Коментари - Открита е нова съставка на живота на Марс | IT.dir.bg
назад

Открита е нова съставка на живота на Марс

Като използваха инструменти на марсохода "Кюриосити", учени откриха азот - един от главните елементи, нужни за живота, в нитрати на марсианската повърхност.

Обратно в новината

Коментари - Открита е нова съставка на живота на Марс | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това че неща не се изучават в училище не значи абсолютно нищо....

това тука, ми прилича на детската градина на дъщеря ми. за тези които смятат че т.н. наука има знание и сила, нека тогава със своето знание и сила да създаде поне една жива микроскопична, миниатюрна и проста жива клетка, която да може да носи информация за себе си, така надежно съхранена, че след като сама, се репродуцира да прехвърли инфорамицията в новосъздадената клетка, да може да се зарежда от заобикалящата я среда, т. е. да се храни, да е достатъчно устойчива на вънкашните за нея фактори и влияния на заобикалящата я не жива среда. След като направят такава клетка от неживата материя, нека преминат към втори етап много клетки от гореподобната с еднакъв произход, но с различна функция, като всяка една да има информация в себе си за всички клетки, надлежно съхранена и със система за копиране на информацията и възпроизводството и със себеконтрол за грешки и липса на мутации. Като направят това, нека да пробват да направят сбор от клетки с различни фукции, които да мислят и размишляват, които да анализират и преценяват, които да мечтаят и творят, които да комуникират със своите братя и да обменят знания, опит, интереси и т.н.т. Един е живият Бог, Господ Исус Христос, Той единствен жертва Себе Си и чрез кръвта Си ни изкупи от робството на греха "и всеки, който се роди от Дух и вода ще бъде спасен". Покайте се пред Бог, Кръстете се в Исус Христос, чрез пълно потапяне във вода за изчистване на греховете, въз основа на вашата собствена вяра и ще получите тоя дар, Светият Дух, който ще заживее вътре във вас и ще бъдете СВОБОДНИ ОТ ГРЕХА, защото наказанието за греха е смърт, а новородените са преминали от смърт във вечен живот. И тези, които са повярвали, тези знамения ще ги съпровождат: - на болни ще полагат ръце и те ще се изцеляват от всички болести - демони ще изгонват - ако изпият нещо отровно или змия ги ухапе, никак няма да им навреди готови ли сте да видите живия Бог, още сега? Потърсете: Последната Реформация на църквите

астрологията е подразделение на физиката глупако ,религията е подразделение на глупоста,за да даргат в подчинение и невежество глупаците.

По-скоро виждам, че сам си слагаш някакви критерии и съобразно тях решаваш кое и как т.е. нагласяш си фактите. Абсолютно същите методи използват и религиозните догматици. Така че кръгозорът ти е точно толкова ограничен, колкото и техният само, че с обратен знак. Ако следвам твоята логика излиза, че вероучението е наука, защото има държави, където то се изучава като предмет в училищата. Този лично твой критерий е напълно несъстоятелен. Също така всичко, което отказваш да приемеш дори частично го слагаш в кръга на конспиративните теории. Последните имат много ограничен досег с духовните учения. Продължаваш да се изказваш с наложени представи-щампи за неща от които нямаш никакво понятие, тъй като не си прочел нищо за тях - те не те интересуват. Какви претенции може да имаш тогава за твърденията си? Не били давали астрологични прогнози по националната телевизия...това просто не подлежи на коментар. Значи каквото дават по националната телевизия е проверено, може да му се има доверие, а което не го дават е конспирация. :-))) абсурд някакъв. Спирам дотук, не виждам смисъл да продължаваме един и същи спор, който водихме и в другата тема за огромният океан на Марс.

Сериозно ли щеше да се изучава в училище? Няма наука, която да е отхвърлена от официалната наука, и същевременно да се изучава в съвременните училища. Освен това спориш по тема, която не познаваш и използваш наложени представи - щампи. Астрологията няма нищо общо гледане на боб. Поне си прочети в уикипедия какъв е предметът и на изучаване - там също е отхвърлена като наука, но поне са обяснени основните и постулати.

