Базираната в Китай Academy of Launch Vehicle Technology (CALT) обяви следващия си амбициозен проект. Той е свързан със създаването на постоянна база с екипаж на повърхността на Марс.

Плановете бяха разкрити от ръководителя на CALT Уанг Сяоджун. Това се случи по време на реч на Глобалната конференция за изследване на космоса GLEX 2021.

Новината изпраща силен сигнал, че азиатската страна е също толкова заинтересована да развие човешкото присъствие на Червената планета през следващите 20 години, колкото НАСА и SpaceX. Или че поне вижда пропагандна стойност в планирането на подобни проекти.

"Поднебесната империя" се надява да започне с мисия за връщане на проби от Марс около 2030 г., както и такава за намиране на най-доброто място за бъдещата база. Ще последва и мисия с екипаж, който ще трябва да положи основите на базата.

Учените от китайската академия се надяват да използват ядрена енергия, за да позволят на първите екипажи да пътуват до най-близката до Земята планета. Уанг Сяоджун дори спомена за т. нар. "небесна стълба" - по същество вид космически асансьор, който може да превозва товари и екипажи до Луната, използвайки само 4% от разходите за това.