Европейската орбитална обсерватория ХЕОПС успешно отвори телескопа си и получи първи снимки и научни данни, съобщи ТАСС.

"Отварянето на защитния екран на телескопа е важна операция за мисията ХЕОПС. Вече можем да наблюдаваме звездите", за чието изучаване е предназначен нашият проект и много се радваме, че тази процедура бе изпълнена идеално", заяви ръководителят на проекта Никола Рандо, цитиран от пресслужбата на Европейската космическа агенция.

Вижте как изглежда телескопът >> >> >>

Целта на европейската обсерватория е изучаването на близките ярки звезди, около които е известно, че гравитират планети. Мисията ще наблюдава тези планети и движението им около звездите, за да отчете с висока степен на точност размерите им.

В създаването на телескопа участваха нобеловите лауреати за физика от 2019 г. Дидие Кело и Мишел Майор.

Наречен "Хеопс" (CHEOPS - Characterising Exoplanet Satellite), 300-килограмовият апарат на стойност 50 милиона бе изстрелян с руската ракета "Союз" от космодрума Куру във Френска Гвиана във в края на 2019 г.

Телескопът се позиционира на около 700 километра над Земята. Оборудван с една камера, "Хеопс" ще се взира в звездите, около които вече е известно, че орбитират екзопланети. Чрез транзитния метод астрономите ще се опитат да определят големината и да изследват атмосферите им, получавайки важна информация за формирането и еволюцията на разнообразни светове извън Слънчевата система.

По време на мисията си "Хеопс" ще изучава между 300 и 500 екзопланети.

Астрономите откриват първата екзопланета преди около три десетилетия с помощта на наземни телескопи. От тогава е даден старт на няколко мисии, чиято цел е да откриват повече нови светове, сред които на "пенсионирания" миналата година космически телескоп "Кеплер" и на изстреляния през април 2018 г. TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite).

"Хеопс" се явява първият космически телескоп, проектиран не да търси, а да изучава вече известни екзопланети. Сред обектите на наблюдението му ще бъдат разнообразни светове извън Слънчевата система - от мини-нептуни с размери близки до земните до ледени и газови гиганти, обяснява Дейвид Ерънрайх от университета на Женева, Швейцария.

"Откриването на екзопланети вече е норма. Трябва да преминем към нова ера, в която да започнем да ги характеризираме и да определяме свойствата им в детайл", казва астрономът Мат Грифин. Специалистът е част от екипа на бъдещ проект на ЕКА за изследването на светове отвъд пределите на Слънчевата система.