Коментари - Каква е реалната цена на Samsung Galaxy S7? | IT.dir.bg
назад

Каква е реалната цена на Samsung Galaxy S7?

Факт е, че ценовата листа на Samsung Galaxy S7 стартира от малко над 1300 лева без договор. Колко обаче струва на Samsung производството на новия им смартфон?

Обратно в новината

Коментари - Каква е реалната цена на Samsung Galaxy S7? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В много голяма степен веригата: производител - търговец - държава- краен клиент е сбъркана. В доста държави за някои продукти се практикува производител - краен клиент/ продукта са доставя на части със съответната инструкция за сглобяване, и инструменти за това при упоменаване в поръчката/. Специално за БГ може да си представим, какво следва след това...... Организация и мисъл трябва особено в администрацията... Може би това е част от бъдещето, но в момента го практикуват единици държави и производители. Трябва да можеш, и разбираш от доста неща, за да си сглобиш например смартфон/ако не е модулно за всички части/, а сигурно трябват и специфични инструменти. Това не е проблем да се доставят със самата пратка. В България вече има сервизи за коли, които предлагат услугата..направи си сам ремонта..., като всичко за целта на ремонта е осигурено даже и компетентна консултация на място. Зависи дали цената за услугата си заслужава, но мераклиите за този вид търговия и услуги, ще се увеличава все повече стига да се провежда правилно в полза на клиентите, и сигурно, ще е!!! Всичко може да се обобщи с... за всеки влак си има пътници, но за един са повече.... Вие се досещате ние в кой влак, ще сме имайки в предвид нашата индивидуална нагласа за реализация.... Казано по просто природата ни е такава, но в много случаи това е минус особено за колективната работа и е нужна задължителна пренагласа иначе.....

При положение, че според анализа цитиран в статията, разходите по производството (сглобяването) на смартфона са 5$ (пет долара) къде е смисълът да доставяш на крайния клиент разглобен смартфон, но за сметка на това комплектован с инструменти и инструкция за сглобяване. Тези последните със сигурност са по-скъпи от 5-те долара икономия.

JsT

Единствения плюс, който виждам е възможността всяка една част да можеш да си я купиш, което значи евтина поправка, при проблем. Полза от това, обаче нямат производителите, които биха искали да ти продадат нов телефон, дори и само ако микрофона се повреди.

Точна статия. В един смарт тел. няма повече труд и матрял от 50Е. И най-скъпия мерцедес да вземеш не надхвърля 10-15 хил. евро. Всичко друго е ташак надценка за снобари полу идиоти да се фукат видишли кво карам и къффф айфон си имам. Вече разбрах! Човешката глупост движи икономиката. Дай, дай и пак дай да имам пръв нещо дето другите го нямат!

М'чи кат' си такъв майстор, удряй 100€ в масата и си сглоби двойно по-як телефон. Хем ще си с най-якия телефон на света, хем по-евтин от китайските ще ти излезе. Някой спира ли те? Хем тънко ще минеш, хем ще си най-най! Ае, на'еш к'во? Що не вземеш да сглобяваш и Мерцедеси и да ги пускаш тънко-тънко! Да им покажеш на тъпите, алчни производители за к'во иде реч!

Не знам дали осъзнавате, преписвате платени статии безплатно

Ами то е така с почти всички стоки. Да не мислите,че един Мерцедес струва толкова,колкото ви искат ?

да това е както и с дрехите: Версаче, Шанел, Бос, Армани и т.н. нищо по различно нито по качествени нито нищо, просто някой е казал че са най! Така и с телефони, коли и не знам си какви още глупости реално всички са сходни на себестойност но марката е важна за някои дребни душички

да това е както и с дрехите: Версаче, Шанел, Бос, Армани и т.н. нищо по различно нито по качествени нито нищо, просто някой е казал че са най! Така и с телефони, коли и не знам си какви още глупости реално всички са сходни на себестойност но марката е важна за някои дребни душички

БРЦК

Всеки може да сравни Ми5 с С7. Ревюта и тестове колкото искаш. Цената : Ми5 води убедително. Камера : Ми5 води убедително. РАМ : Ми5 води по бързината ЦПУ : Ми5 води леко ГПУ : Ми5 води леко ХДД : Ми5 води , но няма доп. слот Батерия : Ми5 води леко Дизайн : Субективно Качество : Наравно Софт и Съпорт : Ми5 води. Ха сега ми кажете защо да дам двойно повече пари за Самсунга и да получа по лош телефон? Единственото което се сещам като + за самсунга е това ,че е водоустоичив.

