Космическият апарат "Вояджър 2" е имал технически проблем преди няколко дена, но вече се възстановява и скоро ще възобнови научната си дейност, съобщи ЮПИ.

"Инженерите от мисията "Вояджър 2" на НАСА работят да я върнат към нормален работен режим, след като една от автономните защитни системи се задейства" - написа НАСА на сайта си.

Апаратът "Вояджър 2" не е направил планираното завъртане на 360 градуса на 25 януари. Тази маневра калибрира инструмента за магнитното поле. Заради неизпълнението й са се задействали няколко софтуерни програми, които използват много енергия. Това е претоварило енергийната система на сондата.

Софтуерът на "Вояджър 2" е предвиден да се справя с подобни проблеми и защитната система е изключила научните инструменти, за да пести енергия.

Инженерите вече са изключили една от високоенергийните програми и работят по включване на научните инструменти.

Миналата есен специалистите потвърдиха, че "Вояджър 2" е преминал през водородната стена на края на Слънчевата система и вече лети в междузвездно пространство. При последните изчисления сондата беше на 119,7 астрономически единици от Слънцето.

Предшественикът на "Вояджър 2" - "Вояджър 1" премина в междузвездното пространство през 2012 г.

И двете сонди са изстреляни през 1977 г. "Вояджър 1" изследва Юпитер и Сатурн, а "Вояджър 2" - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун