Двама космически туристи потеглят към Международната космическа станция (МКС) в края на 2021 г, съобщи ТАСС. Имената им ще бъдат оповестени в началото на следващата година.

"Съгласно договора с американската компания "Спейс Адвенчърс", която специализира в областта на космическия туризъм, ще бъдат изпратени в Космоса двама туристи. Стартът им е планиран за края на 2021 г.", съобщиха от пресслужбата на Роскосмос.

Руската държавна корпорация преговаря с още няколко американски компании за изпращане на туристи на борда на МКС.

През февруари 2019 г. Роскосмос и "Спейс Адвенчърс" подписаха нов договор за полет на двама космически туристи, които до края на 2021 г. трябва да се отправят към МКС с космически кораб.

От руската корпорация тогава уточниха, че вече се работи по създаването на пилотиран кораб "Союз МС" и ракета-носител "Союз-2" за туристически полети.

Руската компания и "Спейс Адвенчърс" изпратиха първия космически турист в орбита през 2001 г. - тогава в космоса полетя Денис Тито. По двустранни договори между двете страни досега в космоса са били седем космически туристи, като един от тях е летял два пъти.

Последният полет по програмата беше през септември 2009 г. През 2015 г. по договора между Роскосмос и "Спейс Адвенчърс" в космоса трябваше да полети певицата Сара Брайтман. Тя обаче прекъсна подготовката си и се отказа от полета по семейни причини.