Колко е опасно да се говори с гласови асистенти - това разказа ръководителят на екипа за разработка на месинджъра Gem4me Вахе Закарян, цитиран от агенция Prime, предава technews.bg.

Експертът обърна внимание на факта, че гласовият асистент слуша собственика си дори и в неактивен режим. Така е, за да не пропусне момента, в който ще бъде "повикан", отбелязва Pledgetimes.

Затова, казва Закарян, не трябва да обсъждате пред него личния си живот, финансови проблеми и здравословни проблеми. Освен това не трябва да обсъждате с асистента въпроси, при които "цената на грешката може да е твърде висока".

Закарян припомни, че доскоро ИТ гигантите, доставящи гласовите услуги, записваха всички разговори и ги изпращаха за дешифриране, твърдейки, че дейността е безопасна, а разговорите са деперсонализирани, но "колко вярно е това - е въпрос, на който никога няма да разберем отговора".

За да деактивирате гласовия асистент, трябва да отмените предаването на гласови данни в настройките на приложението. Остава обаче рискът устройството да попадне в ръцете на нарушители, които използват лични данни.

Преди това учени и експерти са провеждали изследвания за неприкосновеността на личния живот на интелигентните домакински уреди. Списъкът с потенциални "шпиони" включва още Wi-Fi рутери и точки за достъп, домакински кухненски уреди с интернет връзка: хладилници, кафеварки, мултикукъри, фурни, роботизирани прахосмукачки, гласови асистенти или интелигентни високоговорители и др.