За да си вървежен ;) Ако нямаш новия Гнусмас или Еплето не важиШ. Трябва да плащаш за лого и това е;)

Май С7 ти е голям трън в з..... Ще кажа само едно: софтуерни функции. И никак не съм убеден, че китайчето води по камера, това е абсурдно.

Един и същи процесор Snapdragon 820 имат, как МИ5 ще е по-добър? GPU-то също е еднакво. Как тогава Ми5 ще води с малко? РАМа на S7 e повече в общия случай Ми5 и S7 са с еднакви батерии Резолюцията наСямсунга у мнага па-голяма, което го бави в тест, но не и реално. А контраста и яркоста са в пъти по-добри при S7. Снимките на S7 са по-добри. Цената с договор дори при наш оператор е почти като на Mi5, а се изплаща разсрочено. Ма ти давай пари. Никой не те спира.

БРЦК

Изписал си глупости. Всеки може да провери - С7 е с 1.6 ЦПУ Ми5 с 1.8 , Камерата на С7 е 12мп , на ми5 е 16 , батериите са еднакви като капацитет , ама на ми5 издържа с 15% по дълго при еднакви дейности. И тн и тн. Е да самсунга има малко по-голям екран и резолюция.

JsT

Логиката ти е сбъркана, но принципно в обобщението си прав: в много случаи е по-добре да си купиш евтин телефон от висок клас, от Шаоми, който тъй или иначе ще смениш другата година, отколкото 3 пъти повече за същия телефон но с лого на Епъл/Самсунг. Но по характеристиките, сравняваш круши с домати. Особено за Камера (където Самсунг води сериозно), HDD (залагам на Самсунг, като безспорен лидер при флаш/SDD, както скорост така и надежност), Батерия (живот?, време на зареждане?, а след 1 година?) и т.н.

Тия май не са отчели, че като начало от цената от 1300 лева се дължи едно ДДС, която е около 216 лева. Значи без ДДС-то цената е 1084 лева. Смартфона, като видеовъзпроизвеждащо и видео записващо оборудване има мито 13%. Значи нямам идея колко е печалбата на продаваща тук, но ако предположим, че доставени на митница в България телефоните са 800 лева, държавата ще си им сложи по едни 104 лева мито. Тоест те ще напуснат митницата на цена 904 лева. Или само държават от тези 1300 лева ще е прибрала 320. Въобще моя опит показва, че долар стока в Далечния Изток докарана тук легално с всички застраховки и платени всички мита и ДДС, на изхода на митницата стават на 1.4 долара.

Само да те светна, че смартфоните не са в графата "видеозаписващо и видеовъзпроизвеждащо оборудване", а в "телекомуникационно оборудване" и конкретно за тях митото е със ставка 0%. За останалите ти разсъждения достоверността е аналогична.

А себестойността на патентите и разработката защо не са отчели? ...за да се стигно до тази технологична степен са похарчени стотици милиони за развойна дейност, Ъ?

Все си мисля, че доходите ни са ниски! Другото се казва "пазар".

Nqkoj si

О да, викат му пазар, но няма нищо общо... да припомням ли "пазара" на горива колко е "пазар"... това с пазара определя цената нещо започна да губи стойност и пазара се определя от други "закони" не само в Бг...

kato ima idioti da gi kypyvat..

Друго си е нокиа с фенерче.

