Коментари - Учените пред пробив относно ”тъмната материя” | IT.dir.bg
назад

Учените пред пробив относно ”тъмната материя”

Учени може би са направили едно от най-важните открития в астрономията – какво представлява „тъмната материя”, която съставлява 85% от нашата Вселена.

Обратно в новината

Коментари - Учените пред пробив относно ”тъмната материя” | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Откакто съществуваме все търсим отговор на въпроса как функционира Вселената. Това е въпрос не само на физика и математика, но и много дълбок философски въпрос. Има две основни теории, които обединяват всичко научено до тук за Света и се опитват да обяснят законите, по които се развива Вселената, Общата теория на относителността и Квантовата механика. За съжаление двете си противоречат. А може би правилният въпрос е защо функционира и как е създаден този невероятен синхрон, както между материалните обекти, така и в самото Пространство, в което се движат обектите, каква е тази гигантска спойка. И все пак трябва да се съгласим, че Вселената е единна цялост и в нея изолирани неща няма и не могат да съществуват. Айнщайн доказва това с една мъничка и елементарна на вид формула. Същото е валидно и за нас хората, отделността, която непрекъснато заявяваме и демонстрираме вероятно ще бъде пагубна за нас.

Ще извинява бай Айн Щайн ама само да попитам. Ако две маси се движат със скоростта на светлината в противоположни посоки, важи ли правилото за ограничение скоростта на светлината до 300 хиляди, щото 300+300= 600 хилядарки? А как се измерват скорости в една постоянно движеща се Вселена? 300 хиляди км/с ще бъде само частен случай. Нал'тъй?

Вместо да питаш прочети учебника по физика от гимназията.

Пийни още една и ще ти се изясни.

Вчера измерих с моя кантар един килограм моркови за един селски контрольор. А по неговия кантар излезе 830 грама. Започнахме спор и аз му доказах че измервам масата на морковите а той измерва земното притегляне. Сложих му и константата на Планк и неговите 830 грама се закръглиха на 1000 гр. Физиката е велико нещо! Даа! Само да уточня - константата на Планк се оказа равна на 3 лева но на пазара на ул.Димитър Петков. на женския пазар се умножава по скороста на светлината. До ДАДА: много ми хареса примера с дамаджаната! :-))

Мита за големият взрив, за който неговите идеолози твърдят че когато е няма още време, нищото се е взривило без причина и е станало познатата ни отчасти изключително прецизно настроена и подредена вселена, е следствие от грешната интерпретация на червеното отместване на светлината идваща от далечните галактики. Те го приписват на някакъв хипотетичен доплеров ефект, но такъв в действителност няма. Има много несъответствия в предположенията на тази теория и наблюденията върху реалността. Но това за тях няма значение, защото строителите на вавилон мразят Бог и истината заради своите похоти и култ към тленната плът. Фактите не ги интересуват защото те не искат действителността такава каквато е. Те искат някакъв свой измислен свят в който те самите да бъдат като богове въпреки че нямат морални качества и възможности за това. Затова те са изключително ирационални хора, които идващите събития ще ги сварят много неподготвени въпреки подземните крепости които са си построили за тази според тях евентуалност.

Само да попитам, според твоята теория Андромеда защо не е с червено отместване, а със синьо?

щото комунизма е от преди седесе-то!

За "кръглото време" по циферблата на часовника си ли съдиш? А ускореното разширяване на вселената се обяснява с нещо пак тъмно, ама не материя и "кръгло време"...Чети, драги, чети, че никога не е късно да станеш за резил от незнание...

много си елементарен и и с твърде ограничен интелектуален потенциал а и с примитивни коментари -преди да изказваш подобни простотии помисли малко ако въобще това ти се отдава!

Интелектуалецо под No 123456, в главата ти е такава каша, че просто не си струва човек да се занимава с теб, камо ли с твойта "авторска теория", ама нейсе. В по-предния си пост си сготвил такава манджа от термини, които явно не разбираш, че се чудя как подобни мисли могат да се пръкнат в главата на човек, който има претенции за "авторски теории", при това публикувани не къде да е, а в най-авторитетното научно "издание", каквото е "Сураттефтеря". Има няколко теории за зараждането на вселената, коя от коя по екзотична, та чак и струните и браните са впрегнали хората за да докажат своите твърдения, ма пак куцат...Апропо, все по-често се промъкват твърдения, че вселената е двумерна и закривена, т.е. има форма на седло...В тоя случай "кръглото ти време" няма ли да се окаже елипса, овал или в краен случай, със седловидна форма, като съставен елемент на пространството?

