Наскоро бе показано новото поколение MacBook Pro 13 с цена, характерна за Apple. Моделът бе приет доста добре от феновете на марката, като разбира се не липсваха традиционните дискусии за високата цена и не достатъчно голяма производителност.

Последните тестове на PC World обаче показват, че новите лаптопи на Apple наистина не са достатъчно производителни. Специалисти установяват, че най-добрият лаптоп на компанията от Купертино е на едно ниво и дори изостава от бюджетния Acer Swift 3, който е около три пъти по-евтин.

А моделът на тайвнския производител не е за пренебрегване и може да се похвали с най-новия процесор от AMD - Ryzen 7 4700U. Същевременно MacBook Pro 13 не отстъпва - последното поколение Intel Core i5-1038NG7. В останало отношение компютрите са общо взето идентични.

MacBook Pro 13 и Acer Swift използват еднаква LPDDR4X/3733 оперативна памет (но с различен капацитет), както и 512GB SSD NVMe диск. Разликата обаче идва от другите оптимизации и температурата, на която работят двете устройства, поне според специалистите.

Acer Swift 3 се преборва в повечето отделни бенчаркове. Впечатляващо е съотношението във видео картите, където производителността на AMD Radeon Graphics ускорителя надминава с много чипът, използван от Apple.

В заключение специалистите твърдят, че разликата в производителността на двете машини може да се дължи и на софтуера, въпреки че MacOS се слави като една от най-добре оптимизираните операционни системи.

Очевидно тук нещата не са розови и преди моделът да се появи масово на пазара е добре тези детайли да бъдат оправени, за да заслужава той наистина високата си цена.