Индия ще изстреля третата национална безпилотна експедиция "Чандраян-3" към Луната на 14 юли, предаде ТАСС, като цитира Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

"Обявяваме изстрелването на "Чандраян-3": насрочено е за 14 юли 2023 г. в 14:35 ч. индийско време на космодрума на остров Шрихарикота", се казва в изявление на ведомството, публикувано в профила му в Туитър.

В средата на юни ръководителят на космическата агенция Шридхара Паникер Соманатх съобщи за последните приготовления за старта на "Чандраян-3". Според него космическият кораб ще бъде изведен в околоземна орбита от най-тежката индийска ракета-носител Ел Ви Ем-3(LVM3).

Първата индийска лунна автоматична станция "Чандраян-1" беше изведена в околоземна сателитна орбита през ноември 2008 г. Апаратът работи до август 2009 г., припомня БТА.

Втората индийска лунна мисия "Чандраян-2", изпратена до Луната на 22 юли 2019 г., осигури не само извеждането на апарата в орбита, но и успешното кацане на спускаемия модул "Викрам", който трябваше да достави малкия луноход "Прагян" до повърхността на естествения спътник на Земята.

На 7 септември същата година обаче, когато "Викрам" се намираше на височина 2,1 километра над лунната повърхност, връзката с него беше изгубена и спускаемият модул се разби при удара с нея.

Станция "Чандраян-2" същевременно продължава да работи в орбита около Луната. Следващата цел на Индия е да достави нов луноход на повърхността на естествения спътник на Земята.

Мисията "Чандраян-3" предвижда изпращане в орбита около естествения спътник на Земята на сонда, състояща се от транспортен модул, платформа за кацане и лек луноход с тегло 25 килограма. Роувърът и транспортната му система ще бъдат оборудвани с набор от научни инструменти, предназначени за геоложки и сеизмични изследвания на Луната.