Пускането на първото официално обявено сгъваемо смартфон устройство на пазара не мина без перипетии. Samsung Galaxy Fold трябваше да се появи още в началото на годината, но след като апаратите започнаха да се чупят в ръцете на редица журналисти, които ги бяха получили преди премиерата, компанията реши да отложи пазарния дебют на устройството, докато не се увери, че то е достатъчно здраво.

Чакането приключи на IFA в началото на септември, когато моделът, струващ 2000 долара, бе обявен отново за пазара. Вече може да се намери в Южна Корея и Великобритания, а от днес започва да се продава и в САЩ. Той вече идва със специален стъклен протектор и допълнителни инструкции, които притежателите му трябва да прочетат, преди да започнат да го използват.

В четвъртък обаче един от журналистите, получил го по-рано за тест, Браян Хетър от TechChrunch, сподели, че след около 27 часа използване на неговия сгъваем телефон в средата на екрана се е появил белег с големина от около сантиметър.

Технологичният редактор споделя, че не е оказвал никакъв натиск над устройството, не го е изпускал или правил нещо, което би могло да му навреди. От своя страна доста по-бързо от първия път Samsung обявиха, че ще разследват специално случая, но отново препоръчват на всички, закупили телефона, да прочетат внимателно инструкциите и да внимават с ползването му, защото той е "по-деликатен" от останалите смартфони.

В опит да преборят проблемите със скъпото устройство, Samsung стартират специална услуга Galaxy Fold Premier, в която собствениците му могат по всяко време да се допитат за начина, по който се ползва той. Освен това от корейската компания отбелязват, че в момента вече са продадени няколко хиляди устройства и други подобни проблеми няма.