Коментари - Учени от ЦЕРН откриха две нови частици | IT.dir.bg
назад

Учени от ЦЕРН откриха две нови частици

Учени, работещи в един от експериментите на Големия адронен колайдер - детектора LHCb, са открили две нови частици в семейството на барионите, съобщиха от ЦЕРН.

Обратно в новината

Коментари - Учени от ЦЕРН откриха две нови частици | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз да попитам, какво става с пентакварка? Такава комбинация е разрешена от хромодинамиката. Мислех, че ще я напипат преди Хикса, ама на. А, да питам и за кризата със спина на протона? Ваш ://link/2011/05/29/an-interview-with-eliyahu-comay/

а в русия мислят как да продават повече Калашници и Лади :D

На бас че и калашник, и лада си виждал/а само на картинка!

Аз съм от планетата Балдаран Тука всички космически кораби летят с АЛАмезони и Хбариони

Какви блестящи открития, какви чудеса...технологии на вселенско ниво. Но защо примерно САЩ се затрудняват да разработят дори нормално работещ ракетен двигател при толкова напреднали технологии?

Това не е технологи, това е фундаментална наука. Докато и се намери чисто практическо приложение ще мине доста време, ако и се намери. Не всичко на тоя свят е задължително да е материално, за да може Ганьо да го пипне и опита....

А по света, според доклад на ООН, годишно умират стотици хиляди деца от недохранване и/или лоши условия на живот... Явно и те не са разбрали, че не всичко е материално... И стига с тези Ганьовци, измислете нещо друго, че това се изтърка вече...

Тея продължават да си играят с играчки, които не са за тяхната възрастова група! Играчка - плачка е казъл народа....

Ти се благодари, че има хора които си "играят с играчки" защото щеше още да мръзнеш в колибка и да рупаш изсъхнали корени. Как мислиш, че реботи компютърът който ползваш за да обливаш всичко с негативизъм заради жалкият си живот?

Благодарение на тебе ще да е, няма начин да е иначе.

Щом горния кварк вече го виждат чаровен значи вече са употребили домашната

На градус всички свраки са чаровни!

Как можеш да говориш за частици даващи маса на материята, след като въпросните частици съществуват в стабилно състояние по-малко от няколко милисекунди?! Има един интересен факт, който се получава при ускоряването на протони в колайдерите - колкото и голям да е колайдера, въпросните учени никога не са успели да ускорят протони със скорост по-голяма от приблизително 265 хил.км/с.? Друго интересно е, че когато взривят един протон и заснемат "парчетата" му и ги назовават с какви не имена, най-накрая пак се получава пак един протон, но и един електрон...и всички мигат и се маят, как е възможно. Иначе нестабилни и никому ненужни частици могат да си регистрират всеки месец и да си ги кръщават както си искат...важното е да си получават заплатите, иначе трябва да ходят да преподават на студентите, ужас!

По принцип самите частици не се наблюдават, а взаимодействия с фотоплаки и проследяват следи. Нещата са много сложни от една страна, от друга мога да се нагласяват доста добре произволни резултати, така че на практика могат да открият всякакви частици по-голями от електрон. А от протон при разбиване няма как да получат никога протон и електрон. Нещо си пропуснал в това което си чел.

Ако университетските зали са пълни със студенти като теб, ужасът в научните среди е съвсем разбираем ;)

А ти колко време искш да съществуват - докато ги опипаш и разгледаш ли? В 3ти курс се учи за връзката маса-енергия-време - а май и в училище се споменаваше нещо....

Ъ? Адаш, ядрената физика не е за теб, канал Планета и футболът ще са ти по-присърце. Само за твоя информация - енергията, с която в момента работи LHC не може да стъпи и на една милионна от енергията в Слънцето, а то по вселенските мащаби си е една доста мижава звезда.....

Ако им продам кило домашна, ще открият не 2 а поне още 4 частици.

Хмм... Което ме навежда на мисълта дали вече не са си купили кило домашна щом вместо очакваната 1 частица откриват нови 2 ?!

Какво ли не измислят умните глави, когато имат нужда от финансиране...

Умното си е умно - и добре платено. Другите глави ръсят бисери по форумите.

