17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дреме ми, ползвам Linux над 5г.

Ей сега ще си инсталирам Виндовс... даже два пъти. И ще си купя UltraHD камера специално за целта.... хахахаха.

Поне 90% от хората съвсем доброволно споделят информация за себе си в социалните мрежи, но се шашкат от камерата. Точно от камерата информацията е най-безполезна. На всичко отгоре и трудно се обработва автоматично. Трябва да си клиничен случай на мания за величие, за да си мислиш, че лично Бил Гейтс ще те гледа дали си се избръснал сутринта. Интересната информация е друга: - Здравословно състояние - при смяна на здравната каса, новата гледа да не се набута. - Интереси и финансово състояние - рекламодателите дават добри пари за да могат да ти предлагат целенасочена реклама.

Споко, има доста разработчици, които работят над въпроса, как да се обезпаразити един Уиндоус... С малко повечко четене в нета и използване на правилния софтуер, нещата стават приемливи...

Е, сега вече на който не му е ясно, за какво ще се ползва "новата" ОС на малките меки, значи не може да събере дори 2+2... Ами, да вземат и да си я заврат тази ОС, там, където слънце не огрява!

Към Иван. В момента в който споменеш "конзола" губиш 99.99% от хората които таман са се навили да ползват линукс дистрибуция. Една от причините windows да е най-популярната операционна система е че още преди 30 години такива работи като конзола и прочие ги е разкарал за масовата публика. И честно казано незнам защо до сега не се намери дистрибуция която да има грофичен интерфейс на конзолота.

То и на 10ката не можеше да се спират сума неща за слухтене и кражба на данни, но.... лека по лека се оказа, че може. Който плаща-той поръчва музиката.

1984.

Linux Mint е по интерфейс също като Windows. Свободен офис, мултимедия, която отваря всичко и куп други програми. За масовия потребител е чудесен. Инсталациите на нови програми стават чрез прозорци, но може и в конзолата, от команден ред. Дори нищо да не знаеш - командите са дадени в Интернет и могат да се копират. Почти всеки продукт има безплатна версия за Linux. За непрофесионалист, а и не само, Linux е супер. Разрешава пълен контрол над системата. И Свобода! Виж, ако ти трябва нещо професионално като Matlab и др., което го няма за Linux, тогава ще попаднеш в ръчичките на дядо Бил.

Ако беше токолкова добър Минтата нямаше да сме всички с Win. Не става.

Минта е ок, но имаш проблема като при всички Линукси. Няма почти апликации за тях, когато става въпрос за тези работа. Либре офиса не е достатъчен и не работи безпроблемно. Както казах наличието на стотиците различни графични среди на Линукс е проблема. Няма стандарт за разлика от windows или maxOS. към това графичната среда не е оптимизирана за обикновени потребители, които нямат особени познания. И тук идваме до хардуерната поддръжка където Линукс има сериозни проблеми. Драйвери има с отворен код на късмет при по екзотичните лаптопи. Драйвер за контрол на охлаждането на АМД грачната карта... тук ми се плаче направо, въпреки че АМД им даде драйвер с отворен код. Компромиси... От друга страна Майкрософт са на път с политиката си да омажат уиндоуса като се опитват непрекъснато да пробутат някоя апликация на потрбителя. Може би някога Линукса ще бъде приемлива алтернатива, но с много компромиси.

Потребителите определят дали нещо става или не.. Не се ползва -->> не става. Ако се ползваше и драйвери щеше да има и игри.. и софтуер. Това е положението... а и от Линуксите Mint-a е най-скапания.

Отделно, че има сайт като alternative . to и можеш да си избереш поне 5 алтернативни програми на някоя Windows-ка, които пак ще ти вършат работа, а и в някой случаи дори и по-добре

Тия не си извадиха поука от махането на старт менюто. Тоя път май ще се затрият тотално.

Готвят пак някакъв капан. Случайно сензор за пръстови отпечатъци или лична карта няма ли да искат. Много съмнително ми звучи.

Ами изискванията за TMP 2.0, security boot, GTP и UEFI boot за какво са? Да може да има хардуерна защита на лиценза им. Край с нелицензираните копия и нелицензирания софтуер.

Huawei били следели, а?

И да не се изключва! Всичко трябва да се предава в стил - "лайв шоу"! :-)

Ах какви воайори...

Прозорците нищо не могат да искат, те имат да дават.

Чувам, че щял да изисква и Microsoft акаунт. Локалните са чао..

Дедо,пак не си разбрал,само за инсталацията,после можеш пак с локален;)

питайте ни направо колко пъти ви псуваме дневно, ще ви кажем, ако все още не знаете

то ... и ние ще искаме Windows ... ама друг път ;)

Куку-руку е тази статия! И сега всички лаптопи с камери вече са оборудвани с капачка на камерата. Просто за по-приятно усещане на хората, че имат всичко под ръка, Майкрософт ще искат всички производители да монтират и камера. И без това камерата вече е почти без пари за производителя!

И после задължително FaceID или нещо подобно, пък после си дръж капачето затворено. Телефона ми е на стойка и даже внимателно съм насочил предната камера към мен :) :)

То и сега я има тази опция който иска! Даже и онлайн профил искат да ти направят, но като кажеш, че не искаш продължаваш нататък с локален профил всичко си е точно! Единствено искам производителите освен капачки на камерата да монтират и плъзгач (механичен прекъсвач) на микрофона. Това все още не са се сетили, но се надявам в скоро да почнат! За телефоните си е проблем, че там се гони размер, та най-сигурното е да не е постоянно с теб, а само когат ти трябва. Иначе да си стои в някое шкафче!

Аз си имам изолирбанд :). Проблемът е друг - в микрофона. Не, че не може да се изкара от строя, но вече става досадно. Живи и здрави да са от майкрософт. Всеки си прави политиката, но не е лошо по-запознатите потребители да се ориентират към линукс или алтернативни ОС.

Linux не е подходящ за масовия потребител, там все пак трябва да имаш поне бегла представа

Глупости. Слагаш Linuxmint и си свиркаш. Идеален за масовия потребител. Няма всяка седмица по един гигабайт ъпдейти,вграден безплатен офис.....

То щото нямаш смартфон

Новият Windows 11 обаче няма да може да работи на лаптопите без камери. Довиждане на този шпионски софтуер.

Питайте Сноуден защо го изискват.

чак пък Сноудън да питам. .. :)

Питай и Гошо от Почивка също така

а Вики от Мастило да питам ли?