Балетът "Лешникотрошачката" и Меркурий вече имат нещо общо. Голям кратер на най-близката до Слънцето планета е кръстен на руския и американски хореограф Джордж Баланчин, който през 1954 г. поставя нова версия на класическата коледна приказка, съобщава сайтът Спейс.

Кратерът Баланчин от близо

Снимка: NASA

Всичко започва с мисията "Месинджър" на НАСА, стартирала през 2004 г. и приключила през 2015 г., която предоставя възможност на специалистите да проучат осеяната с кратери повърхност на Меркурий. Екипът на мисията решава да назове формации на планетата с имената на покойни творци - художници, композитори, писатели.

Така един от кратерите получава името на Баланчин - виден хореограф от миналия век и основател на Нюйоркския балет, известен с работата си над коледната класика "Лешникотрошачката".

Освен приликата на кратера с балетна пачка, в центъра му се наблюдава разпръсната област от синкаво вещество, която напомня на костюмите от балета "Серенада" на Джордж Баланчин. Сходствата вдъхновяват Брет Деневи от екипа, която освен това е поклонничка на балетното изкуство, да предложи за кратера името на хореографа.

Други кратери на Меркурий са кръстени на древния архитект Аполодор, френския фотограф Йожен Атже и чилийския поет Пабло Неруда.