..."две частици на цената на една" - и тук има промоция :-)

обаче учебниците по физика ги правят на парчали всяка година :))) едно време бяха три елементарни частици сега са хиляди а тея дребосъци кварките почти никой не ги е чувал :))) браво

Ех едно време елементарните частици бяха 16, като намериха Хигс бозона станаха 17... всичко останало са производни на тези елементарни частици. Мезони и бариони са изградени от кварки (мезони 2 кварка, бариони 3 кварка) имаш всичко на всичко 6 кварка, освен тях електрон, мюон, тау и прилежащи неутрина, и преносителите на взаимодействие... общо взето това са елементарните частици, и май от времето на Юкава не са се проеняли (с изключение на Хигса, който го откриха преди 3 години май вече стават?) Поздрави и си попогледнете учебника по физика ;),не се е променил много последните 30ина години.. поне в основните концепции.

Знам че светлите умове във форума, които се обиждат като им говориш за битовизми , ще реагират както подобава на моето твърдение, но полза от този адронен колайдер до сега не е доказана. Дори върху сензацията, че е открит бозона на Хигс имаше сянка на съмнение, защото всъщност се оказа че са наблюдавали частица, която би по поведени е параметри би трябвало да съответства на хигс Бозона, въпреки че никой не може да гарантира какви параметри трябва да има тази хипотетична частица. Да те откриват рекомбинанти частици, но какво от това. Тези неща с груба сила не стават и в комбинация с неясна твърде абстрактна теория, шанса да се доближим до истината е минимален. Най-много при по-високи енергии да попаднат в следващото ниво на фракталната структура на вселената, но няма да им стане по-ясно и по-леко от това.

Ако имаше и далечна представа как се мерят последиците от "грубата сила" и как не ни е познат друг начин да имаме какво да измерим в тая връзка нямаше въобще да говориш за "груба" сила.

Имам прекрасна представа. И все пак съм сигурен че от тук насетне повече груба сила няма да донесе нещо принципно ново.

Прави са умовете, светли и тъмни - форумът е "Наука", а не "Битов", "Битовизми" и прочие производни. Излез, нагърби се с научен багаж и ела пак.

Не думай. Аз си мисля че знам добре физиката, но се съобразявам с нивото на форума. Струва ми се че някой хора се взимат много на сериозно като любители на сериозните неща и на науката. Влизат с удоволствие в ролята на критикари на битовизми, защото всички трябва да разберат че са над тези неща. Обаче забравят да се съмняват в постулатите на мейн стрийм интертейтмънта в науката. Сблъсъка на идеи и съмненията в нейните постулати са основата на нейното развитие. .

Аха, фракталната структура на вселената викаш. Я кажи, кога я доказаха, кой я доказа и с какво? И това, че ти не виждаш полза от LHC, не значи, че другите не виждат.

Не може истинските новини на деня да не са на първа страница.. Това е откритие, което ще надживее със столетия 40-те лева пенсия, 20-те лева подкуп и другите битовизми, които наричаме новини.. Срамна история! Ще повярвам, че сме тръгнали по добрия път, когато това стане на първа страница, а се появи раздел Битовизми, в който да влизат 10 човека..

Хехе. 7000000 интересуващи се от кварки, марки и Хигс бозони и само 10 каруцари. Айде няма нужда. Ти се поизхвърли. Все пак и атомните физици трябва да разпускат в някой форум с битовизми щото иначе ще се побъркат от работа.

Веднага напипахте същината на написаното от мен, а? ;))))))))))

абе ти няма ли да спреш да коментираш всичко....и всичко да поставяш под знака на битовизма и хляба. Явно си скучаеш безработен. я влизай в джобс бг да си търсиш

Пенсия е май.

Аз като един интелектуалец тази вечер ще си сипя една ракия и ще пия за двете нови частици. Наздраве!

Музиката на Й.С. Бах е единственото доказателство, че създаването на вселената не може да се разглежда като пълен провал.

Един е Бах и той умря.

Във вселената няма частици. Няма такова нещо като атоми, молекули, кварки, марки др. Просто няма частици. Ама иди им обяснявай на тези физици със 5 цифрени заплати.

А какво има?

Ами във вселената на Кольо сигурно има супа, салата и ракия.

Левитация и бели петна :)

Ма-фи-я, ма-фи-я!

Докато има хора, които вярват в невъзможното и си отдават живота за откриване на нови неща, значи този свят не е създаден напразно.

".... и двете нови частици съдържат чаровен, странен и дънен кварк". Яко "издънени" тия нови частици бе! Я се стегнете! Кинтите ли свършиха след "откриването" на "х-бозата"!?

Веднага ми стана ясно, че повечето коментари ще са от сорта "изхвърляне като чик.я на мокър пясък". Честито на най-бързия !

Ако учените се напънат - може да открият втора мозъчна клетка в главата ти !!!