Популярността на гласовите асистенти става все по-голяма и те навлизат в много устройства. Включително и в тези на конкурентите. Последният пример за това е новото партньорство между Google и Microsoft, което включва поддръжка на Google Assistant в Xbox One, съобщава The Verge.

Гласовият асистент ще може да се използва за пускане на игри и приложения, включване и изключване на самата конзола и др. Ще има и възможност за гласови команди за пускане на видео, спирането му на пуза и др.

За сега Google Assistant за Xbox One ще е бета версия. Асистентът няма да работи в самия Xbox, а ще е нужно устройство като смартфон или умен говорител, който поддържа Google Assistant. Именно то ще получава командите и ще ги препраща към Xbox.

Потребителите ще могат да дадат име на конзолата в Assistant, за да може приложението да знае кои команди са за него. Публичната бета версия тръгва постепенно през следващите седмици. Нужно е и потребителят да се присъедини към специална група на Google, за да получи достъп до функцията. Пълното описание как ще работи новото сътрудничество има тук.