Тези ползват процесора на Mi5 , но били голяма работа. Ха ха ха хахаааа... Както каза BRCK с какво един Самсунг (който и да е той) превъзхожда Xiaomi Mi 5 за да струва двойно повече,че и отгоре?!?

Процесора не е на Ми5, бе кретен! Освен това Самсунг ползват и собствените процесори Ексинос.

40 милиона екземпляра по 900 лева "печалба" са около 22 милиарда долара и би трябвало това да е печалбата само от Флагманските S6 миналата година. Само дето цялата печалба на Самсунг за 2015 г е около 25 милиарда долара. А са продали още 280 милиона смартфона. 50 милиона телевизора, десетки милиони хладилници, печки, перални, прахосмукачки, Домашнни уредби, компютри, таблети, памети, процесори и кво ли още не. Печалбата от флагманите е нищожна част от тези продажби, а тази статия се опитва да ни убеди, че цялата печалба на Самсунг идва само от флагманите. Всъщност печалбата от тези телефони за Самсунг е около 10 пъти по-малка и не повече от 90 лева на бройка

Статията бърка себестойност с цена, а ти не си наясно какво е печалба и какво приходи. Самсунг ако печели по 900лв (примерно) на парче, смяташ ли, че годишната печалба е сбор от същото? Дали нямат десетки хиляди работници, хиляди МПС, сгради, ток и т.н. които струват милиарди за издръжка?

Абе ти да не си путлераст, че не схващаш елементарни неща, пък и седнал да ме учи? Написал съм печалба, което означава само и единствено печалба. А печалбата е разликата между приходите и разходите. Всичко за което си писал са разходи. В статията се говори, че Самсунг печели по 900 лв. на бройка при приходи от ... 1300 лева. Ако имаш малко зачатие на логика би трябвало да схванеш. нещата поне при второто прочитане. Ако не знаеш разходите включват всичко за което си писал.

Себестойността включва всички разходи, включително заплати, инвестиции в сгради и оборудване, енергия, разработка, реклама, иновации. Нали не мислиш, че себестойността на процесора е колкото 2 грама силиций и 2 грама пластмаса?

То и на Intel примерно процесор i5 са e 100 лв. а се продава за 500 лв. Ми защо не ги произвеждате бре селяндури. Архитектурата и материалите не са тайна. Правете си производствената линия и произвеждайте по гаражите.

Пясък, нищо не струва.

Хахахаха, леле колко комплексари. Нищо против китайчетата, нека има конкуренция. Все пак свободен пазар е. Цената не е само за чаркуляците, цената е и за разработката, сглобяването, дистрибуцията, гаранционното обслужване, софтуера и поддръжката. Естествено пак имат солидна печалба, но на който не му харесва да си вземе нещо друго или да си сглоби сам телефон, като па сте толкова напред с м'триала!

Чета тази тема и вече имам някаква надежда, че нещата в България някога ще се оправят. Хората вече имат бизнес мислене и все по-малко комуняги. Браво!

И кво, купуваш поредния нов електронен кенеф Епъл-мепъл, Галакси-малакси за 1300-1500лв, стъкмен в Чайна за жълти стинки. Китайците имат достатъчно корави аналози с всички екстри за приличната цена 300-500лв.

Кви са тез екстри, че нещо не ги виждам? Ti da ne мислиш, че ние всички сме баламурници, та затова даваме повече пари? Не всичко е така, както изглежда на пръв поглед

Интересно би било да се чуе каква е себестойността на един върхов Мерцедес и продажната му цена. Няма да е 3 пъти разликата, но всеки ще се размечтае да го намери на "заводски цени".

PS: Със сигурност остава 5 цифрена печалба за дилъра.

себестоиноста на частите и сглобката е около 5000евро.R&D обаче не влизат в сметката, а там разходите са огромни.

Една вещ струва толкова, колкото сте съгласни да платите за нея. Затова при нас цените падат бързо и има голями промоции. Приятен ден.

