Пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава тази нощ от Северна и Южна Америка, голяма част от Европа и Западна Африка, съобщават световните агенции

За европейците и африканците пълното лунно затъмнение ще е към края на нощта, малко преди зазоряване. От източната част на континентите явлението няма да се вижда толкова добре заради изгряващото слънце.

Явлението ще може да се наблюдава от България рано сутринта на 21 януари, съобщиха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

Частичните фази на затъмнението ще започнат в 5.37 часа българско време, когато Луната ще започне да навлиза в земната сянка, а в 6.41 часа ще започне пълната фаза, когато Луната ще изглежда червеникаво-кафява. Около 8.51 часа ще е последният контакт със земната сянка. Същото явление оцветява в червено слънчевите изгреви и залези, гледани от Земята.

Габровската астрономическа обсерватория обяви ден на отворените врати на 21 януари, когато над територията на България ще има добра видимост на лунното затъмнение.

Продължителността на затъмнението от земната сянка ще бъде около три часа, а пълното затъмнение ще е около един час. При пълното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима, а ще е червена, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи няма да я достигат пряко. Вместо това малка част от червените лъчи ще бъдат филтрирани от земната атмосфера и отразени към Луната. Същото явление оцветява в червено слънчевите изгреви и залези, гледани от Земята.

От обсерваторията в Габрово информират, че лунното затъмнение ще е видимо и с невъоръжено око, но с помощта на оптически уреди ще могат да се наблюдават по-детайлно промените по лунния диск.

Това ще е последната възможност за дълго време да наблюдаваме пълно лунно затъмнение. Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г. През това време обаче ще има частични лунни затъмнения.