Има нещо зловещо магично в топлите, почти залезни тонове на ядрения взрив. За щастие никой от нас не е виждал на живо, тези изкуствени "залези", камо ли пък да е отговорен за тяхната употреба.

Вижте магията на ядрени взривове >> >> >>Ако във вас обаче дреме спящ мегаломан с атомни амбиции, то много по-безопасен начин за тяхното задоволяване е не да развивате своя ядрена програма, а да изпробвате унищожителните си умения и капацитет в някои култови компютърни игри.

Преди известно време, всяка себеуважаваща се стратегия разполагаше с атомна бомба, като своето най-върхово супероръжие. Днес RTS жанрът е в сериозен колапс, но "ядрената щафета" се поема от други по-екшън ориентирани заглавия.

Ето кои са най-добрите игри, позволяващи ви да използвате атомна бомба:

1. Red Alert 2
Започваме от тази култова стратегия, не защото тя първа предлага опцията да "пуснете" атомната бомба - това го има и в Red Alert 1. Не, играта е на първо място заради своя приятен хумор, изключително добър и разнообразен геймплей, уникални видеа и... може би първото показване не само на унищожителния капацитет на атомната бомба, но и на нейните радиационни последствия.


2. Generals

Може да е пристрастно да нараждаме две C&C игри на челната позиция, но когато става дума за ядрени взривове, те просто са много добри. И тук, както и в Red Alert, атомната бомба има и радиация. 3D графиката обаче прави нещата наистина по-мащабни. Освен това... колко игри са предсказали появата на ИДИЛ - при това над 10 години преди раждането на тази терористична организация?


3. World in Conflict

Повалените дървета, разрушените квартали, кретерът и гайгеровото пръщене в него - World in Conflict може би пресъздава най-точно ефектите от използването на една тактическа атомна бомба с изключително малка мощност, който въпреки това е по-смъртоносна от всички конвенционални оръжия.


4. Fallout 3
Първият град, до който отивате, след като избягате от вашия бункер е Мегатон. Градът е наречен на неизбухналата водородна бомба, около която е построен. Ако не ви пука за човешките животи, нямате против да изпълнявате желанията на мистериозни, олигархично изглеждащи хора и най-важното - искате да видите мащабна ядрена експлозия, то може да взривите неизбухналата бомба, обричайки жителите на Мегатон на бърза, а в някои случаи и на мъчителна смърт. В края на играта дори баща ви прощава, че се унищожили цял град - все пак сте му син.


5. Fallout 4

Ядреният катапулт е сравнително трудно за откриване оръжие, което "мята" тактически атомни бомби. Взривовете са добре направени, макар че мащабът им не може да се сравнява с гибелта на Мегатон от Fallout 3.


6. Rise of Nations
Какво е нация без атомна бомба? Със сигурност не е независима суперсила - ето какво. В стратегията на Microsoft имате рядката възможност да поемете развитието на някоя нация от самите зори на цивилизацията, да я изведете през средновековието, ренесанса, просвещението, за да стигнете накрая до финалната си цел - притежанието на цяла дузина силози, пълни с ядрени балистични ракети. Трябва обаче да внимавате с употребата им, защото накрая вместо да победите, може да предизвикате апокалипсис.


7. Darkest Hour: A Hearts of Iron Game
Paradox са безспорните царе на гран стратегиите, а Darkest Hour е най-добрата им игра, развиваща се в периода около Втората световна война. Ако имате достатъчно търпение и усърдно развивате ядрените си технологии, то в края на 1944 г. или началото на 1945г. Ще имате атомна бомба. По-интересна обаче е водородната бомба, с която може да сривате до основи всяка избрана от вас провинция - дори и най-мощната индустриална държава ще се превърне в джудже, ако ударите основните й икономически центрове. По-задната позиция на играта се дължи единствено на по-малкия размер на анимацията от ядрения взрив. Геймплеят обаче заслужава да е в Топ 3 на всяка класация за исторически стратегии от времето на ВСВ.


8. Civilization 6

И докато говорим за гранд стратегии, няма как да не се сетим за Цивилизациите. Те са едни от най-мащабните и добри походови стратегии създавани някога. От своя страна, ядрените взривове в Civilization 6 не просто изглеждат много красиво, но са и наистина ефективни.


9. Planetary Annihilation

Поставяме тази игра малко по-назад, заради факта, че е по-добре да си я купите и че няма особено добре развита история. Въпреки това тя предлага нещо уникално - вместо да строите базата си на една плоска карта, то може да разгърнете стратегическите си способности на няколко сферични планети. Музиката в играта и нейната графика са много приятни - това инди заглавия се оказа свеж полъх в застоялия свят на стратегиите. Освен всичко друго в Planetary Annihilation може да изстрелвате и ядрени ракети - гледката е много приятна.


10. Starcraft 2
Атомните бомби никога не са били във фокуса на Starcraft. Това важи и за Starcraft 2. Въпреки това те присъстват в играта, а ефектът им не е за подценяване.


И тъй като това не е изчерпателният списък на игрите, в които може да "нюкнете" опонента си, то ще завършим с няколко почетни допълнения, които поради една или друга причина са извън нашия Топ 10.

Това са: Earth 2150, Act of Aggression, Supreme Commander 1, DEFCON, Empire Earth, Turok 1, Mercenaries 2, Shadow President, Command & Conquer Renegade, различни модове за Crisis и др.