Сателитните данни стават все по-важни за редица икономически сектори, например за цифровите технологии или за автономното шофиране. Прецизните данни могат да повишат ефективността и на логистиката.

Международната надпревара за Космоса придоби нови измерения, особено с напредъка на компании от частния сектор: фирми като SpaceX, които притежават огромна флотилия от спътници и ракети, създават сериозна конкуренция на утвърдените космически държави. С новия си космодрум Германия иска да подобри позициите си в тази област.

Как ще изглежда офшорната космическа площадка?

Германия няма да строи център за изстрелване на космически кораби и ракети като този в Кейп Канаверал в САЩ или Байконур в Казахстан. По-скоро става въпрос за плаваща платформа в Северно море - специален кораб с рампа за изстрелване.

Обратното броене вече започна: първата ракета, която ще бъде изстреляна от новата площадка, ще бъде на холандската компания T-Minus. Стартът е планиран за април 2024. Изстрелването на ракетата ще бъде извършено от най-отдалеченото кътче на германската изключителна икономическа зона, намиращо се на около 350 километра от брега.

Всяко изстрелване ще става в присъствието на контролен кораб и ще се управлява от нов многофункционален център за управление на полетите в Бремен. Пристанище за плаващата платформа ще бъде град Бремерхафен.

Какво се крие зад мисията?

От мобилната площадка в Северно море ще бъдат изстрелвани в околоземна орбита европейски микроносители - това са мини ракети с полезен товар до един тон. В рамките на двуседмична тестова фаза се планира изстрелването на до четири ракети с максимална дължина седем метра и височина на полета до 50 километра.

Нарастващата комерсиализация на космическите пътувания, известна като New Space, предлага нови шансове и за индустриална Германия, затова се роди и идеята за мобилно космическо пристанище.

Зад тези планове стои пазар за милиарди евро. Чрез New Space могат да бъдат намалени високите разходи за ракети-носители. Според ново проучване на Федералния съюз на германската промишленост и консултантската компания "Роланд Бергер" пазарът на продукти и услуги, базирани на космическите технологии, ще нараства със 7,4 процента годишно и до 2040 година ще достигне сумата от 1,25 трилиона евро.

Защо ѝ е на Германия космическа площадка?

"За все повече сектори е валидно правилото, че ако не си сред водещите страни в космическите изследвания, не можеш да бъдеш и технологичен лидер на Земята", казва президентът на Съюза на германската промишленост Зигфрид Русвурм.

Платформата е предназначена да отговори на нарастващото търсене на малки търговски сателити. Германия се нуждае от собствен достъп до космическото пространство - включително и за нуждите на нейната отбранителна способност. Според Русвурм Германия се намира в "опасна зависимост" по отношение на космическата инфраструктура и достъпа до Космоса.

"През това десетилетие ще бъдат изстреляни четири пъти повече спътници, отколкото през предходното. А това ще доведе до дефицит на наземни космически площадки", казва Сабине фон дер Реке от ръководството на компанията оператор German-Offshore Spaceport Alliance (GOSA). Ето защо е важно в Европа да има повече инфраструктура за космически изстрелвания.

Подкрепя ли политиката проекта?

Германското правителство иска да подпомогне изграждането и развитието на такава инфраструктура с два милиона евро до 2025 година. От BDI обаче са недоволни и настояват за по-сериозен ангажимент на държавата. Неотдавна правителството представи нова космическа стратегия, която беше разкритикувана от представители на индустрията.

От Германската асоциация за авиационна и космическа промишленост се обявиха срещу съкращаването на националния бюджет за космически изследвания, което, според организацията, ще увеличи още повече изоставането на Германия в тази област от страни като САЩ или Китай.

 

Материалът е публикуван ТУК>>