в статията не става дума за пазарни тактики а за чисто ценообразуване и според автора огмния рои при които се продава. цените в US са такива, защото е огромен пазар и можеш да вложиш по-нисък ROI при планирането

Създаването на един високо-технологичен продукт, първоначално изисква огромни инвестиции и скъпо платен квалифициран персонал, докато бъде създаден съответният продукт. След това започва конвеирното производство. Пазарът се пробва на по- висока цена, докато вървят продажбите. След това идват промоциите. Да не забравяме и главната движеща сила на пазарната икономика- конкуренцията.

чета колегата с ник 85, поописал е нещата с модерна терминология ... :) не знам що се пънете на темата. ами могат - продават. за самсунг мисля че работят повече хора от колкото в БГ има на трудов договор. и се пънат здраво от десетки години да са това което са сега. не мисля, че печалбата дето тука се коментира размера й, отива за нещо смислено по българските стандарти - яхти, жени, плюскане и пр. най-вероятно я връщат пак за развитие в холдинга ... безсмислени спорове под безсмислена статия. кога в БГ ще има поне един завод поддоставчик на основно производство за Самсунг? Това е по-интересно за мен поне :) Иначе лаладжии на тема "чуждото канче" бол у нас :)

Аз се занимавам с проектиране, производство и ценообразуване на електронни изделия... Написах онова долу, защото адски ме дразнят някакви, дето знаят, не знаят - коментират... Примерно при BOM под 30$ на едно устройство, след калкулиране на всичко, което съм описал реално може и да се стигне до $60 цена и нагоре, зависи колко е сложно устройството, колко специфични за намиране части има, колко трябва да се държат на склад, защото времето за доставка им е 12-15-18-30 седмици... Ама ходи обяснявай... И да не почвам темата с tooling за пластмасови детайли, че...

85 съгласявам се напълно, статията е написана изключитено неграмотно, наи-малкото гросс печалбата не се смята на само на база компонент

И каква е реалната цена на Мона Лиза-малко платно,старо дърво,изветряла боя,я има,я няма-20 долара-малко по-сериозно бе хора,реалната цена е пазарната цена

Тия "писатели" не са чували изобщо за развойна дейност. Защо не проверят себестойността на едно хапче? Или на една дреха? Или на софтуера - колко струва един Windows? Нищо не струва, защото можеш да си инсталираш няколко милиарда копия и пак да ти останат.

Това не е производствена цена, а BOM (Bill Of Materials)... В крайната цена на устройството се включват проектиране, тестване, данъци, такси, мита, логистика, маркетинг, storage, поддръжка в наличност на достатъчно резервни части за проектното време на живот на устройството и един куп неща, които в повечето случаи излизат почти колкото BOM-а, че дори и над него... Като се сложи и надценката на търговците нещата отиват на цените, които виждаме. Ниските цени на други пазари са свързани с разлики в някои от компонентите, изброени по-рано плюс субсидии от операторите, когато телефона се купува с договор за услуга.

Да предположим, че с всички компоненти цената е 750лв. Като си сложат Samsung 20% печалба стават 900лв (или грубо 450EUR, като се продава от операторите и в западна Европа за 400EUR с 50EUR субсидия от оператора). Нашите търговци като му сложат 20% печалба, която се позволява от закона, ето ги 1080лв. Като сложат и 20% ДДС, което така или иначе се начислява върху определената от търговеца цена, получаваме... 1296лв. И понеже е прието цените да завършват на 9.99, става 1299.99лв с някои малко донастройки на цената тук-там... С други думи, 216лв печели "държавата" чрез ДДС, 180лв печели търгаша, който го продава, 150лв печели Samsung... Кой ли ни смъква кожата, а? Като премине пика ще го пуснат на цени от 1100лв нагоре, т.е. с 20лв печалба и без ДДС разни малки магазинчета за мобилни телефони...

Най-големият терорист (не ни трябват вносни) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

ОТ КАКВО ДДС ПЕЧЕЛИ ????? нАЛИ СИ ГО ВЗЕМАТ ХАХАХА

А къде се продават на части? ;)

Колко ви платиха епъл за тази статия бе кретени хаах...защо не покажете цената на епъл като той струва 2600!!! Какви кретени пишете в този сайт....!?

