В България едва ли има апартамент без телевизор. Разположен най-често в хола, независимо дали е в центъра на стаята или до стената, той от десетилетия е събирателна точка у дома. На него гледаме любимите си предавания и спортни мачове. Понякога дори го свързваме с компютъра и се наслаждаваме на любими филми.

Въпреки това, в повечето случаи телевизорът е изключен. Изведнъж централното място в стаята е заето от една черна кутия.

През последната година се наложи да останем за по-дълго в домовете си. Мнозина работни дейности преминаха частично или изцяло към работа от вкъщи. А това доведе до поредния етап в еволюцията на телевизионните устройства и начина, по който ги ползваме.

Новото начало

През последните 15 години глобалният лидер при телевизорите е Samsung. Съвсем логично южнокорейската компания бе първата, която разбра, че е време за съществени промени на пазара.

От компанията разпознаха, че ролята на телевизора започва да се променя, той трябва да може да служи за работа, да е по-интерактивен, да става за по-динамични забавления, свързването му с различни устройства да е възможна без превръщането на стаята в "джунгла от кабели".

Появата на The Sero, The Frame и The Serif бе ключово за индустрията събитие. Трите телевизора предложиха много повече от това, с което бяхме свикнали.

The Frame ни впечатли с дизайнерски вид и рамка, която може да се персонализира. Когато устройството не работи, то може да показва картини от най-добрите световни галерии и да трансформира напълно хола.

Samsung The Frame

Снимка: Samsung

Дизайнът на The Serif е толкова иновативен, че телевизорът изглежда добре дори, погледнат отзад - т.нар. 360-градусов дизайн. The Sero пък е първият телевизор с въртящ се екран, който може да преминава от хоризонтален във вертикален режим. Последният е еднакво добър и удобен както за програмисти, така и за скролване из социалните мрежи. През 2020 г. Samsung представи The Sero, The Frame и The Serif на българския пазар.

Разпознавайки правилно, че телевизорът вече не служи само за пасивно забавление, от Samsung направиха устройствата още по-удобни за работа - програмиране, уеб дизайн и провеждане на видео конференции. Едновременно с това моделите са много по-лесни за свързване. Подходящи са за всякакви аудиовизуални развлечения - филми, проследяване на спортни срещи и гейминг.

Технологична революция

Започнатите през 2020 година промени, продължават и през настоящата 2021 г. Преди броени дни Samsung представи пред българската аудитория технологията Neo QLED, комбинираща в едно матрица от ново поколение и изкуствен интелект.

В основата на Neo QLED стоят Quantum Mini LED подсветка, която се контролира от Quantum Matrix Technology и оптимизирания процесор Neo Quantum.

Квантовата технология на матрицата премахва ореолите около светлите обекти на тъмен фон (т.нар. blooming) чрез прецизно предаване на белия и черния цвят благодарение на иновативните миниатюрни светодиоди Quantum Mini. Прецизният контрол върху светлината, излъчвана от подсветката на телевизора, гарантира страхотен детайл, както в най-тъмните, така и в най-светлите сцени.

Samsung QN900A

Снимка: Samsung

Квантовият процесор на телевизора Neo Quantum може да мащабира съдържанието до 8К, като за целта използва изкуствен интелект и deep-learning. Процесорът оптимизира предаването на съдържание сцена по сцена, за да подобри качеството на картината. Разликата е доста значителна. Алгоритмите изчистват образа, премахват размазани пиксели и правят кадрите много по-бистри и детайлни.

Напълно естествено, Quantum Dot технологията е съществена част от Neo QLED. Тя се основава на квантови точки с наноразмер, които излъчват изключително прецизно светлина. Крайният резултат е 100% обем на цветовете на всичко, което гледаш, дори и в най-светлите сцени.

Технологията Quantum HDR осигурява превъзходно визуализиране на черните и светлите нюанси, така че да видиш всеки детайл, който не бива да пропускаш.

Samsung QN85A

Снимка: Samsung

Моделите са снабдени и с антирефлекснa технология, която не позволява на яркото слънце да осуети гледането на обедния мача или отраженията на лампите да съсипят вечерния филм. Технологията намалява разсейването от светлинни отражения, без значение от ъгъла на гледане.

В този ред на мисли екраните са с Wide Viewing Angle. Широкият зрителен ъгъл позволява да се насладите на точните цветове от различни ъгли с по-малко изкривяване.

От Samsung са помислили и за звука. Макар телевизорът да представлява един тънък екран, то в него са интегрирани колони с мощни озвучителни тела и бас. Технологията Object Tracking Sound позволява 3D звук, който следи обектите на екрана, от които идва звукът.

