Искате ли да наддавате за космическо пътешествие в компанията на Джеф Безос? Трябва да побързате и най-вероятно да разполагате с малко повече от четири милиона долара, писа Ройтерс.

Компанията "Блу ориджин" организира търг в събота, който ще сложи край на едномесечното наддаване за участие в космическата разходка следващия месец редом с основателя на компанията, милиардера Джеф Безос.

Самоличността на победителя, който се очаква да бъде ултра богат почитател на космоса, няма да бъде оповестена веднага.

Изстрелването на 20 юли на ракетата "Ню шепард" на компанията "Блу ориджин" от западната част на щата Тексас ще бъде забележителен момент в надпреварата на американските компании в новата ера на частните космически пътувания.

Безос, който е най-богатият човек в света и отколешен ентусиаст за космически разходки, се конкурира с магнатите Ричард Брансън и Илон Мъск за първите пътешествие отвъд земната атмосфера.

"Полет в космоса на най-богатия човек в света и една от най-признатите личности в бизнеса е огромна реклама за космоса като сфера на изследване, индустриализация и инвестиции", каза по-рано този месец анализаторът от "Морган Стенли" Адам Джонас.

В края на едномесечното наддаване в четвъртък от компанията "Блу ориджин" обявиха, че най-високата предложена цена е над 4 милиона долара, постигната в конкуренцията на над 6000 души от най-малко 143 страни.

Търгът в събота започва в 20 часа българско време и ще продължи няколко минути.