И да допълня, това че нашите траве*ти си слагат минимум 300-400лв печалба не означава, че го вземат за 1300 ! В чужбина защо е по 350-400евро?

Самсунг са достатъчно големи и навярно могат да диктуват крайната цена по страни и процента на посредниците - които могат да се конкурират помежду си само слизайки под препоръчаната крайна цена.

Защото в чужбина тази цена я дават оператори, не ритейлъри... Операторите продават на цената на производителя с малка субсидия, защото основния им бизнес от който печелят е услугата, не продажбата на хардуера за нея. Ако цената на Samsung на едро е 450-420EUR, съвсем нормално е операторите да го дават на 400EUR.

Някой бърка цена и себестойност. Ако научите колко струва в завода всяко едно нещо от магазина, ще получите инфаркт от яд.

dirddd@

Така е, маратонки "Найки", които в България се продават за 300 и косур лева, реалната им цена от завода е 25 долара. То ако за всичко започнат да правят такива статистики и проучвания, хората ще спрат да си купуват такива неща, а това е последното нещо, което един производител би искал, хахах...

Защо ще спрат? Ще спрат от мошенниците в магазините! но ще продължат да купуват от заводите! И то в пъти повече ще се увеличи търсенето и потреблението от заводите! т.е. ще са на успех производителите! А на сухо ще останат мошенниците от магазините, които оскъпяват в пъти стоката!

Каква била реалната цена, такава смешка. Реалната цена е тази, която успяват да реализират на пазара. Производствената цена както са я сметнали изглежда близко до реалността (не включва NRE но те са пренебрежими при толкова голям пазар). Разбира се производствената цена на процесора също е много под тая, за която се продава (и която е калкулирана в производствената цена на Самсунг). И т.н. надолу по веригата, безполезно занимание за всеки освен за хората работещи в бранша.

Долни печалбари!!!

Вие ако работите добре за без пари - оставете телефон! ;))

От тези 900 лева "печалба" 233 са ДДС. Станаха 667. Поне още толкова трябва да е отстъпката за ритейлърите. За по малко никой няма да го иска в търговската си мрежа независимо дали е верига или телекомуникациите. Сега започвай да сваляш 10 лева сглобяване. 10 лева опаковка. Колко станаха? Сега плати заплатите на всички инженери и програмисти, за цялата реклама, дай някой лев и на ръководството и пак ми кажи колко точно пари изкарват.

Без да коментирам качествата на самия телефон, искам да обърна внимание, че подобни изчисления са все едно да кажеш "Мона Лиза" на Леонардо струва 200 лева, защото са използвани 2 квадрата зебло, дървена рамки и три кила боя. Да, поотделно компонентите са евтини, но да ги сглобиш в добре работеща система изисква скъпи усилия. Освен това е ясно, че се търси търговски успех.

Аз още събирам стотинка по стотинка за Samsung Galaxy S6 , а то вече S7 има????? Докато събера за S6 той вече май няма да го има по магазините?! а изчаквам и да му падне цената де...

