На 1 септември 1979 г. сондата на НАСА "Пионер 11" се превръща в първия апарат, създаван от човечеството, стигнал до Сатурн. Сондата преминава на 21 000 километра от най-високите облаци на планетата. 

По време на своята среща с втората най-голяма планета в Слъчевата система, "Пионер 11" почти се разбива в една от луните ѝ -Епиметей. Тя е открита едва ден преди това.

Вижте снимките, направени от "Пионер 11" >> >> >>

Освен Епиметей, сондата на НАСА открива още един слой от пръстените на Сатурн, картографира магнитното поле на планетата и определя температурата на Титан.

За да достигне до Сатурн, "Пионер 11" използва гравитационно подпомагане от Юпитер. При преминаването си до планетата, сондата заснема Голямото червено петно и спътника Калисто.

"Пионер 11" носи на борда си плочка с послание за евентуалните цивилизации, които може да открият апарата. Покойният Карл Сейгън е помогнал за съставянето на тази плочка, носеща илюстрация на мъж и жена и положението на Земята в Галактиката.

Подобно на съобщение в бутилка, тази плочка ще пътешества в космическото пространство и е възможно един ден да бъде открита от чужда цивилизация.

Съобщението, създадено от Карл Сейгън

Снимка: NASA

Що се отнася до началото на мисията, то е дадено на 5 април 1973 г., когато сондата полита към Космоса от Кейп Канаверъл. Апаратът функционира до ноември 1995 г., когато предава последния си достигнал до Земята сигнал.