че бъдещето на науката минава оттам, това което се пъчим да правим на работни станции и малки клъстерчета с месеци е един ден работа на такава машина. Не са тъпи американците щом са инвестирали толкова много в бъдещето. Чудя се защо ли след като според дираджиите дните са им преброени?

На какъв суперкомпютър работиш, ти не можеш върза няколко свестни приказки бе... Аз пък да ти кажа нещо за науката - че преди всичко е нужно теоретично мислене и креативност. Или тоест, нещата, които са притежавали големите имена от миналото; за разлика от съвременните копи-пейст кадри, които влагат много груба сила, без нужното разбиране.

Супар компатара му памага. :)

Бъдещето на науката е в човешкият интелект и интуиция. Компютъра е само помощно средство и е подходящ за сложни симулации, а не за създаване на теории. Като нямаме идеи , дай да разчитаме на груба сила, аджеба се получи нещо. Но така не става.

Бъдещето на науката е в човешкият интелект и интуиция. Компютъра е само помощно средство и е подходящ за сложни симулации, а не за създаване на теории. Като нямаме идеи , дай да разчитаме на груба сила, аджеба се получи нещо. Но така не става.

Китайци американци руснаци се тая, питайте ги кой им измисли пЦто?

ами нека те питаме теб, защото отговора не е този, който ти мислиш, че е... препоръчвам ти за домашна работа да се запознаеш с това кои са Джон фон Нойман и Алан Тюринг. освен това да се замислиш, защо еквивалента на Нобелава награда при компютърните науки е Тюринг наградата. накратко, тези другите Джон-овци, дето си ги чувал, не са направили нищо повече от прост калкулатор, а легендите за тях са създадени от една малка комплексирана нация, почти на македонски принцип.

Джон Атанасов е създател на първия електронен компютър, да не изкривяваме историята сега. Явно това бърка в здравето на доста хора, щом като се води такъв сериозен съдебен процес по случая и без малко до сложат Екер и Муочли на мястото на бай Джон... А пък що се отнася до калкулатора - явно ти не знаеш някои нещица, щом като така го принизяваш като откритие. Между калкулатора и компютъра има само една принципна разлика. П. С. Говорейки за калкулатори и компютри, нека отдадем и уважение на механичните им предшественици като машините на Б. Паскал и Ч. Бабидж. Също така, има някои сведения, че древните гърци са конструирали механични сметачни машини, но вече навлизаме в друга тема.

Голям праз, в ноемврийската класация за 2013-та пак е бил на първо място. Та що за новина е това?

За колко време прави умножение на две прости числа ?

казва ти отговора преди да зададеш въпроса

китайски суперкомпютър с американските чипове от нвидия, амд и интел. кога ли китайски комунист ще измисли нещо свое? точно никога. дай им само да крадат. например леново. там само пластмасата на корпуса е китайска

Не подценявай китайците, пикльо... Ако не ти, то децата ти задължително ще поназнайват китайски! Изобщо си нямаш на представа какви са изискванията за получаване на докторска степен към един китайски научен работник - нашите изглеждат паленца в сравнение!

супер комп в супер голямо помещение:) и едно време през '40-те си бяха в големи стаи и сега пак:) и едно време броиш стотици а и хиляди кондензатора, лампи, диоди, релета, резистори и др. подобия, и сега пак:) милиони спойки за духай дуду:) дайте им по един таблет от 59лв и да мирясат:)

Това е новина на няколко години.

riptor

Що биткоини ще изкопая с това..

"...мощност 17,17 петафлопа..." Единица за мощност - флоп.

Е и? Да имаш нещо против FLoating Point Operaions в секунда? Единствената грешка е, че на английски е FLOP/s и се чете не флоп, а флопс.