Разликата каква е? Като гледам: Широчина S7 - 69.6мм S6 - 70.5мм Височина S7 - 142.4мм S6 -143.4мм Дебелина S7 - 7.9мм S6 - 6.8мм Тегло S7 - 152гр S6 - 138гр Малко по големи размери за S6 което е предимство, въпреки, че са с еднакъв екран-размер5,1,резолюция еднаква,тип също. ГОЛЯМО ПРЕДИМСТВО НА S6 в дебелината, едва 6,8mm , срещу цели 7,9мм за новия модел S7. Никой не обича тухли. Също друго предимство на S6, че е по лек. 138гр срещу 152гр. Единственото основно предимство на S7 е,че е с 4GB рам, а S6 с 3GB. И малко по мощния процесор. За който ще играе игри и то мощни игри на смартфона си да си взима геймърската тухла S7. За всички други които неизползват смартфона си главно за игри и то тежките и новите, то S6 е избора, превъзхожда с останалите си качества. Макар че да не забравяме че батерията е НЕ сменяема, т.е. като си я прецакате от много игри, оставате все едно без смартфон. Ще трябва да купувате нов. На S6 също може да се играят всички игри, но няма да го правя. ОС-то може да се ъпдейтне, камерата също е малко по добра на S6 но това са по дребните нещица...все пак аз като един лайк в тая област се изказвам. Но за мен лично S6 е в пъти по добър. Като дизайн, дебелина,тегло и т.н. S7 си е по геймърски по мощен. Но S6 за мен е достатъчно мощен поне за 3 години напред...така че все още ще си събирам за него. :) А и сегашните бройки на S6 вече са изчистени от дефектите и проблемите от първите бройки ги няма, а при S7 тепърва ще ги има, и някои ще си блъскат главата с бъгове и дефекти...които побързат да си го купят.

Може, но: S7 edge имат IP68, 12MP Dual Pixel камера, с по-ярки и точни снимки дори и при слаба светлина, 30% по-бърз процесор, графичен процесор 64% по-бърз, по-голяма батерия батерия с капацитет 3600mAh, MicroSD слот И накрая по-здрав А това според мен са по-важни предимства от изброените от теб.

батерията се сменя, но капака се отваря сас специални инструменти. като се прецака, купуваш нова, слагаш я и още 1 година така...

А развойната дейност забравиха ли я? То много лесно значи да направиш S7. Да вземат тогава тия, дето са писали статията да започнат да го произвеждат - ще убият рибата.

още по-смешно е как слагат крайната цена на ритейлъра като цена на производителя и разликата като негова "чиста печалба" ... Определено целта на статията е написана с цел да тролва.

При тоя огромен пазар развойната цена е пренебрежимо малка - ако я сметнат отделно за тоя продукт. Ако сметнат това, че развойният отдел на фирмата трябва да живее от нещо и да прави продукти, малка част от които са успешни на пазара (винаги е така), нещата стават по-различни. Но не ми е ясно какво са се разпенили за "реални цени", целта на всеки бизнес е да генерира печалба. Както "az" пише по-горе, тролява му работа.

Цената за развой не е малка, защото на един успешен модел има десетки неуспешни. Всеки един модул от телефона е резултат от разработката ма множество конкуриращи се екипи. Един печели, другите са работили за без пари ли?

Нищо не пишете за предстоящата премиера на 21 март , защо ?

Реалната цена и пазарната цена общо взето са си едни и същи всяка година. Всяко едно "ново" устройство е баланс между вложените технологии и цената им за да се впишат в същите пари като съответното предишно. Всички вече са се изхитрили и имат план за осмицата, девятката а даже и десятката как ще изглеждат и какви параметри ще са, не ги мислете.

Цената "на едро" за оператори и големи играчи върви около 750лв бройката за най-евтиния, смятайте разликата с цените по магазините

"Печалбата на Samsung от един продаден S7 се оказва грубо около 900 лева, вземайки предвид и разходите по сглобяването. " след като прочетох това се изсмях и ми станя ясно колко е "компетентна" статията...

БРЦК

И що да давам 1300лв като за 700лв ще получа по добър телефон със същата функционалност? Примерно Шаоми МИ5, има и други! Някой може ли да ми каже защо логото на самсунг или епъл струват 700лв?

За 700 лв и малко отгоре ще си вземеш Samsung Galaxy S6 , който превъзхожда в почти всичко S7, само не в памет и процесор, и то с малко. Но е по-красив, по елегантен, по тънък, по хубав дизайн, и по ниска цена от новия S7. :) А и изчистен от грешки вече :)

БРЦК

За 700 лв ще си купя МИ5 дето бие Галакси С7 по всичко!

БРЦК

Цъкате минуси , ама не виждам някой да има аргументи. Типично за 'феновете' на двете марки.

