Арокот - най-отдалеченият космически обект, изследван досега, дава на учените интересни данни за формирането на планетите, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Учените вече разполагат с пълно описание на състава и произхода на космическото тяло, наподобяващо формата на снежен човек. То е съставено въз основа на данни от сондата "Нови хоризонти" на НАСА, която премина покрай Арокот миналата година.

Космическият "снежен човек" се намира на шест милиарда и шестотин милиона километра от Земята, отвъд Нептун. Повърхността му е относително гладка и червена, с много по-малко кратери, отколкото учените очакваха. Арокот е покрит със замръзнал метанол и все още неопределени сложни органични молекули. Досега няма открити следи от вода на повърхността на космическото тяло, което е с дължина 36 километра и ширина 20 километра. Научният ръководител на "Нови хоризонти" Алън Стърн сравни космическото тяло по размер с гр. Сиатъл.

Учените класифицират Арокот сред обектите, смятани за градивни елементи на Слънчевата система - планетезимали. Те се появяват в ранните етапи на формирането й преди около 4,5 милиарда години.

Нито едно от двете сферични тела на Арокот не е напълно кръгло, но не са и плоски, както допускаха учените. Те сравниха двете свързани тела с формата на бонбоните "Ем енд Ем".

"Двете тела вероятно са създадени в орбита едно около друго от облак прах, разпаднал се заради собствената си гравитация в слънчевата небула - огромен диск от прах и газ, от които е създадена Слънчевата система. Двете тела се движат спираловидно едно около друго и нежно се прикрепят", обясни Джон Спенсър от Югозападния изследователски институт в Колорадо.

Учените смятат, че градивните елементи на Слънчевата система са се образували при ниски скорости на сблъсък, а не при постепенно сливане на разпръснати обекти, раздробени от силен сблъсък при висока скорост с други обекти.

"Вече разполагаме с по-ясна представа за това как са формирани планетите, включително и Земята", каза Спенсър.