Китайската сонда "Тянвън-1" измина 10 милиона километра от Земята и започна да тества научните инструменти за орбиталната част на мисията, съобщи ТАСС.

Целта на мисията е да търси следи от древното магнитно поле на Марс и да проучи химичния състав на неговите скали.

Вижте снимки на китайската мисия до Марс >> >> >>

"Засега всичко работи нормално. Продължаваме да наблюдаваме промените в състоянието на апаратурата. Периодично ще провеждаме такива проверки, докато наближаваме Марс", каза Уанг Чуан, научен директор на мисията.

Инженерите тестват по-специално магнитометъра, спектрометъра и камерите, инсталирани на космическия апарат "Тянвън-1", който ще работи в орбита на Марс, като ще бъде и междупланетна комуникационна система, след като роувърът кацне на повърхността на планетата.

"Тянвън-1" беше изстрелян на 23 юли. След около седем месеца сондата ще се приближи до Марс със серия от четири маневри. Първата от тях беше извършена успешно в началото на август. Следващата корекция на курса ще бъде направена през септември.

Сред научните цели на мисията са изследването на морфологията и геоложките характеристики на повърхността на Марс, търсенето на находища на лед и седиментни скали, изследване на йоносферата, магнитното поле и вътрешната структура на планетата.

Ако роувърът се приземи успешно, Китай ще се превърне в първата страна кацнала на Марс от първия си опит. През последните години Пекин инвестира много в космическите си мисии, като страната изпревари Русия в областта на космическите изследвания.