Аз нямам аргументи за човек, според който шаоми е по-добър от апъл. Иначе даскалов е прав, че ако се напънеш за под 800 лева ще си намериш S6 без договор.

Е каква е тая "производствена цена"? Да не мислите, че на процесора и на камерата маржът на печалбата е по-малък от този при телефона? Това означава, че ако процесорът струва $62, то производствената му цена е $15, камерата - също. Абе въобще - ако минава $50-60 цялото изделие бих се учудил...

Ами можем да продължим и по-нататък. Силицията в чипа сигурно е 1$. А пък рудата, от която е добит той е без пари, защото е от Природата. В края на краищата цялата цена е сумата от трудът на хората по веригата и нищо друго!

Е не е така! Трудът на хората влиза в производствената цена - на процесора например. И заедно с труда, рекламата и джиджи-биджи идва към $50-60. С две думи - това е ЗЛАТНА МИНА за тези, които успяват да го продават на цените, на които го продават! :)

Само, че Exynos 8890 Octa, който е фирмения процесор си го разработват те, Рамта пак те си я разработват. Паметта пак те си я разработват. Накратко, това е една от малкото компании, които всъщност произвеждат нещо, а не просто да го сглобяват и да слагат надценка.

Доста повърхностни разсъждения за ценообразуването - къде е хардуерния и софтуерния развой (високоплатен труд), къде са разходите по промотирането, логистика, ......

Тези неща ги няма в главите на повечето коментиращи, които и къщичка за птички не са построили през живота си (Гном Ганчев). Не им задавай непонятни въпроси! Они си сакат теуфоно на себестойнст на частите.

Самият факт, че подобни компании концентрират колосални капитали, автоматично оборват тезата ти... Не ми говори, че собствениците на мега-корпорациите работят за едната меринджейска заплата, каквато и да е тя... Съответно тези пари се вземат от мишките, които си купуват съответния боклук, без да са си направили добре сметката.

Цената на тези неща е нищожна, съотнесено към една бройка, понеже колкото и да е внушителна цифрата, тя се разпределя между милиони закупени устройства... Да не говорим, че почти всичките друг ги разработва и движи.

И най-важното - каква цена е платена за разработване на този модел ... няколко милиарда в най-добрия случай (ако не и десетки милиарди). Имаше едно лекарство против една болест от която страдат 8 души в света, и една доза от това лекарство струва грубо 500 000$. Самата цена за производството му беше няколкостотин долара, но инвестицията в откриването му бе малко над 20 милиона. Как очаквате да се продава за 120 лв. ??

2 години когато цената му падне на половина, може и да се замисля дали да си взема. На този етап, при тази цена, даже няма да го погледна.

И за какво ти е вече 2 годишен телефон? Виж какви бяха телефоните преди две години и си помисли дали искаш някой от тях сега за 650 лв. Новите модели дори от по-нисък клас винаги са по-добри от 2-3 годишните флагмани. Като не ти отърва 1300 лв за телефон ми просто си вземи за колкото ти отърва. пп. аз лично повече от 200-300 лв за телефон не давам, но стар телефон не бих си купил.

Ами много ясно, че плащаш за МАРКАТА!!! Със всички стоки е така! И при колите и при храните и при напитките, абе каквото се сетиш! Марката струва парите, продукта е средството да ги прибереш!

Ей тая пазарна икономика ще ви ......майката

Каква е печалбата на Самсунг никой не знае. Разликата от 900 лева се разпределя по цялата верига. Ако някой мисли че ще го продадат на 50 лева печалба се лъже. Най-малко хората произвеждат.

Никой не мисли, че това нещо освен да се произведе трябва и да се поддържа. В щатите го пускат по-евтино, щото е с 1 година гаранция, ама Гейвропейците казали тук ще е с 2. Ами като е с 2 - на ви такава цена.

Ми няма да си го купя. Всъщност повече от 300 лв. за смартфон не бих дал. Парите над тази граница не ми дават никаква допълнителна функционалност. Имиджа не ме интересува...

