Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс, съобщи държавната осведомителна агенция Синхуа, цитирана от световните агенции.

Модулът за кацане на космическия апарат "Тянвън-1" кацна на Червената планета тази сутрин заедно с намиращия се на борда му марсоход "Чжужун".

"Тянвън" излетя от Земята на 23 юли миналата година с помощта на ракетата носител "Чанчжън-5" от космодрума Вънчан в югоизточната китайска провинция Хайнан и достигна орбитата на Марс през февруари тази година.

Така Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета, отбелязват агенциите. Това е и пореден напредък за китайската космическа програма.

Полетът е един от най-трудните, които Китай е предприемал. Кацането е огромно предизвикателство, тъй като Марс има своя собствена атмосфера за разлика от Луната. Ако всичко върви по план, марсоходът "Чжужун", кръстен на китайския бог на огъня, ще изследва Червената планета в продължение на поне три месеца.

Марсоходът тежи около 240 килограма, има шест колела и четири соларни панела и може да се движи по повърхността на Марс с 200 метра в час.

На него има научни прибори, които ще бъдат използвани за събиране на сведения за състава на повърхността на планетата и нейните геоложка структура и климат.

Сега, когато осъществи първото си кацане на Марс, новата космическа сила иска да настигне САЩ, които изпратиха на планетата няколко изследователски устройства.

През 70-те години Съветският съюз осъществява успешно кацане, но в крайна сметка губи връзка с космическата си сонда.

Пекин постоянно разширяваше космическата си програма през последните няколко години и има планирани мисии за десетилетия напред.

Китайската мисия е единият от три полета до Марс, излетели от Земята миналото лято. Другите изстрелвания бяха на САЩ и Обединените арабски емирства. Американският марсоход "Пърсивиърънс" се приземи през февруари.

Си Цзинпин поздрави разработчиците

Китайският президент Си Цзинпин поздрави представителите на аерокосмическия отрасъл на Китай за успешното кацане на "Тянвън-1" на Марс.

"На стогодишнината на Китайската комунистическа партия мисията "Тянвън-1" успешно кацна на Марс, от името на ЦК на ККП, Държавния съвет и Централния военен съвет на Китай горещо ви поздравявам", се казва в телеграмата, цитати от която привежда агенция Синхуа.

Държавният глава отбелязва, че успешното кацане на апарата на Червената планета е ознаменувало нов етап в китайските междупланетни изследвания.

Си, който освен държавен глава едновременно с това е и ръководител на партията, изрази увереност, че представителите на аерокосмическия отрасъл ще продължат усърдната си работа в областта на изследването на космоса и ще допринесат още за развитието на човечеството.