Виждам че в такива спорове редовно се използва едно стандартно банално клише което не е аргумент и поставя науката и вярата в Твореца в две противоположности. Но няма нищо по-далеч от истината и само разкрива суетата и ограниченото мислене на хора изказващи подобни твърдения - последователите на "науката" в днешно време превърнала се анти наука. Изглежда такива хора имат слаби познания по човешка история и са пропуснали да научат, че основата на съвременната наука дала тласък за идустриалното и културно развитие на обществото, както и на социалните подобрения в него се дължат на вярващи християни културни и научни дейци. Благодарени на тях Европа дължеше своя просперитет в икономическо, културно и социално отношение започнал по време на реформацията с Мартин Лутер и други дейци и завършил до преди няколко десетилетия, когато отстъплението от Христовата вяра в обществото започна да връща обществото към мрака на второто средновековие. Учените вярващи в Tвореца имат предимството пред атеистите да не се лутат в абстрактни недоказуеми теории, както правят абстракционистите занаятчии, а се придържат към научната методология и фактите от наблюденията и експериментите. За тях научната етика стои високо над желанието за слава и сензации, типични за учените атеисти, много от които са се превърнали в папагали занаятчии удобни на системата, които са се отказали да мислят критично.

Да, знам, че за тебе не е, но има и други мнения по въпроса.

Гледам по-долу се е разгорял един спор: религия срещу наука, та искам да уточня, за да не се хабите напразно. Под религия не трябва да се има пред вид само Християнството, което има своите големи низини през мракобесната епоха на Средновековието. Религията е по-широко понятие включващо много на брой и различни духовни учения. Някои от тях имат много по-широк мироглед от тесногръдите принципи на Християнството. А под наука не трябва да се има пред вид само и единствено точните науки. Науката също е по-широко понятие включващо освен точните науки, така също и други науки, чийто предмет на изучаване е доста труден за измерване с физични величини, например психология, парапсихология, астрология и т.н. Бог не е задължително някакъв благ старец с дълга бяла брада - строг, но справедлив, а Лукавия не е задължително с рога и копита. Не робувайте на създадените шаблонни образи на ортодоксалната религия и ортодоксалната наука. Това са 2 крайности - и двете недостатъчни да представят идеите на религията и науката в пълнокръвната им цялост.

Тъй, тъй, право думаш. Само че по-долу не говорят за религия, а за господ (не за бог или даже богове) и за светоТО писание. И наистина има и други науки, но единствено физиката от всички има и предсказателна сила. А и когато се каже, че науката буксувала, всички почват да одумват физиката, никой не се и сеща даже за тракологията например. А астрологията е точно толкова наука, колкото и алхимията - с известни уговорки може и да мине за наука.

Наука е всяко познание за околния ни свят, което обогатява представата ни за него и може да бъде доказано пряко чрез материалните методи за измерване на явленията на точната наука и непряко чрез духовните изследвания на различните индивиди и събрани свидетелства за техните преживявания. В този смисъл алхимията не е наука, а понятие. Тя нищо не е доказала до момента. Астрологията за разлика от нея притежава достатъчно натрупан опит през хилядолетната история на няколко човешки цивилизации. Но смятам за безсмислено да влизам в такъв спор. Привържениците на науката под религия винаги имат пред вид Християнството, а спорещите по-долу привърженици на религията показват отявлен религиозен фанатизъм. И двете групи не виждат по-далеч от носа, просто защото отхвърлят по подразбиране тезата на отсрещната страна. Всъщност науката и духовните учения са двете страни на едно цяло, но явно трябва да мине още много време за да се осъзнае това повечето хора. Тъй като не искам да се повтарям - повече написано по темата съм поствал като мнения под статията "На Марс е имало огромен океан" - има линк по горе под настоящата статия.

. . . и новата съставка се казва македонска наденица . . .

ulileeeeiii....tolkova se uspokoih,otpusnah se,jivotat mi otnovo pridobi smisal...azot !!!na mars!!!ami tova e senzaciyata na hilyadoletieto !preobrashtat se vsichki hipotezi za vselenata,i po-konkrektno- za mlechniyat pat !!!

Хаха :D

Поне на половината планети в слъчневата система има азот. А на всеки пазар има плодове и зеленчуци. Но никой не е бил свидетел те сами да са се сготвили на вкусно ястие. Винаги се налага да пипте човешка ръкаи неговият интелект да претвори идеята в реалност. С такива новини просто се поддържат митове. В такива статии никога няма конкретика а само, докатки, хипотези и спекулации, но с постоянството да програмират съзнанието на хората. В действителност познатите ни физични закони не могат да предизвикват порядъка във вселената. Те само го поддържат временно. Вселената е създадена с други действащи закони. Космическият вакуум има структура, която може да се препрограмира локално или глобално и тя е преносната среда и определя взаимодейстието между елементарните частици и електромагнитната енергия.

Пише се доГаДки и очевидно си нямаш и хабер от понятие. Всеки кристал има съвършена подредба, при това изцяло в резултат на познатите ни физични закони. Структурата на Вселената наистина все още не можем да обясним на 100%, но работим активно по въпроса. Малко търпение, моля.