Технологията SpaceFit Sound позволява да запазите пълните характеристики на звука, дори да сте залепили телевизора плътно до стената. Active Voice Amplifier подчертава гласовете в сцената, така че зрителите да чуват диалога по-ясно.

Дизайн

Технологичната революция на Samsung позволява създаването на изключително тънък телевизор с безрамков дизайн.

Устройствата с Neo QLED технологията са с най-тънкия профил, правен някога.

Neo QLED телевизорите на Samsung са най-тънките на пазара

Снимка: Samsung

С черни, почти незабележими ъгли, безкрайният екран заема 99% от целия телевизор. Този факт не само добавя ново ниво на увлекателност и реализъм, но и допринася за трансформирането на устройството в нещо много повече от черна кутия.

Телевизорите с Neo QLED на Samsung се вписват добре във всеки интериор. Когато не ги ползвате като телевизор, благодарение на т.нар. Ambiente Mode може да ги трансформирате в перфектно аудиовизуално допълнение на пространството.

Свързаност

Новите устройства на Samsung се свързват изключително лесно с останалите джаджи в дома ви.

Връзката с компютъра става изключително лесно и без да превръщате хола си в "джунгла от кабели".

Всъщност необходимостта от кабелите се минимизира благодарение на подвижния модул One Connect. Новата му версия е по-тънка и той може да се прикрепи към гърба на телевизора или да стои отстрани без да заема много място.

Новите Neo QLED телевизори са с безрамков дизайн

Снимка: Samsung

За да свържете телефона си с телевизора, е достатъчно само да докоснете двете устройства. Така можете да слушате плейлистата си от смартфона на колоните от телевизора или пък да ползвате екрана, за да разглеждате онлайн съдържание.

Ако търсите по-моно звуково изживяване, то връзката със саундбар също е пренесена на ново ниво. Технологията Q-Symphony осигурява уникален синхрон между високоговорителите на телевизора и саундбара, които заедно създават по-добър съраунд ефект.

Работа, забавление и здраве

Всички описани по-горе технологии поставиха началото на нова епоха, в която телевизорът определено не предлага единствено пасивни забавления.

С него може да провеждате конферентни разговори или да го ползвате за работен екран. Мнозина програмисти, уеб дизайнери, дигитални художници и създатели на съдържание оценяват високо възможността да могат да работят на екран с размери над 55 инча.

Neo QLED автоматично разпознава домашния компютър, като благодарение на това може да започнете да работите още с пускането на телевизора.

Samsung QN800A

Снимка: Samsung

Помислено е и за хората, чиято професия изисква провеждането на ежедневни онлайн конференции и разговори. Телевизорите с Neo QLED разполагат с приложението Google Duo. Само с натискането на един бутон от дистанционното може веднага да започнете видеоразговор.

И докато денят е за работа, то вечерта е за забавления. А тук филмите далеч не са единствената опция.

Със съотношения на екрана от 21:9 и 32:9 имате допълнителна видима област, която дава предимство в доста игри. Технологията AMD FreeSync Premium Pro се грижи за това да няма лагване и накъсване на картината.

Екранното меню Game Bar позволява настройки в реално време на различни параметри като съотношение на екрана, проверки за забавяне на входящия сигнал, FPS, HDR, настройки за безжичен хедсет и други.

Характеристиките на телевизора го правят идеален и за е-спорт. Истината е, че благодарение на иновативната матрица може да почувствате истинско потапяне в геймплея по невиждан досега начин.

Как да трансформирате хола си

Новите Neo QLED устройства на Samsung вече се предлагат на пазара. Гамата включва както 4К, така и 8К телевизори. Ето кои са те:

QN85 е входящият модел в Neo QLED гамата на Samsung. Той предлага дисплей с диагонал от 55, 65, 75 или 85 инча. По-нагоре откриваме QN90, който се предлага в размери от 50, 55, 65, 75, 85 инча. Моделът QN95 е последният от гамата, който предлага 4К резолюция, като големината му е 55, 65, 75 и 85 инча.

8К телевизорите QN800 и QN900 са с големина от 65, 75 и 85 инча. Именно при тях може си проличават възможностите на процесора и изкуствения интелект, които могат да превърнат всеки един кадър в истински 8К пир за очите.

Благодарение на Samsung Neo QLED, телевизорите вече могат да се използват за множество и най-различни дейности, а ние казваме "сбогом" на представата си за "черна кутия". Ако направите предварителна поръчка на Neo QLED до 26 март, ще получите своя телевизор в комплект със саундбар.


Материалът съдържа продуктово позициониране.