Експертът по дигитални престъпления Иса Али призова журналистите да възприемат изкуствения интелект (ИИ), за да бъдат по-ефективни в медиите, предаде нигерийската новинарска агенция НАН, цитирана от БТА.

Али даде този съвет по време на разговор с журналисти след еднодневно обучение за организации на гражданското общество и журналисти.

Обучението на тема "Ефективно използване на социалните медии" беше организирано от "Stallion Times Media", съвместно с фондация "Макартър" в град Локоджа.

Али, който е научен работник, подчерта необходимостта да се изучава изкуствения интелект, особено що се отнася до журналистиката. Той заяви, че познаването на ИИ ще им даде предимство в платформите на социалните медии.

Според него най-добрият начин да бъдеш професионален журналист е да научиш повече за ИИ, тъй като той остава голямо предизвикателство. "Вече има софтуер, който можете да използвате за създаване на радио или телевизионна станция, както и на онлайн вестници", каза Иса Али.

"Вие просто ще зададете всички параметри, след което ще се приберете вкъщи и ще заспите, а изкуственият интелект чрез алгоритъм за оперативен интелект ще работи сам", обясни експертът.

"Той ще излъчва новини, без да има никой в студиото, а също така ще пише и публикува новини. Това ще бъде основното предизвикателство за журналистите", допълни той.

Али отбеляза, че фалшивите новини се разпространяват бързо в социалните медии, защото професионалните журналисти са изостанали, когато става въпрос за генериране на новини за разпространение.

"Когато има история и тя идва от източник, който е по-достоверен, тя генерира по-голям трафик, защото човекът, който е публикувал пръв, ще има повече последователи", посочи той.

"Така че журналистите в Коги трябва да си стъпят на краката и да бъдат на първа линия за новините в щата, а дори и извън него", казва Али.

Той призова професионалните журналисти да използват възможността за обучение, като публикуват точни, справедливи и балансирани истории за удовлетворение на населението.

Ученият призова професионалните журналисти да проявяват висок морален кодекс, като поддържат прозрачност, посочват авторство, проверяват фактите и оттеглят или коригират истории, за които е установено, че са неверни.

Исиаку Ахмед, координатор на проекта в "Stallion Times", заяви, че работата на организациите на гражданското общество и журналистиката се припокриват.

Той призова журналистите и организациите на гражданското общество да си сътрудничат и да използват потенциала на социалните медии за постигане на общите цели.

"Като журналисти, използването на силата на социалните медии е от съществено значение за проучване на по-широка аудитория и поддържане на връзка с читателите. Това обучение ще даде на участниците основни знания и умения за ориентиране в пейзажа на социалните медии", каза Ахмед.