Изследване на екип от Оксфордския университет установи, че враждуващи помежду си бактерии извършват масови самоубийствени атаки, за да победят съперниците си.

Бактериите се оказват агресивни организми, развили множество тактики, за да убиват и инхибират своите конкуренти. Една от най-крайните им стратегии е активното разпадане и умиране на клетки, с цел отделянето на токсини, смъртоносни за други щамове. Макар да бе известно, че някои бактерии правят това, честотата и разпространението на тази практика не бе позната и се предполагаше, че малцина клетки извършват подобни суицидни атаки.

Изследването, публикувано в Current Biology, показва че в някой области на "бактериалното бойно поле", почти всички клетки се самоубиват, за да извършват мащабна атака над противника.

Суицидното поведение е много рядко срещано в природата и обикновено е трудно да се установи защо се проявява. Изследването показва, че милиони бактерии едновременно го проявяват. Нещо повече, знаем че това се случва и при най-проучената бактерия, обитаваща чревната ни микрофлора - Escherichia coli. Откритието има поразително сходство с поведението наблюдавано при социалните насекоми - пчели и мравки, които също предприемат мащабни атаки срещу натрапници, при които много от тях загиват.

"Броят бактерии, загинали при тези атаки, беше много изненадващо огромен. Но изследването ни обяснява защо се случва това: клетките проявяват самоубийствено поведение, когато ще умрат така или иначе от конкурентния токсин. Това поведение на практика е отчаяно последно нападение от умиращи клетки, което им позволява да извършват страхотна контра атака, преди те самите да загинат", споделя съавторът, д-р Елиза Гранато от катедрите по зоология и биохимия в Оксфордския университет

Авторите изследвали бойното поле на бактериите в лабораторията, използвайки 3D флуоресцентна микроскопия. Те са намерили начин да накарат клетките да променят цвета си, когато предприемат суицидното поведение.

"Бактериите, като E. coli, могат да бъдат както смъртоносни патогени, така и защитни симбиони, които живеят вътре в нас. Съответно, това дали тези бактерии печелят войните си или не, може да направи разликата между нашето доброто здраве и опустошително заболяване. Проучването на бактериалната война може да ни помогне да отблъснем патогените и да насърчим така наречените "приятелски" бактерии", казва Съавторът, професор Кевин Фостър.

Изследователите се надяват, че разбирайки правилата на бактериалната война, те ще могат да ги приложат в създаването на пробиотици, които да бъдат използвани за подобряване на здравето и лечение на инфекции.