Китай изстреля успешно спътника "Цюецяо" с ракета-носител "Чанчжън-4С" ("Великият поход - 4С") от космодрума Сичан в провинция Съчуан, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на Синхуа.

Слънчевите панели и антени на апарата се разгърнаха успешно, след като застана на преходна орбита с перигей 200 км и апогей 400 км.

Спътникът, чието име означава "Сврачешки мост", ще осъществява връзката с лунния роувър "Чанъе-4", който трябва да кацне на обратната страна на Луната.

Вижте как изглежда обратната страна на Луната >> >> >>

"Изстрелването е ключова стъпка за Китай в реализирането на целта да стане първата държава, изпратила сонда, която да кацне меко и да се движи на обратната страна на Луната", каза Чжан Лихуа, мениджър на проекта за ретранслиращия спътник.

"Цюецяо" ще бъде установен в точката на гравитационно равновесие на Земята и Луната L2, която е една от точките на Лагранж. Това е на разстояние около 455 000 км от земната повърхност. Той ще е първият комуникационен спътник, работещ оттам. "Цюецяо" ще е на разстояние 64 000 км от обратната страна на Луната и ще се използва и при следващите китайски лунни мисии.

На "Цюецяо" е инсталиран нискочестотен детектор, разработен съвместно с Холандия. Неговото предназначение е да улавя сигнали "които носят информация за времето няколкостотин милиона години след Големия взрив, когато облаците водород са образували първите звезди във Вселената", съобщи сайтът Спейс. Земната атмосфера блокира тези честоти, обясни Холандският институт по радиоастрономия, построил детектора.

Освен нискочестотния детектор, "Цюецяо" носи два допълнителни спътника "Лунцзян-1" и "Лунцзян-2" за китайски експерименти в областта на нискочестотната радиоастрономия. Апаратите ще летят заедно и ще наблюдават небето над Луната на дълги вълни, което съответства на крайно ниския честотен диапазон.

Космическият апаратът "Чанъе-4" няма да има пряк контакт със Земята от обратната страна на Луната. За тази цел ще бъде използван ретранслаторът.

Лунната мисия "Чанъе-4" със спускаемия й модул е един от най-амбициозните космически проекти за тази година. В състава й ще влязат автоматична лунна станция и роувърът, който ще бъде използван за геоложки изследвания.

Досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната и данните за нея са сравнително малко.