Изследователите са използвали индуцирани плурипотентни клетки, тоест стволови клетки, получени чрез препрограмиране на зрели клетки на възрастен човек. След това те са били превърнати както в хепатоцити (чернодробни клетки), така и в клетки на кръвоносните съдове и на съединителната тъкан, съобщи сп. "Нейчър", цитирано от световните информационни агенции и БТА.

Учените са получили триизмерна структура, чийто хистологичен анализ е показал наличието на необходимите на черния дроб елементи. Присаждането на около 4-милиметровия диск в опитна мишка е доказало работоспособността на изкуствения черен дроб.

Две денонощия след операцията кръвоносните съдове на животното са се съединили с тези на черния дроб, а клетките са продължили да се делят: вътрешният орган е продължил да нараства.

Черният дроб е известен с високата си регенерираща способност. Затова на болните, които се нуждаят от нов орган, често се имплантира малка част от него, взета от жив донор.

Предстоят изпитания

Присаждането на черен дроб, получен от стволови клетки, няма скоро да бъде въведено в клиничната практика. Първо изследователите ще наблюдават поведението на изкуствения орган в организма на опитните мишки, за да се убедят в безопасността и стабилността му.

Някои предишни научни работи са показали, че индуцираните плурипотентни стволови клетки често се израждат в ракови, затова специалистите първо трябва да се убедят в способността на новия черен дроб да ограничи растежа си и да запази необходимите функции.

Въпреки че имплантирането на черен дроб е добре отработена интервенция и след нея пациентите могат да се върнат към активен начин на живот, тя не може да се определи като рутинна и достъпна. Имунологичните ограничения затрудняват откриването на донор.

За решаването на проблема с дефицита на органи сега учените работят в няколко направления. Една от групите се опитва да получи черен дроб от готови клетъчни култури (такъв черен дроб вече е напечатан на 3D принтер). Други се мъчат тръгвайки от нулата да повторят процеса на формиране на вътрешния орган от стволови клетки.