тъмната материя не се обяснява с нов вид частица а с ускореното разширение на вселената и относителността на наблюдаваните процеси които този феномен поражда-няма никъкъв голям взрив а това е илюзорна и много глупава постановка -все едно да казваш че всичко се върти около земята тъй като в която и точка на вселената да се позиционираш изглежда все едно че тя е център на големия взрив а няма нищо подобно-тъмната материя е просто една бариера на видимост отвъд която ние не можем да полуечаваме лъчева информация за нищо което там съществува но всъщност там вселената продължава своята структура такава каквато я виждаме близо до нас и за наблюдател от центъра на черна дупка -ние сме тези които изглеждат като черна дупка -за повече инфо четете в моята авторска теория точно по този въпрос-"Времетое кръгло" на едноименната ми фейсбук страница

Аз пък твърдя,че времето е триизмерно,и е във форма на куб.

А на вкус и цвят как е?

според мен основна мерна единица по системата си трябва да стане скоростта на светлината а не метъра и секундата защото те са относителни във вселенски мащаб-всъщност без време няма няма вселена и материя и без пространство също така че това са двете компоненти на едно и също нещо

Знае ли някой, какъв е научния признак (мерна единица) за "живот". еV, kg, t, ... ОК, но има ли мерене за "живо е, Еди колко си"?

Исус казва : "Аз съм пътят, и истината, и животът"

правилното прочитане, поскоро е "Аз съм,- е пътят, и истина, и животът". Иисус предизвиква хората да си помислят какво значи битието, какво значи "Аз съм" за всеки един от вас. Кажете на себе си Аз съм, и помъслете. Събудете се!

Исус е човешка интерпретация на една идея. Не смесвайте религията с науката

Въпросът беше, какво казва науката. "Знаем" толкова много за дребни неща "точно" колко тежат, как се движат и т.н., но имаме ли мерене за "живот". Една скършена клонка: можем ли да я подложим на измерване, "има ли живот в нея, ще се прихване ли?"

Понятието "живот" е хлъзгаво понятие. Няма мерна единица за живот, дотолкова, доколкото и самото понятие живот е по-скоро философско понятие, отколкото научно. Най-близкото, което се сещам, е дефиницията на живот според наличието на няколко признака/процеси. По тази класификация, например, вирусите са полу-живот, понеже не покриват всички признаци на живата материя. В медицината, живот се определя от няколко биологически фактора, наличието на които маркира дали се приема човек за жив или умрял. Евентуално, ако искаш да има градация на степените на живост, може да дадеш числа на тези фактори и да получиш някаква мярка за доколко е жив човек. Има подобни скали за конкретни състояния, но те са по-скоро описателно-ориентировъчни. За финал, понятието "живот" е хлъзгаво, понеже науката все още не може да даде формална непротиворечива дефиниция, с която всички да са съгласни. Паралелно с това, оказва се, че границите на понятието "живот" се разширяват. Според мен съществува голяма вероятност да срещнем живот (земен или извънземен) и да не разберем, че срещаме живот.

Има - килограми лайна на ден

леле , има ли още балъци които все още вярвят на "големия взрив"

Докато не предложиш по-правдоподобна теория, която да обяснява всичко, което се наблюдава, описанието "балък" го запази за себе си.

Теорията на "Големия взрив" обяснява толкова колкото Библията. И двете започват нещо като "отначало беше нищо" и от нищото става нещо.

Живеем във века на измамата. Последния в човешката история тук на тази Земя. Митологията свързана с тъмната материя и енергия, които сътавляват според ваилонските шамани едва 95% процента от масата и енегията на вселената, е на практика култ към тъмнината, който няма научна стойност. Не може да не прави впчечатление на разумният и наблюдателен човек как тези хора се опитва да ни обясняват вселената с невидими и неуловими за научната апаратура виртуални феномени като тъмна материя и енергия, черни дупки и неутронни звезди, скрити измерения, квантови флуктуации и за десерт безкрайно еластично геометрично пространство без физически свойства и ограничения върху което могат да се прилагат прозиволни математичекси операции и трансформации. Те не искат исктинска реалност от всякъде и им напоня за Творецът. Затова им се налага да си измислят свой виртуален свят в който няма Бог, вечен морален закон и абсолютно правосъдие. Това което е не искат да знаят хората е че вауума е реална физическа среда със структура и физически свойства, които могат да бъдат променят от Твореца локално или глобално. Тази физическа структура взаимодейства активно с градивните частици на материята и диктува техните свойства. Електромагнитните вълни са переодични трептения в тази структура затихваши с отдалечаването от источника. Електромагнитното поле е директна проява на взаимодействието и със заредените частици. Това е причината на мейн стрийм физиците да се налага постояно да измислят несъщестуващи виртуални частици и да ги "потвърдават в последвтие от ЦЕРН. Трябнва да поддържат митологията за блястястищше "постижения" на атеистичната наука, отхвърлила самата причина за появата и съшестването на Битието и живота в него. В действителност буксуваща от няколко десетилетия.