Благодаря за уточнението. Може би желанието ви да намеквате на читателите, че не съм достатъчно образован ви кара да изпадате в ненужни дребнавости, нямащи отношение по темата. Порядъка във всяка една отворена или затворена система е възможен единствено благодарение на идея възникнала в интелект и технология за контролирано използване на материя и енергия с която тази идея става реалност. По отношение на Бог, той може да променя и законите. Вие си работете по въпроса в "научните" институти, които твърдо са върнали в второто средновековие и се занимават предимно със шаманизъм. Досега храните обществото само с модерна митология за което си получавате премиите. Тъмни енергии и материи, невидими черни дупки и измерения, безкрайно еластично пространство. Познавам целият ви псевдо научен арсенал. Невидими физически феномени с които се опитвате да натъкмявате реалността към псевдонаучните теории, които се тиражират в обществото само с единственат цел да го отдалечат от Бог и да го направят толерантно към еззаконието на бедните духом. Да търсиш невидими измислени физически феномени изисква много време - цялото време на вселената. Човек може да се пенсионира докато търси такива несъществуващи феномени. И понеже е сладка работа съпротивата срещу истината е голяма в научните среди.

Колкомилярда години да почакаме? Наглостта и безочието научените минава всякакви граници! Вие не знаете какво има в най-близката локва тръгнали сте на Марс да излседвате и да търсите живот! А иначе жените имат право на аборт или съзнателно унищожаване на човешки живот!!!

След като разкри плана на Лукавия, дай някакво инфо за тия "различни" закони във Вселената. Някаква формулка, проучване, експеримент... стига с тия догадки :)

Щом го пишеш с главна буква явно ти е много скъп? А да те питам ако имаш всичките възможни формули и закони за какво ще ги ползваш? Да демонстрираш че си като Бог ли? Сега ще ти кажа нещо много интересно! Лукавия стана дявол от най-светлия ангел в момента в който си помисли че може да е като Бога! И това е първородния грях, да ти хрумне че си като него и ти сам можеш да решаваш кое е правилно и кое не. И така се пръкват фашизма и комунизма които решават кое и как трябва да се прави и че няма Бог. Като всичко това се основава на хуманизъм и човшка философия. Ако нещо не ти харесва в света към днешна дата спокойно можеш да обвиниш себе си! Бог няма нищо общо с начина по който живеем сега но все пак ни даде изходен път. Ако имаш разум ще търсиш изход и ще учиш Словото Му. Ако не си отиваш при бащата на лъжата.

Ако чакаме НАСА да ни разкрие цялата истина, трябва да живеем 300 години...на час по лъжичка и по-малко...

иначе и на замята има бактерии които си спокоино зивеят вав 100% чисти метанови езера и умират при наличие на кислород.. такаче зивот мозем да намерим почти на всякаде ама и никае :д просто исках да напиша едно много по обиективно нещо от което си написал ти, прощаваи не само за това ама и за моя блгарски.. несум го учил нито вав училисте нито имам блгарска клавятура..

...е, то науката я обърнаха на сензации....едно време първо беше науката, после сензациите, а днес е обратното, уви.И какво като открили азот??? това въобще не е доказателство че дори преди милиарди години е имало живот и живи организми там. Да, азотът е основна съставка, но си трябва и кислородец. В земната атмосфера - 78% азот, но и 20% кислород. На втория по големина спътник в нашата система, Титан, атмосферата съдържа 95% азот. Останалото е метан. Метанови езера и дори метанов океан.Метанов дъждец.живот - 0. Така че азотът не е фактор за "живота на Марс".Реките и моретата в далечното минало едва ли са били като земната вода. Марсианската "вода" е съдържала въглероден двуокис, който вероятно след катаклизъм се е изпарил - част в атмосферата, по-голяма част в космоса , а една част се е отложила в почвата и най-вече в полярните шапки - сух лед от въглероден диоксид. В марсианската атмосфера, водата такава, каквато е на земята - /водород и кислород/ е едва...0,3%. Останалото е въглероден диоксид.В замръзналия лед на полюсите няма водород, те са от въглероден диоксид.Което значи - реките на Марс в древността са били от течна субстанция, предимно съдържаща въгл.диоксид, но не и от "земна вода".Просто е имало по-голямо атм.налягане, за да бъде в течно състояние въгл.диоксид.Но после нещо става.какво точно - може само да се предполага.Сблъсък с друго тяло?? Промяна на магнитната ос?...кой знае....Не ми е известно досега на Марс да са открили ...водород, освен нищожни количества в и без това рядката атмосфера...

Цитат от Уикипедия: "More than five million cubic kilometers of ice have been identified at or near the surface of modern Mars, enough to cover the whole planet to a depth of 35 meters." Статията е за ВОДЕН лед. Посочени са източници, ако се интересуваш.

