Бившият сценарист на Valve Марк Лейдлоу, отговорен за сюжетите на хита Half-Life 2 и последвалите продължения, изненадващо постна фикционално писмо в своя сайт, съдържащо „хипотетичен“ сюжет на трети епизод, съобщава Kaldata.

Цялата страница на Лейдлоу спря да отговаря след включването на множеството фенове, интересуващи се от писмото. Не е ясно дали сюжетът е разработван във Valve преди 2016-та година и дали това е просто „мечта“, но той адресира главните точки на интерес в потенциална трета част. Накратко писмото гласи:

Гордън и Аликс заминават за Антарктика, където е и Бореалис, проучвателният кораб, споменат в края на Епизод 2. Те са простреляни близо до него и научават, че корабът е превърнат в огромна база на Комбината, като Бореалис периодично проявява присъствието си.

След среща с Др. Брийн, чието съзнание е трансплантирано в тяло на извънземен плужек, за да избегне смъртта на човешкото му тяло от епизод 2, Гордън, Аликс и Др. Мосмън (спасена от затвора на Комбината) успяват да активират кораба. Докато пътуват във времето и пространството, те виждат неща като Седемчасовата война, извънземни светове, превзети от Комбината и дори произхода на кораба от Aperture.

След спор за това какво да правят с кораба (Мосмън иска да го задържи, а Аликс да го унищожи по желание на баща си) Аликс убива Мосмън и с Гордън пристъпват към план да вкарат кораба в сърцето на „Инвазията“ на Комбината. Преди да ударят, G-мен се появява, говори с Аликс и двамата изчезват, оставяйки Гордън сам на самоубийствена мисия. Малко преди да удари целта, Вортигонтите отварят портал и спасяват Гордън, и той се оказва на бряг, несигурен в кое време е и дали войната с Комбината е приключила…

Така завършва всичко, с последните изречения на Фриймън: „Това е моят последен епизод.


Можете да прочетете писмото за Half Life 3 оттук.