Много добре казано

Отделих известно време от живота си на дебил да изчета цялата мъдрост във всичките тия коментари и само едно не разбрах... аджиба кво ше стане сега и ква е практичската полза... нов трабант ли ше направят или стар трек???

Допусната е "малка", но съществена грешка. Наличието на "тъмна" материя не обяснява защо галактиките се въртят, а защо звездите се въртят около центровете им с почти еднаква скорост и не се разбягват, т.е. има нещо, което невидимо, което създава допълнителна гравитация, достатъчна да задържи звездите в галактиките. Е, това невидимо и неоткриваемо "нещо" е наречено "тъмна" материя...А от какво се състои...теории много, но нито една не може да даде смислено обяснение на явлението...

А пък аз все си мислех, че супер масивната черна дупка в центъра на Галактиката ни е виновна за това.

Гравитацията изобщо не е нещото, което държи звезди и планети заедно..

Pesh0

А защо вместо да търсят нещо не приемат , че няма нищо ? Нима всяко твърдо тяло , го притиска нещо , за да не се разхвърчи вместо да потърсим обяснение във връзките между атомите ?

Сбълъка на две черни дупи прави големият взрив: И математически обяснено е: Като умножите две отрицателни числа се получава "ПОЛОЖИТЕЛНО"....

Само дето отрицателните числа са абстрактно понятие. Но така де, то и тези теории са абстрактни.

Библията обаче е съвсем реална! И Корана! И Тората!

Едно време откриваха неща, а сега теории. Явно са ударили някакъв праг, който трудно могат да преминат.

Прага го удариха още през 40-те на 20ти век. Този праг се казва "граници на познаваемото за простосмъртни"

Нашите любими учени теоретици-физици все повече навлизат в областта на ненаучната фантастика или фантасмагорията!Това за съжаление е поставено като основа от въздигнатия до бог жонгльор с математическото поставяне на физични величини и закони Айнщайн.Сегашните физици обаче имат друг стимул и това е баламосване на обществото с цел продължаване на финансиране на идеи от рода "колко дявола могат да се съберат на върха на игла"...и ние ръкопляскаме ли ръкопляскаме.

нашето население изпростява все повече и повече и отдава по голямо значение на идиотските псевдо теории които чете из нета, отколкото на хората които се занимават с наука.

Я си чети там Библията и Съчинанията на Бай Тошо в 290 тома и не се занимавай с физиката.

Естествено говорим за гравитацията и движението във вортекс на хипотетичните гравитони, които само аз съм регистрирал след като съм пил от думаджаната в повече. Обаче това откритие за гравитационните частици няма да бъде разрешено да се направи, понеже ако се използва за военни цели лесно може да се сцепи една планета на две ако се прониже с гравитационен лъч и се измени гравитацията на част от нея, така че да ви кажа нещо по любимата ми тема Ванчо Костов. Какъв факир на икономиката. Каза даваме ви по 25 хиляди лева на калпак и от утре ставате собственици на заводи, фабрики - а като се събудиха всички на сутринта - измамени и се оказа, че вече НЕ СА те собственици на заводи фабрики ....а избрана шайка шарлатани.

Не схващам защо модератора е изтрил поста ми, а е оставил този на мимикриращия путлераст пишещ откровени простотии? Или путлераст звучи обидно за разлика от примерно соросоид?

с нетърпение гого да пусне едно копирано мнение по въпроса

Тоя Гогов откри нова физика, пичове: "според теоретични оценки техните маси се измерват с милионни части от електронволта" Да се отнеме посмъртно Нобеловата награда на Айнщайн и да се даде на Гогов!

Малко се изложих признавам :) Това не променя твърдението ми за Нобелиста Гогов!

тъмната енергия е 80% от вселената тъмната материя е 15% 5% е "нашата" материя

заминавай за украйната да те мобилизират не ми се навирай тук да се правиш на интересен тъп трол

Човекът е малко... всъщност доста по-умен от тебе!

Цитат от статията: "Сега обаче, благодарение на супер компютър, учените са успели да калкулират колко трябва да бъде масата на един аксион, ако той наистина е основна частица на тъмната материя. Те са разкрили, че тя би трябвало да възлиза на 50 -1 500 микроелектронволта..." Масата, уважаеми читатели, според редакторите на Дир.бг се измерва в електронволт - eV. Ех, невежеството наистина е сила...

Предполагам че писачите в дира са взели словосъчетанието "ЕЛЕКТРИЧЕСКИ Товар" буквално.....:)

Абсолютно правилно. Масата на елементарните частици се измерва с електронволт (все пак между маса и енергия има тясна връзка). Е, може и с kg да смяташ, ама трябва да умножиш по 1.8х10^-36...