Всъщност доста грешиш, но... Имаш правото да си мислиш каквото искаш... Пробвал съм всякакви смартфони с Андроид - от 100лв до 1500лв. Apple устройства не харесвам и не искам, заради излишно (според мен) рестриктивната политика към клиентите на Apple. Последния телефон го купих преди две седмици за 950лв - Note 4. Сравних ги с Note 5 и определено 5-цата не заслужава внимание. Това, което обаче дава Note 4 като (необходима за мен) функционалност го нямат Meizu, Xiaomi, Lenovo, така че нямам особен избор. Да не говорим, че миграцията на повечето неща беше с допиране гръб в гръб с предния ми Samsung... Реално за 20 мин имах почти всичко, което имах в стария телефон с почти нулеви усилия.

А другите смешковци Asus, LG, htc не искам да ги коментирам... Всеки си прави каквото си знае, рине боклук в телефона и после се надяват някой да го купи... Еми... не, благодаря! Най-чистия Андроид е в Nexus серията, но нямам нерви да ползвам гол Андроид... Самсунг достатъчно добре са си свършили работата...

Ситуацията при продуктите на Епъл не е по-различна. Единствената разлика е, че Епъл прибира по-големи печалби, защото цените са значително по-високи.

Просто не си заслужава парите, а и като го изтървеш това стъкло на плочни и нищо няма да остане от него...

Дюд, тук не си прав. Имам Самсунг Ес 6 едж и досега съм го изпускал поне три пъти, от които два поне от метър на плочки, и резултата е незабележимо надраскване по фасадата. Вече година го имам и не е забивал. Единствения му проблем е, че ако си го сложил на 4 Джи, като е слаба връзката се шашка и не иска да ти отвори нета.

Ценовата листа стартира над 1300 лева в България. В по-бедни държави, примерно Щатите, стартира от значително под 1000 лева. Да, някой прави тлъста печалба, ама дали това е Самсунг или нашичките търговци е въпрос с неповишена трудност.

А аз призовавам, всички които искат да печелят като SAMSUNG да почнат и те да купуват части и да сглобяват и по-добри телефони. Писна ми да чета и слушам, как някой изкарва пари, а ние го обявяваме за тарикат!!! Ами направете и вие продукт/и и го продавайте, БЕ!!!!!! Никой не ви спира и за секунда дори.

Ами купувай си многократно оскъпените играчки БЕ!!!!!. Никой не те спира като си паралия и гъзар.

Никъде не пиша, кой е паралия и кой е гъзар!!! Става въпрос, че нашенеца винаги гледа в чуждата копанка, завижда и хули нечии макар и малки постижения, които са отвъд мечтите, личната му действителност и постижения. Все сме най-работливи и умни, а сме все на опашката по всичко погледнато макроикономичестки. Някак понятията за работлив и умен са винаги в обратна пропорционалсност с реалните резултати при нашата нация. Ставаме по-работливи и умни, а живеем в кочинка.

Аз не купувам от българските дилъри на Самсунг. Имам пълното право на наричам нещата с истинските им имена. Когато един наглец е мошеник, монополист и спекулант, аз го наричам такъв. Хората имат право да знаят тази информация и кой колко кожи им съдира от гърба!

Taка се прави бизнес, събираш чарколяци от къде ли не, сглобяваш при другарите в Китай за без пари и дуеш цената колкото зомбито е склонно да плати. Пазарна икономика.

За разлика от Apple обаче Samsung не сглобява премиум телефони в Китай... Телефоните на Samsung се сглобяват в Корея, Виетнам, Чехия (вероятно в бившите заводи на Нокия)... Само най-евтините модели се сглобяват в Китай...

Нима? Аз пък мога със сигурност да твърдя, че 90% от производството и асемблирането на водещите модели на самсунг е в Китай. Корейските заводи произвеждат приоритетно за местния пазар. Заводите на Нокиа, ако са все още собственост на Нокиа, със сигурност не правят нищо за самсунг.