Европа може да отиде на Луната - Европейската космическа агенция (ЕКА) възложи на компанията "Ариана груп" да изследва възможността да бъде извършено кацане на Луната до 2025 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Убеден съм, че усвояването на космоса е от съществено значение за бъдещето на човечеството. Завръщането на Луната е възможно. ЕКА е амбицирана да извърши кацане на Луната и да я превърне в база за бъдещи изследвания", заяви изпълнителният директор на компанията Андре-Юбер Русел, припомняйки, че тази година се чества 50-годишнината от първите стъпки на човек на естествения спътник на Земята.

"Ариана груп" сключи договор с ЕКА, за да изследва възможността да се отиде на Луната до 2025 г. Целта на мисията ще е да се изследва реголитът - рехав слой от покриващ скалите скален материал, от който е възможно да се извлекат вода и кислород. Това ще позволи да се планира автономно човешко присъствие на Луната и да се произведе нужното за бъдещи изследователски мисии гориво.

Подобна мисия ще е първата за Европа, макар да не става дума да се изпратят хора на Луната.

Първите стъпки на човек на Луната датират от 1969 г. и са свързани с Нийл Армстронг, а след това и с Бъз Олдрин в рамките на мисията "Аполо 11". Това предизвикателство бе прието от президента Джон Кенеди през 1961 г., когато САЩ и Съветският съюз участваха в надпревара в космоса. Само три страни са кацали на повърхността на Луната, на около 384 000 км от Земята - Русия, САЩ и Китай. В началото на януари за пръв път китайски космически апарат кацна на далечната неизследвана страна на Луната.