Признавам, сгреших. Недостатъчното четене води до това

Проблема е, че 1 килограм на Земята и не е 1 килограм на Луната мерено с един и същи кантар. Така че меренето в килограми и електрон-волти е не означава маса, а маса по ускорение.

незнам за бозона ама очите на Хигс като видях колко пара са усвоили..

Ама Хигс бозона откриха ли го!? Кой друг освен ЦЕРН независимо потвърди неговото съществуване!? В науката нямаше ли принцип за независимо потвърждаване на резултатите от други екипи и лаборатории или вече се отказахме от този принцип!?

Кои лаборатории към момента имат капацитета (научен и технологичен) да повтарят опитите в ЦЕРН?

Кой го интересува това!? Аз питам отказахме ли се от този научен принцип!? Щото нобеловките за Хигс бозона се "усвоиха" много бързо!

Колега, сяяя да не пра'им смутове, принципът на Капитализма е ЕДИН - да се "усвои" максимално количество КАПИТАЛ. Тъй е и при лекарите - що да се напъваме с работа, наука, лечение - само да мътим водата, кой знай какво ще изскочи - я гледай с компютърно набрани неограничен брой безсмислени изречения, някоя евтина анимацийка и яко реклама, колко трилиони долари текат и в поредния колайдер, и в поредното пласебо, и в какъв ли не бизнес. Тълпата ОБИЧА! А пък... Хората без това нали били прекалено много...

Колега, аз не искам да правя смутове. Питам само отказахме ли се от научния принцип за независимо потвърждаване на резултати, особено на такива свързани с фундаментални открития. Питам за да знам да почвам ли "откритията" или малко да изчакам.

Това си е Шаманизъм. Естествено, че галактиките се въртят ЗАРАДИ ГРАВИТАЦИЯТА. От къде им хрумна, че инак трябвало да се разбягват????? и за да неставало трябвало тъмна материя. А Хигс-Бозона е въздух под налягане. Когато раздробят електрон тогава да ми плямпат глупости за частици даващи маса на веществото. Засега си е хипотеза, а частица при сблъсъци на високоскоростни протони може да се получи всякаква с маса .... по-голяма от протона!!!!????? А и тази мярна единица дето са въвели за тегло - електрон волт как се връзва с гранитацията, като представа за огъване на пространството !!!!??? Изобщо голямо блещене става с тази псевдонаука основана на математическа фикция и галимация. Първо трябва да почнат от там, че Големият взрив НЕ СЪЩЕСТВУВА реално, а разбягването на видимата вселена е само видеоилюзия. Логически е правилно масата да е сума от най-малките частици, а теглото е взаимодействие на тази маса с гравитацията от друго тяло. Естествено тук случайно са нацелили употребата на електрон волт, защото реално гравитацията е форма на електрическата сила, поради което закона на Кулон е идентичен със закона за гравитацията на Нютон. Но все пак тегло не е равно на масата, а е само пропорционалност.

Та значи, учените предлагали кухи хипотези, а твоите тукашни глупости са подплатени с факти?!

Кажи кое не е факт? Нима някой е разбил електрона? Нима Закона на Кулон и закона на Нютон не са идентични? Нима Земята не се върти около Слънцето благодарение на гравитацията и съответно същото да се отнася и за талактиките? Нима теглото и масата са еквивалентни величини? Нима при сблъскването на милиони протони не може да доведе до случайно структуриране на сумарна по-тежка и естествено нестабилна частица обявена за Хигс-бозон? Нима Големият взрив не логическо малоумие сам по себе си? Факте че колкото о-далаче толкова по-голямо е червеното отместване. Обаче обяснението с Големия взрив на това червено отместване предизвиква повече неясноти, отколкото да изяснява нещо. И напротив единственото противоречащо на познатия ни свят е червеното отместване. Решението му решава всички хиляди проблеми и парадокси породени от Големия взрив. Та обяснението на 1 псевдо парадокс - червеното отместване, с вмъкването на хиляди други парадокси чрез обяснението "Голям взрив" е просто тотален кретенизъм. И разбира се учените предлагат И "кухи хипотези" и това многократно е доказвано в световната практика и историята на науката.

Терминът гравитация се използва постоянно но учените не знаят много за нея. Те използват термини като гравитационни вълни но нямат понятие какво представляват и не могат да ги засекат с никакви уреди.

Единственият адекватен коментар е: Хахахахаааааа Ама отдавна вече не е смешно :( Явно всички процеси са циклични - възход, апогей, тотално падение... С науката и цивилизацията изобщо, явно също е така... Светът май ще свърши, пълен само с диви зомбита.

Хахахахаааааа