Мнозина се питат какво е бъдещето на персоналните устройства след смартфоните. Е, Xiaomi вече има концепция за ново устройство, което може да замени популярните днес умни телефони, предава technews.bg.

Китайската компания представи първите си умни очила, няколко дни след като Facebook, в сътрудничество с Ray-Ban, демонстрира подобен продукт - Ray-Ban Stories. Смарт очилата на Xiaomi все още са само концепция, но с ясна търговска перспектива.

Вижте как ще изглеждат смарт очилата на Xiaomi >> >> >>

Новата джаджа прилича на обикновени очила и е много лека - само 51 грама, разкри китайският източник IT Home. Но в това устройство има четириядрен процесор, батерия, Wi-Fi и Bluetooth адаптери, чифт камери, както и 497 различни сензора и други модули.

В основата на екрана е миниатюрен MicroLED панел с диагонал само 0,13 инча. Подобно устройство в крайна сметка може да замени смартфона или поне смартчасовника.

Xiaomi се опитва да направи смарт очилата по-интелигентни от днешните умни часовници. Сдвоени със смартфон, те няма да показват всички известия от него, а само най-важните. Информацията на екрана ще се показва автоматично в зависимост от ситуацията, но дори и тук приоритетът се дава само на най-необходимите данни в момента.

Очилата поддържат навигация и могат сами да инициират и приемат повиквания (за целта имат вградени микрофони и високоговорител), а също така разполагат с памет за съхраняване на снимки от вградената камера. Една от важните функции е гласово активираният превод в реално време.

Xiaomi не казва кога ще пусне сериен продукт с иновативната концепция, но може да се предполага, че ентусиастите няма да чакат дълго да видят наследника на смартфона.