...хм, интересувам се разбира се, но отдавна не влизам в уикипедия. Да, знам че сега били "открили" области със замръзнала "вода" в близост до полюсите.Има обаче едно "но" - това го пишат журналисти в разни статии и в уикипедия. Вземи и намери сериозни доклади или статии в научни списания. Марс се изследва от десетилетия - досега няма намерен водород в почвата или в леда. А той е основна част не само за живот, но и съставна част на "нашата" вода. На Марс е текла "вода", само че по-различна. От статиите на журналистите излиза, че ако отидеш днес на Марс, отчупваш си парче лед замръзнала "вода", слагаш го в газеничето и си правиш...чай: ))..както казах - евтини сензации.

е почти го написа правилно.. накои мозе да си мисли че твоите предубезденя са истина.. има самоче доказателство че нее бил течен диохид ама вода.. поне това което е направило старите корита.. много лесно мозеш да си напривеш течен диохид/1823 го направи прв фарадаъ/ и да го поставиш вав пясак или много подобен пясак които е на марс и да слозиш суштото количество вода и да видиш какав тип дири в пясака ще ти направи.. това са го правили още през 80-90 години когато са доказали че е била вода.. това само по себеси което написах неоспорва това че леда в сегашня вид на полусите е от диохид или че поголамата част вав атмосферата е диохид на марс.. главното доказателство за зивот, които мозе да е на марс и сега е наличието на метан.. вярно е че го е само 10,5 ппб - наи малката част от всичките саставкъ на атмосферата.. и какво е интересно на метана? ами това че че ако се складира идеално моъе да издарзи наи много 2-3 столетя.. по принцип на марс бъ трябвало да го нема за не повече от 50 години ако несе доплва от накаде.. и от каде мозе да се появи този метан? или от вулканичен произход - само дето на марс които доста подробно се следи от 100 години не е имало достатачно голамо избухване зада мозе да оправдае и тези малки нива -защото не е имало никакаво избухване на вулкан.. или като друга се проиъвезда от зиви сащества.. или на марс протичат такиви хемически реакции които несме виздали на земята -много малко вероятно но и това мозе да се вземе на предвид :д и пак неказвам че на титан кипи от зивот.. там е по скоро от сврх вулканично естество.. но титан е много малко изследван обект които немозеш да го следиш еи така сус лубителски телескоп..

И каква е тя тая съставка? Гроздова или сливова?

Чакай да позная съставката е ..................... ракия....

Кой и как снима работещия "Кюриосити" отстрани? Ако има някъде статия по въпроса, дайте, моля, ключов израз към нея.

nobody

google it: "nasa explains curioisty self portraits"

Благодаря!

Абе чак "съставка на живот". Журналистите по-внимателно с термините. Азота е просто газ необходим за организмите, в никакъв слуай не е съставка на живот.

Два марсохода ли има на Марс ;) единия прави изследвания другия го снима ;) Браво :) !!! ?

Само най тъпите не разбраха, че Първо: има два малсохода - Опортюните и Кюриосити (третия Спирит спира да работи през 2010). Второ: Кюриосити си прави сам снимките и после от комбинация на наколко се прави снимка за медиите. Трето: тази снимка я пускат при всяка новина. Но не очаквам да разбереш пак тези неща защото си от мега тъпите путлерасти.

спирит да работи, спирта ли му свърши? Опортюнити пък не си прави сам снимките , да ти кажа. Според тебе за едни снимки трябва милиони деца в Африка да умират от глад- какъв Марс да си оправят самолетите поне..

Още един, на който постоянно му се привиждат някакви путлеристи. Лекувай се! Може би още има надежда.

1974 г. Съветският космически апарат Марс-6 е спуснат успешно на повърхността на Марс. През 1974 г. съветският космически апарат "Марс-6" е спуснат успешно на повърхността на Марс. За пръв път са извършени непосредствени изследвания на състава и структурата на повърхността на Червената планета.

1974 г. Съветският космически апарат Марс-6 е спуснат успешно на повърхността на Марс.

Контактът със спускаемият модул е изгубен в 09:11:05 UT в директна близост до повърхността, вероятно поради запалила се спомагателна ракета или когато удря повърхността с приблизителна скорост от 61 m/s.

А ние тука гледаме краставиците и марулите от пазара да са с по-ниско съдържание на нитрати.

белиш краставиците нитрати няма, нитратите са в кората. Ама те не са открили краставици там май?Разбрах че руски танк открили и немска каска от 40-те години.

Открили са древна македонска летяща чиния - катастрофирала е заради неизправност. Останалите здрави са колонизирали Земята.