В техническа статия, думата 'мощност' обикновено е термин, имащ конкретно значение - количеството енергия консумирано/генерирано за единица време. Измерва се във ватове [W]. Скоростта на изчисление, измервана в милиони операции с плаваща запетая в секунда (което на английски се съкращава на FLOPS), няма общо с мощността на системата - телефона ми например е с много по-ниска консумация на енергия за единица време, в сравнение с да кажем първия електронен компютър, а в същото време е в порядъци по-бърз.

Тая новина я пускат на всеки 2-3 месеца. Явно тоя суперкомпютър става само за тестове. Щото другите се ползват за работа основно.

ANISHAR

кои другите като всичко се произвежда вече в Китай :) твоя комп с какви компоненти е от Луната ли :)

технологиите са основно американски от там нататък scalability слагаш повече и повече еее по-трудно се управлява, но пък влизаш в класацията.

гаранция има ли?

ВИДЯХ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ СЪС СУПЕРКОМПЮТРИ, И ЗА МОЯ НАЙ-ГОЛЯМА РАДОСТ, ДОРИ ВЪЗДЪХНАХ С ОБЛЕГЧЕНИЯ-НЕ ВИДЯХ ОМРАЗНАТА ДУМА -РУСИЯ!!

И какво като са най - бързи като има ТОПОЛ-М Изчисленията им нема да спаси изчислителите ;D

Като не разбирате не пешете! Системата ТОПОЛ-М е изключитерно ненадеждна! От 10 пробни изстрелвания 5 се неуспешни! Трябва да гръмнат конструкторите и производителите! А Морският вариант на тази система, предназначен за подводно изстрелване от подводници е спрян от производство! Изключително ненадждна конструкция! Има реална опасност да взриви подводницата при изстрелване под вода! Предтаавете си 36 тона желязо да му откаже пусковата система и да се стовари обратно в отворения силоз на подводницата! Само тъпите руски копелета развяват байрака за такива провали!

И аз въздъхнах като видях как един заблуден соросоид с ръка на сърцето си призна, че няма нужда от конкретна причина за да ненавижда Русия.

+++

То е същото като рубладжиите и СеСеСеРе/Русия

ANISHAR

Русия имат компютри от съвсем друго поколение и начин на обработка на данните ... да не забравяме още коя година дистанционно командваха луноходите на Луната .. а в днешно време държат рекорда с компютър военно поколение който работи и във вода !!! разрови се малко из нета има тук таме данни !!!!

А сега се надрискай в гащите - има ги в списъка: 42 - Moscow State University - Research Computing Center Russia 103 - Joint Supercomputer Center Russia 130 - Moscow State University - Research Computing Center Russia 157 - South Ural State University Russia 380 - IT Services Provider Russia Ама като първо драскаш глпости после четеш е така....

Мурдер.

така е краварчета мили, свиквайте, свиквайте , това е само началото

Велик китайски народ - пръв в технологии! Скоро велик китайски народ взломи всички сървър на янки и прибере силиконова долина в поднебесна империя!

Въпроса е колко е енергийно ефективен и удобен за решаването на задачи от практиката. Предимно от военната практика. Хардуера е важен, но софтуера е по-важен. За такива компютри цели централи по няколко мегавата мощност цели миницентрали работят.

Да не намесваме софтуера сега. Важното е, че братята китайци държат рекорда две (а струва ми се и три) години подред.

американци тогаз с тоз "Тинтан")))))

Ама много си зле. Софтуер има отдавна за тези машини и производителността му понякога даже нараства линейно с увеличаване на броя на процесорите. А ако се чудиш какво смятат: - Симулации на ядрени взривове - Прогнози за времето - Симулации на процеси във флуидите. За българския суперкомпютър съм чувал, че фирми като BMW си смятат аеродинамиката на колите (ползват го под наем).

"Китайски" суперкомпютър с американски чипове

Американски чипове, произведени в Китай, от американски компании с руски собственици.

Уилиам Шокли и 2ма негови специфични работника, които го напуснаха за да създадат Интел и АМД, ти се усмихнаха току-що. А и оня, дето измисли интегралната схема.

И с инженери от Индия, Китай и Русия