Астрономи съобщиха за най-голямата експлозия, наблюдавана някога във вселената, предаде Асошиейтед прес.

Мощният взрив е пет пъти по-силен от най-голямата космическа експлозия, регистрирана досега. Той протекъл в черна дупка, намираща се в сърцевината на галактическия куп Офиукус - огромен космически конгломерат от хиляди галактики, горещ газ и тъмна материя на около 390 милиона светлинни години от нашата галактика.

Астрономите са засекли експлозията чрез рентгеновата орбитална обсерватория "Чандра" на НАСА, Европейската космическа обсерватория и наземни телескопи в Австралия и Индия. Черните дупки не само поглъщат материя, но и изхвърлят материя и енергия.

Експлозията била толкова мощна, че е издълбала кратер в горещия газ, който би побрал 15 галактики като Млечния път, каза Симона Джачинтучи от военноморската изследователска лаборатория във Вашингтон, която ръководи екипа, наблюдавал явлението.

За пръв астрономите се натъкват на данни за евентуална експлозия от черната дупка през 2016 г. "Чандра" подава изображения на галактическия куп, които биха могли да са свързани с взрив. Тогава обаче учените изключват експлозия заради огромното количество енергия, нужно за образуването на толкова голям кратер в горещия газ.

Според астрономите експлозията вече е приключила, защото в момента няма данни за изхвърляне на материя и газове от черната дупка.