Това станало след обработка на данните, получени при преминаването на космическото тяло на 14,46 млн. км. от планетата ни на 9 януари. "Шансовете да има сблъсък са по-малки от 1 към един милион, така че на практика изключваме възможността от "Апофис" да се удари в Земята", заяви Дон Йеоманс, шеф в лаборатория на НАСА, следяща космически обекти, минаващи близо до планетата ни.

Първоначално учените смятаха, че когато на 13 април 2029 г. астероидът мине покрай Земята на около 36 000 км., той може да промени траекторията си и да се стигне до сблъсък при следващото навестяване на планетата ни през 2036 г. Сега опасността е отхвърлена, твърдят специалистите.

Астероидът "Апофис" (2004 MN4) беше открит през 2004 г. и е кръстен на египетския бог на смъртта и хаоса. Космическото тяло привлече вниманието на учените, тъй като е единствената сериозна заплаха от космоса за Земята.

Същевременно стана ясно, че "Апофис" е с 20 на сто по-голям диаметър, отколкото се считаше досега. Той е 325 метра, а не 270 метра. Ако диаметърът му беше 270 метра, при сблъсък със Земята той щеше да произведе взрив, равностоен на 25 хиляди атомни бомби, като тези пуснати над Хирошима. При новите данни, увеличение с 20 на сто в диаметъра до 325 метра, съответства на увеличение на масата на Апофис със 75 процента.