Хранилището, построено в арктическа планина, за да опази семената от зърнените и растителни култури на света от война, болести и други катастрофи, ще получи нови попълнения в понеделник, включително и от организация, която оттегли участието си в проекта, предаде Ройтерс.

Вижте как изглежда Глобалната банка за семена >> >> >>

Глобалната банка за семена на остров Шпицберген, между континенталната част на Норвегия и Северния полюс, се отваря само няколко пъти годишно, за да се ограничи въздействието на външния свят върху образците в хранилището.

В понеделник генетични банки от Судан, Уганда, Нова Зеландия, Германия и Ливан ще депозират семена на просо, сорго и пшеница, да за обогатят колекциите си.

Международният център за селскостопански изследвания в сухите райони, който премести централата си от Алепо в Бейрут през 2012 г. заради войната в Сирия, ще депозира близо 800 образци.

Центърът изтегли през 2015 г. от хранилището колекцията си, увредена от военните действия и след това изтегли образци отново през 2017 г. и 2019 г., за да възстанови колекциите си, съхранявани сега в Ливан и Мароко.

"Фактът, че колекцията от семена, унищожени в Сирия по време на гражданската война, системно се възстановява, показва, че хранилището функционира като гарант за настоящите и бъдещите доставки на храни и за местната хранителна сигурност", каза норвежкият министър на международното развитие Анне Беате Твинерейм.

В хранилището се съхраняват над 1,1 милиона семенни образци на близо 6000 растителни вида от 89 семенни банки по света, които служат и за основа за култивирането на нови видове.

По света са култивирани над 6000 различни растения, по според експерти на ООН днес хората си осигуряват около 40 на сто от калориите само от три основни зърнени култури - царевица, пшеница и ориз. Това прави осигуряването на прехраната уязвимо на климатичните промени.