Японски и австрийски изследователи потвърдиха, че буболечка, забелязана от тях в пост в Туитър, е нов вид кърлеж и я кръстиха подобаващо Ameronothrus twitter, предават АФП и БНР

Проф. Сатоши Шимано от университета "Хосей" в Токио се изненадал, когато видял снимки на черни буболечки, публикувани от фотограф аматьор, докато разглеждал съдържанието на Туитър миналата година.

Кадрите показвали малки паякообразни в пукнатини на бетонен кей на рибарското пристанище на Чоши, югоизточно от столицата Токио.

"Като ги видях, веднага си помислих, че са различни от другите, които знаех, и допуснах, че може да става дума за нов вид", каза той пред АФП.

Свързал се с фотографа чрез Туитър, за да потвърди местоположението и след това отишъл на пристанището, за да вземе проби. По-късно с колегите си потвърдил, че кърлежите представляват непознат досега вид.

Мъничките кърлежи, достигащи 0,7 милиметра дължина, са безвредни за хората, каза Шимано. Те са вид крайбрежни кърлежи, които се хранят с водорасли и личинки и живеят на групи.

Шимано и екипът му решили да дадат дължимото на Туитър за ролята при откритието на новия вид.

"Предложих името да свързва находката със съвременното общество и се надявам името да привлече повече хора да научат повече за това изследване", каза той.

Екипът от учени, включващ Шимано и Тобиас Пфинстъл - специалист по кърлежите в Университета на Грац, публикува проучването си за новото насекомо в списание "Спийшис дайвърсити" на 22 март.